Na co Benešová čeká? Kalousek se rozhodl zakročit. A zazněla spekulace o Zemanovi

02.06.2019 15:45

Šéfka justice Marie Benešová byla hostem v nedělní Partii televize Prima, kde hovořila mimo jiné o závěru auditu Evropské komise hovořícím o tom, že předseda vlády Andrej Babiš (ANO) je stále ve střetu zájmů. Ministryně však nevidí důvod nevěřit Babišovi ve sporu s Evropskou komisí. Premiéra hájila se slovy „vyčkejme konečného rozhodnutí“, čímž rozpálila Miroslava Kalouska (TOP 09) doběla. Nechápe totiž, na co by se mělo čekat, ze strany veřejnosti se mu dostalo jasné odpovědi: čeká se na to, až nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman složí svou funkci.

Na co Benešová čeká? Kalousek se rozhodl zakročit. A zazněla spekulace o Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: TOP 09 představila svou Vizi 2030. V tomto roce by ráda například viděla již zavedené euro nebo stejnou životní úroveň jako v sousedním Německu

Ministryně spravedlnosti v nedělní Partii sdělila, že Babiš prý splnil zákonné požadavky na vyřešení problému, když převedl holding Agrofert do svěřenských fondů. Odmítla předjímat, zda Česko bude muset vracet do evropského rozpočtu zhruba 450 milionů korun vyplacených Agrofertu na dotacích, jak doporučuje návrh auditní zprávy EK, který unikl do médií.

Anketa

Jste pro vypsání předčasných voleb do sněmovny?

17%
83%
hlasovalo: 27039 lidí

Předčasné je podle jejích slov mluvit o možných škodách způsobených neoprávněným vyplácením dotací, protože zatím neexistuje konečné stanovisko EK. „Já bych počkala na konečný závěr. Sama vím, že jeden soud řekne toto a druhý řekne opak, i Evropská unie může mít závěry různé,“ zdůraznila.

Na tato její slova promptně na svém Facebooku zareagoval Babišův rival, předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Nechápe totiž, na co chtějí orgány resortu Benešové čekat, když zpráva auditorů EK zakládá podezření z mnoha případů podvodů a poškozování finančních zájmů EU. Zašle proto zprávu na nejvyšší státního zastupitelství, aby si prý byl jist, že si jí státní zástupci všimli.

Po chvíli se rozpoutala živá diskuse, v níž komentující Stanislav Cukor nadhodil, že se možná čeká na to, až nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman složí funkci, bude ho zastupovat premiér a dá milost sám sobě.

Ivana Hušíčková zase podezřívá premiéra Andreje Babiše, že výměna ministra spravedlnosti byla cílená a v kontextu s jeho údajným střetem zájmů moc dobře věděl, proč tak učinit.

Jeden z přispěvatelů do diskuse se dokonce na Kalouska obrátil s otázkou týkající se právní pomoci. Žádal od něj odbornou radu, zda může u soudu podat žalobu, že Agrofert zpronevěřil jeho peníze jakožto daně ve svůj prospěch.

Podle návrhu zprávy EK je Babiš po dobu svého vládního angažmá ve střetu zájmů kvůli vyplácení dotací pro Agrofert. Kvůli tomu dokument navrhuje vrácení části dotací vyplacených Agrofertu, celkem by to mělo být 450 milionů korun. Návrh zprávy je v angličtině a české úřady budou zhruba měsíc čekat na český překlad, poté budou mít dva měsíce na odpověď. Poté komise zveřejní konečné stanovisko.

Babiš opakovaně odmítl, že by byl ve střetu zájmů nebo porušoval evropské či české právo. Podle něj Česko žádné peníze vracet nebude.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…