Německo: Nejsou lidi. Málo techniků a inženýrů, hodně psychologů a sociálních vědců

11.03.2024 13:07 | Monitoring

Německé průmyslové a strojírenské odvětví hlásí nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Čím dál tím víc mladých lidí upřednostňuje studium humanitních oborů před těmi technickými. Od roku 2012 klesl počet studentů ve strojírenství o 32 procent, studentů psychologie a sociálních studií naopak o 30 procent přibylo.

Německo: Nejsou lidi. Málo techniků a inženýrů, hodně psychologů a sociálních vědců
Foto: Repro Twitter
Popisek: Obchodní bilance Německa - graf

Německý deník Bild hlásí, že motor práce v Německu se zastavuje a velké firmy, ale i střední podniky strojírenského a automobilového průmyslu trpí nedostatkem kvalifikovaných pracovníků.

Stále méně mladých lidí se rozhoduje pro studium technických oborů.

Za posledních 12 let klesl počet nových studentů ve strojírenství a procesním inženýrství o 32 procent, v průmyslovém inženýrství o 28 procent a v elektrotechnice a IT o 23 procent.

Během stejného období se zvedl počet studentů sociálních studií a psychologie o 30 procent.

Anketa

Zaslouží si zemědělec, který vysypal před Úřad vlády hnůj, trest?

3%
96%
hlasovalo: 18615 lidí

V roce 2022 na každého studenta strojního inženýrství připadalo 2,7 studenta obchodní administrativy a téměř dva studenti psychologie na každého podnikového IT specialistu.

Tento vývoj událostí znepokojuje zejména Sdružení strojírenského průmyslu (VDMA) – sdružení více než 3600 německých a evropských strojírenských společností. Sdružení nabízí téměř milion pracovních míst, jeho tržby se pohybují okolo 244 miliard eur.

„Velmi nás znepokojuje, že počet studentů prvních ročníků ve strojírenství a elektrotechnice tak prudce klesá. Problémem číslo 1 mezi našimi členskými společnostmi je nedostatek kvalifikovaných pracovníků!“ říká vedoucí odboru vzdělávání a výkonný ředitel Ústředního krajského sdružení Jörg Friedrich.

Stěžuje si i svaz automobilového průmyslu (VDA). „Průzkum mezi dodavateli ukázal, že dobré tři ze čtyř společností tímto trpí vážně nebo dokonce velmi vážně,“ uvádí mluvčí sdružení VDA pro Bild.

Volná místa mimo jiné hlásí i Ústřední svaz německých řemesel. Za rok 2023 uvedl 20 000 neobsazených školicích míst a 11 553 volných míst pro stážisty.

Jörg Friedrich ze Sdružení strojírenského průmyslu by do průmyslu rád pozval více žen: „Musíme ještě lépe komunikovat a otevřít tovární haly zájemcům – zejména dívkám a ženám. Pro mnoho mladých lidí je to, co dělá lékař, učitel nebo pekař, jasnější než úkoly elektrotechnika. Musíme to změnit!“

Kvalifikovaní pracovníci zajišťují inovace a konkurenceschopnost, růst a zaměstnanost, prosperitu a kvalitu života. S ohledem na demografický vývoj je zajištění potřeby kvalifikovaných pracovníků jednou z hlavních výzev nadcházejících desetiletí pro všechny aktéry z oblasti politiky, obchodu a vědy, uvádí spolkové ministerstvo hospodářství a ochrany klimatu s potvrzením, že volná místa kvůli nedostatku chybějí zejména v oblastech matematiky, informatiky, přírodních věd, techniky a zdravotnictví.

„Mnoho společností je již nyní akutně postiženo nedostatkem kvalifikovaných pracovníků: Více než 50 procent společností to považuje za největší hrozbu pro rozvoj svého podnikání,“ uvádí ministerstvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

U nás je to ještě horší , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 11.03.2024 16:24:53
14 filozofických fakult na tak prdlavou zemičku a přitom půl miliónu občanů nemá svého zubaře.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…