Na Národní třídu dorazil Kalousek a něco řekl Parlamentním listům...

17.11.2018 8:38

Na Národní třídě je od rána živo. Do tradičního festivalu pokládání věnců k památníku 17. listopadu často proniká aktuální politika a letos, když výročí přišlo do časů politické krize, se rozhodně nečekalo, že by to bylo jinak.

Na Národní třídu dorazil Kalousek a něco řekl Parlamentním listům...
Foto: Vít Hassan
Popisek: Expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na Národní třídě

Anketa

Co soudíte o Miroslavu Kalouskovi?

hlasovalo: 43933 lidí

Od rána u sídla České advokátní komory, kde se pamětní deska nachází, čekají desítky aktivistů. Reportér ParlamentníchListů.cz tam viděl několik známých tváří pražské demonstrační scény, například Otakara van Gemunda, parťáka dnešního senátora Marka Hilšera z proslulého „svlékacího“ happeningu na Úřadu vlády.

Dorazila též dopisovatelka Šafrova webu Svobodné fórum a spisovatelka hororů říkající si Jenny Nowak, nebo písničkář Ziggy Horváth. Ten se dostal do incidentu s ministrem vnitra Janem Hamáčkem, který přišel k pamětní desce položit věnec společně s vládními kolegy Tomášem Petříčkem a Janou Maláčovou. Ostatní demonstranti na něj pískali, ozývaly se prý i hlasy jako „Nepusťte je sem“. Naopak potlesk si z ČSSD vysloužil místopředseda a bývalý předseda Senátu Milan Štěch. „Jsem rád, že se lidé snaží držet ideály listopadu 1989, ale jsem nešťastný z toho, jak je dnešní společnost rozdělená,“ řekl.

Demonstranti podle zpravodaje ParlamentníchListů.cz živě reagují na jakéhokoliv příchozího politka. Když dorazili například lídr pražské komunální kandidátky hnutí ANO Petr Stuchlík a ministr Dan Ťok, vyslechli si sborové „styďte se“.

Nad hlavami mají demonstranti transparenty typu „Masaryk demokratickou republiku přivedl na svět, tihle ji pohřbívají“ s obrázky Miloše Zemana a Andreje Babiše.

Tomio Okamura přišel s květinou na Národní třídu jako první – hned několik minut po půlnoci. Vysvětluje to tím, že se tam zastavil cestou z letiště po návratu ze Sofie.

Ještě v noci položil květinu k desce i premiér Andrej Babiš. Jeho kytice, stejně jako ta Okamurova, ale u desky není.

Nad ránem se dostavila skupina aktivistů, která je přímo před televizní kamerou vyhodila do odpadkového koše. K vyhození květin se před kamerou TV Prima přihlásila skupina Kaputin. Ta dlouhodobě bojuje proti vlivu Ruska u nás a mezi její nejznámější aktivisty patřil prezidentský kandidát a dnešní senátor Marek Hilšer.

Zástupce skupiny Otakar van Gemund televizi Prima sdělil: „Bojujeme za demokracii a myslíme si, že je neslučitelné s naší demokracií, aby tady lidé jako Andrej Babiš nebo Tomio Okamura položili věnce u památníku 17. listopadu. Ten má být symbolem naší demokracie a tito pánové se podle pravidel demokracie nechovají,“ řekl.

Případem se prý už zabývá pražská policie.

A rovněž Miroslav Kalousek, který na sociální síti použil slova z povídky Vyšší princip, pojednávající o popravě tří studentů za schvalování atentátu na Heydricha: „Z hlediska vyššího principu mravního : Vyhodit květiny, které StBák pohrdající demokratickými principy položil k památníku boje za demokracii a svobodu, není vandalismus,“ napsal Kalousek.

Nakonec na Národní třídě skončila v koši i kytice od prezidenta republiky Miloše Zemana. Za Hrad reagoval na sociální síti mluvčí Jiří Ovčáček, podle kterého si odpovědnost za toto řádění „fsšistické lůzy“ mají připsat Miroslav Kalousek, Miroslava Němcová a Jiří Pospíšil.

 

 

Jiní byli přijati vstřícněji, například velvyslanec USA Stephen King.

Po půl desáté nad hlavami účastníků přibyl transparent „Bureš, za katr půjdeš“ a červenou „dopravní značku“ STOP BABIŠOVI kdosi položil přímo na pamětní desku. Aplausu se dočkala přicházející delegace ODS v čele s předsedou Petrem Fialou a nově zvoleným předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou. Společně s dalšími zástupci druhé nejsilnější sněmovní strany u desky položili květiny a zapálili svíčku.

Po desáté hodině dorazila na Národní třídu delegace TOP 09, kterou zastupoval Miroslav Kalousek a rovněž europoslanec Jaromír Štětina.  Miroslav Kalousek pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i ke kauze vyhozených květin od prezidenta republiky Zemana, předsedy vlády Babiše a místopředsedy Poslanecké sněmovny Okamury: „Je to velmi nemoudrá, ale pochopitelná forma protestu“.

Současný předseda TOP 09 Jiří Pospíšil pak reportérovi ParlamentníchListů.cz řekl: „Já tomu rozumím. Chápu to, protože si myslím, že lidé jako Miloš Zeman, Andrej Babiš nebo Tomio Okamura, jejichž chování je dlouhodobě v rozporu s principy demokratické společnosti, by tu květiny pokládat neměli.“

Chvíli poté dorazil poradce bývalého prezidenta Václava Klause a letošní senátní kandidát Ladislav Jakl. Ten se demonstrantům nelíbil, pískali na něj a křičeli „Fuj, fašisto“.

Na Národní třídu dorazil i předseda Pirátů Ivan Bartoš s manželkou. Přímo před pamětní deskou se políbili a ParlamentnímListům.cz později k vyhazování květin některých politiků řekl: „Když někdo vyhrotí emoce, tak se mu to vrátí“. Více se předseda Pirátů vyjadřovat nechtěl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…