Nehalekejte tady na mne, napomenula Stanjuru místopředsedkyně sněmovny

21.01.2014 13:43

Sněmovna dala v prvním čtení zelenou předloze poslanců z ANO, TOP 09 a KDU-ČSL, která by měla zprůhlednit zákonodárný proces v dolní komoře. Jde o návrh novely jednacího řádu. Při debatě ale nečekaně vzplanula hádka. A to mezi novou místopředsedkyní sněmovny Jaroslavou Jermanovou (ANO) a starým sněmovním matadorem Zbyňkem Stanjurou, který šéfuje poslancům ODS.

Nehalekejte tady na mne, napomenula Stanjuru místopředsedkyně sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Zbyněk Stanjura

Návrh novely jednacího řádu, který míří k posouzení do výborů, například zakáže poslancům podávat k návrhům zákonů takzvané přílepky. Všechny pozměňovací návrhy by poslanci také museli opatřit zdůvodněním.

V diskusi k normě vystoupilo několik poslanců. Mezi nimi byli Jeroným Tejc (ČSSD), David Kádner (Úsvit), Helena Válková (ANO), Ludvík Hovorka (KDU-ČSL), Stanislav Polčák (TOP 09), Zbyněk Stanjura z ODS a Anna Putnová z TOP 09.

Úplně vše z úterního jednání sněmovny najdete ZDE

Martin Komárek (ANO) předstoupil před poslance s jednou námitkou. Podle něj by totiž bylo vhodné, kdyby poslanci přijali nějaký návrh, kde budou limity, jak a hlavně kdo bude ve sněmovně smět hovořit s přednostním právem. Zdá se mu totiž, že opozice chce dnes obstruovat. A to proto, že s přednostním právem ještě před schvalováním o programu dnešní mimořádné schůze, na jejímž konci budou poslanci probírat služební zákon, vystoupilo hned několik předsedů poslaneckých klubů, a to opakovaně.

„Ono je to tak trošku nedemokratické, i když obstrukce patří do demokracie,“ zmínil ke svým slovům a potažmo k návrhu o přednostnímu právu Komárek a na konto služebního zákona pak navíc uvedl, že by sněmovna sice neměla ustupovat podmínkám, ale je prý dobře, že padla tato „pseudomínka“ ze strany prezidenta Zemana.

Slova o přednostním právu se ale pranic nelíbila předsedovi poslanců z ODS Zbyňkovi Stanjurovi.

„Chtěl bych, aby si poslanci z ANO nezahrávali s tím, že omezí možnosti opozice vystupovat tím, že omezíme přednostní právo,“ řekl Stanjura a poučil Komárka o tom, kdo všechno má přednostní právo. „Koalice bude mít i tak o mnoho víc řečníků v přednostním právu,“ dodal.

Později pak Komárek kolegům vysvětlil, že nechce omezit práva opozice, ale spíše mu jde o to, aby si prý „ve sněmovně mohli být všichni rovni“.

Stanjura: Když to nezvládáte, tak to dejte někomu jinému

„Nevybouřený“ Stanjura následně ale naopak sjel místopředsedkyni sněmovny Jaroslavu Jermanovou z ANO za to, že chtěla od poslance Pavla Blažka (ODS), aby se napříště do diskuse přihlásil písemně, stejně tak jako ostatní diskutující.

„Nehalekajte na mne,“ uvedla na jeho konto později místopředsedkyně sněmovny Jermanová.

„Pokud nezvládáte řízení, tak to příště dejte někomu jinému,“ zahučel nakonec po střídavé hádce Stanjura.

„Prosím pana poslance Stanjuru, aby paní poslankyni nepeskoval. Oni sem totiž přišli z jiného světa, tak si na to zvykněte,“ korunoval a zakončil pak hádku předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Prodlužuje lhůtu mezi druhým čtením a závěrečným schvalováním

Poslanecká novela dále prodlužuje lhůtu mezi druhým čtením a závěrečným schvalováním norem z obvyklých tří dnů na dva týdny. Cílem je podle autorů dát poslancům dostatek času na to, aby si mohli podané pozměňovací návrhy prostudovat. Lhůtu ale bude moci sněmovna i nadále zkrátit nejméně na dva dny. Někteří poslanci navzdory tomu upozorňovali na to, že se schvalování zákonů protáhne ze dvou schůzí na tři.

Novela jednacího řádu taky podle důvodové zprávy stanoví to, že jednání všech sněmovních orgánů je až na výjimky veřejné. Důvodové zprávy norem mají obsahovat zhodnocení korupčních rizik a seznam lidí, kteří se na zpracování předloh podíleli. Opatření má částečně nahradit úpravu omezující lobování. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura podotkl, že ustanovení by se mělo zpřesnit, aby na seznamu nebyl každý referent, jehož rukama předloha projde.

Norma navíc omezuje rozpravu o změnách navrženého programu schůzí a zakazuje takzvané porcování medvěda při jednání o státním rozpočtu.

Zprůhlednění legislativního procesu patří k požadavkům iniciativy Rekonstrukce státu. Předlohu nyní posoudí ústavně-právní výbor, výbor pro veřejnou správu a kontrolní výbor. Budou na to mít pět místo obvyklých dvou měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…