Na chodbách, v neformálních rozhovorech... Europoslankyně ODS se pochlubila, jak se prý v Bruselu mluví o Babišovi

21.12.2019 6:50

Podle europoslankyně za ODS Veroniky Vrecionové postupuje Evropské komise ohledně kauzy kolem premiéra Andreje Babiše (ANO) velmi pomalu. Uvedla to v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu.

Na chodbách, v neformálních rozhovorech... Europoslankyně ODS se pochlubila, jak se prý v Bruselu mluví o Babišovi
Foto: Redakce
Popisek: Veronika Vrecionová

Plénum Evropského parlamentu v tomto týdnu diskutovalo nad otázkou, jak zabránit zneužívání peněz z evropských fondů. Europoslanci v této souvislosti mluvili také o kauze českého premiéra Andreje Babiše. Vrecionová z úterního jednání radost nemá, protože dle jejích slov tyto kauzy škodí celé České republice.

„Já si myslím, že to vidíme všichni, že nám reálně škodí,“ sdělila Vrecionová. „První věc je to, že vlastně po dlouhé době se řeší nějaký problém členské země na plénu Evropského parlamentu a je to právě konflikt zájmů našeho premiéra, rozhodně to oslabuje vyjednávací pozici, kdy v současné době si vyjednávají to další programovací období a pan premiér sice celou tu věc zlehčuje, ale minulý týden na radě bylo jasné, že vlastně ta jeho vyjednávací pozice je velice oslabená. Já z toho vůbec nemám radost,“ dodala Vrecionová. 

Vrecionová také uvedla, že si je jistá tím, že kdyby premiér neměl problém ohledně střetu zájmů, že by vyjednal na summitu před týdnem větší podporu jaderné energetiky. „Toto téma se neodehrávalo pouze na plénu, ale samozřejmě i po chodbách, při neformálních rozhovorech se nás na to neustále všichni ptají. Je to velice nepříjemné. Myslím si, že to velmi poškozuje celou Českou republiku,“ zdůrazňuje ke kauze Babiše Vrecionová. Zahraniční europoslanci podle ní celé věci věnují velkou pozornost. 
 
Vrecionová hovořila také o nepříjemné situaci, kdy se již dlouhou dobu táhnou audity, a hrozí, že Česko bude vracet peníze. „Požádali jsme na plénu, aby tato věc byla urychlena. Také jsme vyzývali k tomu, aby ty audity byly co nejdříve zveřejněny, minimálně aby je dostaly ty orgány, které u nás v České republice dále rozhodují o dalším rozdělování, protože prostě teď je jasné, že zemědělský intervenční fond bude opět vyplácet další dotace Babišovým firmám,“ sdělila Vrecionová. Podle ní je nutné, aby se celý proces do budoucna urychlil. 
 
„Vstoupilo do toho také to, že byla teprve před měsícem schválena nová Evropská komise. Jednáme právě například s paní předsedkyní kontrolního výboru, budou přicházet další návrhy a je potřeba skutečně v tuto chvíli přijít s návrhem, co udělat pro to, aby se to celé urychlilo. Můžeme tlačit na Komisi, aby zkrátka procesy velmi výrazně urychlila,“ dodala Vrecionová.
 
„Od Evropské komise chceme, aby především urychlila veškeré procesy. Jsme v situaci, kdy dle mého názoru pan premiér nenaplnil ten zákon o střetu zájmů, to znamená, a to samozřejmě nám do toho Evropská komise nemá co mluvit, ale rozhodně podle stávajícího zákona to nenaplnil a čerpá ty peníze a Evropská komise postupuje nesmírně pomalu, protože tedy, co říká audit, on je čerpá od roku 2017 neoprávněně, nicméně vlastně až nyní přišel po dvou letech audit, kde my se tedy dozvídáme, že nám budou zastaveny finanční prostředky další a že nebude moct Česká republika dále čerpat a tím jsme všichni poškozeni,“ sdělila Vrecionová závěrem.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…