Německo a Francie chtějí spolupracovat prakticky ve všem. Sledujeme to, ale žádné „tvrdé jádro EU“ se netvoří, vyjádřil se Petříček

20.01.2019 16:43

Z Německa a Francie má vzniknout superstát. Regiony na francouzsko-německé hranici se propojí ještě těsněji než dosud. Ať už jde o politiku, ekonomiku, diplomacii, nemocnice nebo vodovody. Objevují se názory, že v důsledku toho by mohla erodovat suverenita členských zemí. Tento vývoj české Ministerstvo zahraničí sleduje, ministr Tomáš Petříček (ČSSD) to však zlehčuje. „Nejsem toho názoru, že by se tvořilo tvrdé jádro,“ uvedl v dnešních Otázkách Václava Moravce.

Německo a Francie chtějí spolupracovat prakticky ve všem. Sledujeme to, ale žádné „tvrdé jádro EU“ se netvoří, vyjádřil se Petříček
Foto: repro ČT
Popisek: Tomáš Petříček

Dohoda, jež vznikla v utajení a kterou v německých Cáchách podepíše prezident Emmanuel Macron 22. ledna s kancléřkou Angelou Merkelovou, navazuje na šestapadesát let starou Elysejskou smlouvu, která položila základ ose Paříž–Berlín a formuje evropskou integraci. Na jejím základě dnes společně zasedají kabinety obou zemí.

Tato smlouva vytvoří ze dvou nejsilnějších evropských zemí superstát. Smlouvu zveřejnilo před několika dny francouzské ministerstvo zahraničí. Hovoří se v ní například o jednotném vystupování v zahraniční i obranné politice obou zemí a koordinaci jednotných postojů v otázkách EU či NATO. Z celkového vyznění smlouvy vyplývá, že současná integrace Evropské unie je pro Německo a Francii příliš pomalá, vytvořily si tak proto svou verzi integrace. 

I když někteří politologové a politici zvedají výstražně ukazováček, ministra zahraničí Tomáše Petříčka nechává dohoda klidným. „Myslím, že to je doklad, že je EU vícerychlostní projekt, my chceme, aby se předešlo vzniku dvourychlostní Evropy,“ řekl ministr, podle jehož mínění je přirozené, že si každý členský stát jede svou vlastní rychlostí.

Nepovažuje za nutné, aby Ministerstvo zahraničí ke smlouvě připojovalo komentář, když jde o smlouvu mezi dvěma samostatnými státy. „V tuto chvíli náš postoj k tomu není, my záležitost sledujeme, ale nemáme důvod se k tomu kriticky vyjadřovat,“ řekl ministr Petříček.

Žádný vznik nového jádra Evropské unie ministr na obzoru nevidí. „Jsme součástí jádra v celé řadě oblastí, počínaje bezpečnostní, vláda chce být v tomhle směru velmi aktivní,“ uvedl Petříček a dodal, že si chce vláda vybírat, v jakých oblastech je to pro Česko důležité.

Ve studiu byli také přítomni poslanec Pirátů a člen poslaneckého výboru pro evropské záležitosti Mikuláš Peksa a senátor Pavel Fischer, kteří Petříčkův postoj nesdíleli. „Smlouva mezi Francií a Německem může naznačovat budoucnost části Evropy,“ řekl Peksa s tím, že ta část, která se nezapojí, se bude jen dívat, jak to vypadá. „Je vidět, že dochází k erozi ochoty spolupracovat v rámci EU. Je třeba dát na stůl několik námětů, kudy lze pokračovat dál,“ doplnil Pavel Fischer, který by na smlouvu hleděl raději se zájmem.

Původní zdroj ZDE.

 

 


 


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …