NATO už plánuje, jak si rozdělí Rusko. Zdeněk Zbořil upozorňuje na zprávu, která v týdnu zapadla

23.04.2016 14:12

Nad zprávou o tom, že po dvou letech se na zasedání Severoatlantické aliance objevila ruská delegace, se na serveru Prvnizpravy.cz zamýšlí politolog Zdeněk Zbořil.

NATO už plánuje, jak si rozdělí Rusko. Zdeněk Zbořil upozorňuje na zprávu, která v týdnu zapadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Tuto zprávu považuje Zbořil dokonce za nejzajímavější z tohoto týdne. Přitom proběhla jako nenápadná agenturní zpráva. „Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že se vlastně na ničem nedohodli, jenom ruskou delegaci peskovali,“ uvedl politolog.

Posteskl si, že reakci ruské delegace jsme zaslechli jen asi ve třech větách. Dokonce se mu zdá, že členové ruské delegace nebyli citováni přesně.

Zajímavé ale je, že se NATO najednou objevuje jako třetí síla v evropském konfliktu. „Je to podle mého jakási náhražka bývalého mezinárodního společenství, později Západu,“ míní Zbořil.

Celý text a videonahrávka rozhovoru s politologem Zdeňkem Zbořilem je ZDE.

Poukazuje na to, že Severoatlantický pakt ovšem nepůsobí jen v severním Atlantiku, ale také ve východním Středomoří a chtěl působit i v Černém moři. „A to se mi zdá, že je pozoruhodné, protože NATO dlouho odmítalo spolupracovat s EU v rámci migrační krize i běženců a zdá se, že o tom uvažuje takto i nadále. Ale nezaujímá jen vojenská a obranná stanoviska, ale vlastně politická stanoviska. To je na tom zajímavé, takže bych řekl, že se tady zrodila jakási třetí síla. I v mezinárodní politice a v mezinárodních vztazích,“ myslí si Zbořil.

NATO podle něj jako poslední z podobných politicko-vojenských seskupení z 50. let 20. stol. dává najevo, že už ani americký prezident, natož hlavy evropských, většinou unijních států, mu nebudou poroučet. Zájmem Severoatlantické aliance prý je, jak říkají bezelstně Jaromír Štětina a Madeleine Albrightová, rozpad nebo rozdělení Ruska. „A i když generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nevypadá jako vojevůdce, nedokáže zakrýt, jak se na tento okamžik těší. Pokud se však těší, že bude Rusko dělit jako jeho britští a francouzští předchůdci třeba jen Afriku, měl by si připomenout starodávné poučení, že žádná válka nekončí jako začínala, anebo jak si ti, kteří ji plánují, představují,“ dodal Zdeněk Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…