Na těch penězích někdo sedí. Ilona Švihlíková krotí optimistické vize ekonomického vývoje

25.04.2017 23:13

Ekonomka Ilona Švihlíková v úterních Událostech, komentářích České televize promluvila o ekonomických vyhlídkách České republiky a Evropské unie. Raději se na její prognózu podívejte sami.

Na těch penězích někdo sedí. Ilona Švihlíková krotí optimistické vize ekonomického vývoje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilona Švihlíková

České ekonomice se daří a prý by se jí mohlo dařit ještě lépe. Tedy pokud se nezeptáte Ilony Švihlíkové. „Já patřím k ekonomům, kteří sledují dlouhodobější trendy. Těch hrozících rizik je strašně moc a pocházejí především z té geopolitické oblasti,“ zdůraznila dáma. Důležité podle ní je, jak se bude chovat americká ekonomika, jak se zachová Evropská centrální banka a tak podobně.

Svou roli v tom mohou sehrát i domácí volby. Dnes se těžko předvídá, kdo po volbách sestaví vládu, a pokud by se třeba stalo, že bude pokračovat současná koalice s Andrejem Babišem jako premiérem, je otázka, co to s naší ekonomikou udělá.

Podle Švihlíkové nesmíme zapomínat ani na to, že kurz koruny se zatím neustálil. „Ten vývoj koruny je vrcholně nejasný. Investoři zatím čekají a výkyv, který se očekával, zatím nenastal. A je otázka, kdy tato vlna nebo vlny nastanou. Vidíte, že na těch korunách zatím někdo sedí,“ pokračovala v popisu situace dáma. Může chvíli trvat, než se někdo odhodlá koruny prodávat, ale až to nastane, budou ho další investoři následovat. Až tyto výkyvy ustanou, koruna se podle Švihlíkové ustálí někde na 24 korunách. Může to ale i tři roky trvat.

Ekonomka důrazně varovala před přijetím eura v Česku. „Já si myslím, že to není úplně ideální nápad, protože kurz není na rovnovážné úrovni a vstupovat do eurozóny za této situace považuji za ekonomickou sebevraždu,“ varovala dáma. A to i navzdory tomu, že si mnozí podnikatelé přejí přijetí eura v naší zemi.

„Zájmy podnikatelů nejsou zájmy České republiky. To přijetí eura má obrovská, neuvěřitelná rizika. Eurozóna nefunguje dobře. To riziko je i v tom, že eurozóna se může rozpadnout,“ varovala dále. Považuje ji v podstatě za ekonomicky nefunkční území. „Já bych tady nabádala minimálně k opatrnosti. Nemá smysl si říkat: tak, teď padl kurzový závazek, tak honem do eura,“ uzavírala svou analýzu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…