Nelíbí se vám to? Buch to Strakovce na dveře, ať si vláda počte! Skálův nápad, na který stačí málo

14.08.2022 9:02 | Reportáž

Každý týden přibít na vrata Strakovy akademie další a další výtky, které lidé proti současnému vládnímu kabinetu mají. I o této možnosti, jak dát najevo nesouhlas s přístupem české vlády k řešení energetické krize a chudoby, hovořil kandidát na prezidenta Josef Skála na vlasteneckém setkání na zámku v Příčovech u Sedlčan. Na pódiu společně s prezidentským kandidátem KSČM vystoupil i poslanec Jiří Kobza (SPD), který si přisadil na téma „pětidemolice“.

Nelíbí se vám to? Buch to Strakovce na dveře, ať si vláda počte! Skálův nápad, na který stačí málo
Foto: archiv PL
Popisek: Kandidát na prezidenta Josef Skála s poslancem Jiřím Kobzou na Vlasteneckém setkání. Záznam vysílání

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
Vlastenecké setkání o víkendu přineslo množství diskusí i „prezidentskou vsuvku“. „Kde leží klíčová demarkační linie české politiky? Mezi těmi, kdo slouží cizí moci a cizímu kapitálu proti své zemi,“ konstatoval kandidát KSČM do prezidentských voleb Josef Skála.  

Skála upozornil na termín, který se dostal do povědomí veřejnosti. „Hezký pojem vymyslel Erik Best – pětidemolice. My tu pětidemolici musíme konfrontovat, v tématech, kde škodí této zemi nejvíc,“ vyzval a vyjmenoval energetickou chudobu, zoufalou potravinovou nesoběstačnost i to, že jsme totálně vypadli z okruhu suverénních hráčů obchodních trhů.

„Jsem přesvědčen, že když každý týden přistane na vratech Strakovky papír, který jasně řekne: to a to je špatně…“ navrhnul Skála. „Jako Luther... Může se to stát podnětem k vlně vystoupení napříč republikou,“ uvažoval.

Skála vystoupí na demonstraci 3. září

Skála upozornil i na demonstraci, která je plánována v Praze na 3. září. „Mám čest být jedním z vystupujících. Jsem na to hrdý,“ poznamenal.

Zvažuje i formu, jak zajistit, aby opozice dostala přiměřený prostor ve vysílání veřejnoprávních médií. „Říkali mi, že se málo pereme za to, abychom dostali slovo,“ podotkl Skála. Důležité je podle něj také aktivnější a prestižnější zázemí v zahraničí.

Co bude po pádu vlády? Jak se vyrovnat s „deep state“

Na pódiu vedle prezidentského kandidáta se mikrofonu chopil i Jiří Kobza. „Jsme hnutí potulných kazatelů,“ připustil s nadsázkou k SPD.

Zásadní problémy vnímá hlavně v tom, že přicházejí v synergii. „Asi před třemi měsíci jsem o tom psal článek, kolik krizí se na nás valí, od potravinové krize, přes energetickou, inflační, drahotu, šmelinu s emisními povolenkami, šílený Grean Deal... To jsou krize, které by bez našeho členství v EU vůbec nenastaly,“ je přesvědčen.

„My se k tomu můžeme postavit jen tak, že zvolíme naše lidi do komunálu, do Senátu, do magistrátu s takovou silou, aby s tím ani Rychetský nedokázal nic udělat. Ani hlas lidem, kteří nás dostali do tohoto svrabu!“ vyzval.

Kobza se pozastavil i nad kauzou Dozimetr. „Obzvláště v dnešní době, kdy Česká republika předsedá Evropské unii, aby jí předsedala vláda, o které se mezinárodně ví, že je spojená s organizovaným zločinem – to je taková ostuda, že ji nevyváží ani díla Davida Černého. Tato vláda po zásluze zmizí v propadlišti dějin,“ předpokládá.

Co bude, až nebude Fiala?

Podle Kobzy je důležité zabývat se otázkou, co bude po odchodu Fialova kabinetu. „Může se stát, že ‚deep state‘ bude účinně blokovat opatření,“ analyzoval. Toto je podle Kobzy žhavé téma. „Měli by být připraveny skupiny expertů, které by měly střídat pirátské náměstky a podivné existence, které jsou dosazeny na vysoké státní funkce. A měli by přijít poctiví lidé, kteří budou dělat, co je pro Českou republiku přínosné a pozitivní,“ připomněl.

Bývalý diplomat a obeznámený politik také vzpomenul na pád premiéra Petra Nečase. „Když jsem se v roce 2012 rozhodl, že půjdu do politiky, vedl jsem diskusi s Andrejem Babišem. S vládou Nečase se to tehdy houpalo. Říkal jsem mu: vláda padne, musíme se připravit, co bude potom? A Andrejko říkal: nene, mně moji američtí poradci řekli, že tihle kapři si rybník nevypustí, že pojedeme na dovolenou a na podzim se do toho dáme. Za čtrnáct dní byl Nečas mimo a předčasné volby na krku. Kdo je připraven, není překvapen – a my se opravdu musíme začít vážně zamýšlet nad tím, co bude potom,“ upozornil Kobza. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…