Nejhůř v EU: Prosákla pravda o ČR. Příjmy, dluhy, občané

30.10.2023 10:02

Česko se stále nevrátilo na předcovidovou úroveň HDP. Proč? Velký podíl na tom bude mít spotřeba českých domácností. Ta se totiž v ČR propadla úplně nejvíc a stále je o desetinu menší než před covidem. Hlavní ekonom J&T banky Petr Sklenář pak upozorňuje, že nahoru šla naopak tendence ke spoření. A že až občané začnou spořit „normálně“, tak HDP opět poroste. Jenže pokles spotřeby je podle dalších analytiků způsoben něčím úplně jiným. Například poklesem příjmů domácností, který je nejhorší v EU. Takovým, že se dokonce některé musely na spotřebu zadlužit.

Nejhůř v EU: Prosákla pravda o ČR. Příjmy, dluhy, občané
Foto: usetreno.cz
Popisek: Spoření - ilustrační foto

Anketa

Líbil se vám projev prezidenta Pavla pronesený 28. října?

4%
93%
hlasovalo: 13998 lidí

Jak se psalo již na jaře, česká ekonomika je v recesi. Tedy hrubý domácí produkt meziročně poklesl už dvakrát, v prvním i druhém kvartálu roku 2023. Hlavní ekonom J&T banky Petr Sklenář pak upozorňuje, že česká ekonomika se jako jediná v EU nedostala zpět na svou předcovidovou úroveň. Na datech Eurostatu dokládá, že reálné HDP se stále nedostalo na úroveň posledního kvartálu roku 2019. Nejblíže k němu mělo na začátku roku 2022, ale pak se od této úrovně zase vzdálilo.

Skutečný propad však zaznamenala spotřeba. Zatímco reálné HDP je poblíž předcovidové úrovně, spotřeba českých domácností nikoliv, oproti úrovni před covidem je o skoro desetinu menší. Dle dat Eurostatu je v tom Česká republika ojedinělá.

„V ČR spotřeba domácností tvoří asi 45 % HDP a tím se vysvětluje mnohé. Pří hlubokém propadu spotřeby domácností nemůže růst celkový agregát HDP, když to ostatní položky nevyrovnají,“ vysvětluje ekonom a dodává: „Zní to jednoduše, ale nárůst spotřeby domácností pak zvedne i celkové HDP. Cesta k nárůstu spotřeby nemusí vést přes růst příjmů, ale v českém případě stačí změna spotřebitelského chování.“

Má na mysli spoření. V letech 2012 až 2018 Češi průměrně spořili 12 %. V roce 2019 však tento trend začal prudce růst a v covidových letech se dostal do extrémů. Ze zvýšené míry se pak už nedostal. V současné době pak domácnosti spoří o šest procent více, tedy 18 %. Na začátku roku 2022 to bylo 15 %, což ukazuje, že ani tehdy se míra spoření nevrátila a předcovidovou úroveň.

„Normálně míra úspor českých domácností byla 12 %. Během covidu vynuceně vyskočila nad 20 %. Pak klesla, ale letos je stále 18 %, tj. o polovinu vyšší než je normál. Jinými slovy, české domácnosti stále vytváří nadprůměrné úspory a tedy brzdí spotřebu vzhledem k příjmům,“ uvádí Sklenář s dovětkem, že až začnou domácnosti spořit normálně a zvedne se spotřeba, pak se HDP opět zvedne.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17075 lidí
Poklesu spotřeby si všimli i jiní. O „krizi Harpagonů“ psal již v polovině prázdnin Petr Holub ze Seznam Zpráv. „Proti červnu 2019 Češi nakoupili skoro o pět procent méně zboží. O něco menší krizový propad – 3,6 procenta – hlásí podle Eurostatu pouze Italové, v dalších zemích spotřeba přinejhorším stagnuje. Proti tomu v devíti státech v čele s Lucemburskem, Rumunskem a Polskem zákazníci reálně utratili o 10 až 20 procent více než před čtyřmi lety,“ psal.

Nabízí ovšem vysvětlení. Totiž že reálné platy poklesly nejvíce právě v Česku a v Itálii a to celkem o desetinu. Nejvíce se začalo šetřit na potravinách, taktéž o desetinu. „V tom se skrývá riziko, že nezbytné nákupy byly nuceny omezit především chudé rodiny, které za jídlo utrácejí relativně nejvíc,“ varoval novinář. Ale kromě toho Češi šetřili také na domácnosti, kultuře, rekreaci, oděvech a obuvi a také na autech.

Před poklesem spotřeby varoval server Roklen24 už v březnu. Totiž, že nekoresponduje s jinými daty. „Pokud nahlédneme do Barometru úvěrového trhu, naskytne se naprosto jiný obrázek. Nikoliv pokles, ale naopak nárůst v oblasti zadlužení českých domácností na spotřebu. Pro demonstraci si vezměme Barometr ze 3. čtvrtletí roku 2022, který porovnává vývoj zadlužení za jeden rok. V tomto případě ukazuje rozdíl mezi zářím 2021 a zářím 2022. Co se v něm o dluzích českých domácností dozvíme? Že od září 2021 do září 2022 se zvýšil o 5,5 %. Konkrétně o 27,3 mld. Kč. Z původních 501,5 mld. Kč v září 2021, na výsledných 528,8 mld. Kč v září 2022.“

Podle Roklenu není za propadem spotřeby na vině inflace, která byla vyšší v jiných státech, kde se spotřeba tak nepropadla. Ani „blbá nálada“ prý za propadem spotřeby nestojí. Jsou to dle Roklenu příjmy. „Pokud se podíváme na vývoj disponibilního důchodu v ČR a v dalších zemích Evropy, najednou se nám o poklesu české spotřeby udělá naprosté jasno,“ uvádí s tím, že disponibilní důchod, tedy příjem domácnosti šel dle dat ČNB prudce dolů. Také v podstatě nejvíce z celé Evropy.

„Velmi smutnou pravdou je skutečnost, že české domácnosti musely v posledním roce tolik navýšit své zadlužení jen proto, aby byly schopny uhradit běžné výdaje. Především na energie. Za vyšším objemem půjček rozhodně nestojí rozhazovačnost a zbytečně konzumní styl života. Loni jsme si půjčovali hlavně na přežití skokového zdražování,“ konstatuje finančnický server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tomě tedy povězte,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseObčanFranta , 30.10.2023 11:00:26
jak to ti zlí komunisti dokázali? Ekonomika téměř bez dluhů, každý rok vyrovnaný rozpočet, podpora mladých, výstaba levných bytů, nízké náklady na bydlení, levné energie, levné a kvalitní potraviny, do důchodu v 60 letech, ženy podle dětí i v 53 letech, a téměř 300 tisícová armáda. A to vše nenávratně pryč díky novátorským přístupům po převratu v 89.

|  32 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…