Na Ukrajinu dvakrát tolik co na silnice. „Vrhli se na mě. Pak zjistili, že mám pravdu.“

06.12.2023 17:05 | Monitoring

Americký moderátor Tucker Carlson tvrdí, že by se administrativa prezidenta Joea Bidena měla všem omluvit za to, že už téměř dva roky posílá vybavení za miliardy dolarů na Ukrajinu, ačkoliv je zřejmé, že Ukrajina nezvítězí a jen rostou ztráty na lidských životech ve zbytečné válce. To vše jde navíc na úkor výdajů pro vlastní občany. Kongresman z Kentucky Thomas Massie například upozornil, že na pomoc Ukrajině šlo už dvakrát více peněz než na vlastní silniční infrastrukturu v celé zemi. A když jeho výrok ověřovali bojovníci proti dezinformacím, zjistili, že má kongresman pravdu.

Na Ukrajinu dvakrát tolik co na silnice. „Vrhli se na mě. Pak zjistili, že mám pravdu.“
Foto: Screen Twitter Tuckera Carlsona
Popisek: Moderátor Tucker Carlson

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57640 lidí
Američtí politici by se podle Carlsona měli omluvit svým občanům za pokračující výdaje na válku na Ukrajině, ale neudělají to. „Stejně jako se neomluvili za to, že kvůli vymyšlenému důvodu vtrhli do Iráku, kde přišel o život milion lidí a stálo to biliony dolarů. Stejně jako se neomluvili za to, že nechali doma rok zavřené vaše děti, odepřeli jim vzdělání a vás donutili k očkování proti covidu-19, které nefungovalo, a navíc vám mohlo přinést velké zdravotní komplikace,“ srovnává Carlson.

Politici podle něj moc dobře vědí, proč se za to nemohou omluvit a přiznat chyby, protože by potom museli nést následky. „A to stejné se nyní děje v případě pomoci Ukrajině. Válka už trvá téměř dva roky, na začátku nám všichni tvrdili, že naše pomoc pomůže Ukrajině porazit Rusko, které by jinak mohlo vtrhnout do východní Evropy. Po dvou letech není Rusko poraženo, jediným poraženým jsou Spojené státy,“ tvrdí Carlson, podle nějž jsou Spojené státy nyní prokazatelně slabší než před dvěma lety.

Rozumní lidé si to prý uvědomují, ale prezident Joe Biden a jeho administrativa a stejně tak Kongres to nepřiznávají a místo toho plánují poslat ukrajinským oligarchům další desítky miliard dolarů. „Takže další tisíce Ukrajinců můžou zemřít ve zbytečné válce. Protože Ukrajina nezvítězí, ale Američané budou v tomto konfliktu pokračovat stále dál,“ pokračuje moderátor.

„A nikdo proti tomu moc ani neprotestuje. Ale proč? Protože ti, kteří upozorňují na tento zjevný nesmysl a stavějí se proti posílání dalších peněz na Ukrajinu, jsou označováni za proruské kolaboranty a putinovce. To přímo řekl poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan, který jasně naznačil, že každý v Kongresu, kdo nehlasuje pro další pomoc Ukrajině, pomáhá Vladimiru Putinovi k udržení u moci,“ říká Carlson, že všichni, kdo zpochybňují posílání dalších peněz, jsou ostrakizováni.

Podle Carlsona je znepokojivé, že v tomto s Bidenovou administrativou v hojné míře souhlasí i republikánští kongresmani. Je jenom velmi málo lidí v Kongresu, kteří pokračující pomoc Ukrajině kritizují. Kongresman Thomas Massie například upozorňuje na to, že za vojenskou pomoc Ukrajině by se dala dvojnásobně zkvalitnit infrastruktura v celé zemi, protože na rozvoj silnic a mostů šlo dvakrát méně peněz než na Ukrajinu.

„Nedávno jsem si uvědomil, že jsme utratili na Ukrajině více peněz, než jsme dali na rozvoj našich silnic a mostů. Tak jsem tuhle myšlenku sdílel na svých sociálních sítích, a když to chtěl Newsweek ověřit, zda to není dezinformace, zjistili, že je to pravda,“ uvedl Massie s tím, že i lidé, kteří dělají republikánům fact-checking, museli uznat, že je toto pravda.

Mimo odírání vlastních občanů Carlson upozorňuje na fakt, že na Ukrajině zatím umírají další tisíce lidí. „Všichni mluví o tom, že je naší morální povinností pomoci Ukrajině, ale nikdo už nezmiňuje to, že tahle válka zničila celou jednu generaci ukrajinských mužů, kteří bojují ve zbytečné válce, kterou nemůžou vyhrát. To my jsme vlastně zabili všechny tyhle lidi, protože jsme zamítli jednání o míru a nutíme všechny k pokračování v boji,“ říká Carlson, podle nějž navíc Spojené státy ztrácejí své výsadní postavení ve světě a Rusku se daří vytvářet v Asii, Severní Africe, Latinské Americe a na Blízkém východě pevná spojenectví, která Západ brzy převýší ekonomicky i vojensky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Amerika by se měla přestat plést do evropských věcí, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseriva , 06.12.2023 17:31:34
své vojáky poslat domů a základny vrátit zemím, kde jsou umístěny. Evropa by pak mohla pokračovat ve výhodné spolupráci včetně Ruska i Ukrajiny, kdy by byl dostatek technologií i surovin jako předpoklad ekonomického růstu Evropy. Stačí Američany vykopat pryč.

|  22 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…