Nemilosrdný výsměch kampani: „Opakují to samé. Teď přidali Putina.“ A lidi toho mají dost...

03.08.2022 18:30 | Komentář

„Šokografie!“ „Mezinárodní spiknutí!“ Mediální expert, bývalý prezident Rady pro reklamu Jiří Mikeš se směje nové kampani, s kterou chce vyhrát volby ODS a Spolu. Soustředili se konkrétně na bývalého premiéra Andreje Babiše, kterého viní za energetickou závislost státu na ruských zdrojích. Absolutní čáru přes rozpočet by koalici expremiér podle Mikeše zasadil, kdyby opravdu na prezidenta nekandidoval a za něj absolvoval boj o Hrad bývalý vicepremiér Karel Havlíček. Mikeš přidává naprosto originální scénář: „ANO by řeklo: My tam dáme pana Havlíčka. Havlíček by ostatní outsidery lehce porazil a stal by se prezidentem. Havlíček by mohl jmenovat úřednickou vládu v čele s Andrejem Babišem.“

Nemilosrdný výsměch kampani: „Opakují to samé. Teď přidali Putina.“ A lidi toho mají dost...
Foto: Archiv Jiřího Mikeše
Popisek: Jiří Mikeš

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí
„My jsme to nazývali šokografií, že se snaží upoutat pozornost šokujícím argumentem,“ analyzuje mediální analytik, bývalý ředitel Asociace komunikačních agentur Jiří Mikeš novou kampaň Spolu a ODS.   

Politická reklama je tentokrát směrovaná cíleně proti jejich hlavnímu oponentovi Andreji Babišovi. Jeho politická rozhodnutí jsou označována za napomáhání Rusku. Na obrazových materiálech v červenočerných barvách, které ODS zveřejnila na sociálních sítích, je Andrej Babiš zpodobněn vedle ruského prezidenta Vladimira Putina. K tomu marketéři přidali nápis „Nová hrozba, stejní agenti.“ Bannery hlásají i to, že Babiš chtěl svěřit Dukovany Rusům. „Proč? Nová hrozba. Stejný agent,“ čteme.

„Už to nemá nic společného s etikou,“ předesílá Mikeš. Ostatně, to není nic překvapujícího. „Politická reklama nemá obecně žádný etický kodex. Když se podíváte na reklamní kodex české praxe, nedali jsme do něj úmyslně na doporučení britských expertů, nic o politické reklamě, protože jsme věděli, že je jim etika vzdálená a politici použijí jakýkoliv argument proti soupeři,“ dodává.

ODS a Spolu pokračují v původním trendu kampaní a zdůrazňují západní orientaci našeho státu. „Lidi už toho mají dost. Opakují to samé. Teď přidali Putina, aby zdůraznili, že jde o mezinárodní spiknutí,“ směje se Mikeš. „Vůbec jim to nepomůže,“ myslí si.

Velmi originální scénář. Havlíček prezidentem a úřednická vláda

Absolutní čáru přes rozpočet by vládní koalici podle Mikeše udělal Andrej Babiš skutečně rozhodnutím nekandidovat na prezidenta. Ostatně tím bývalý premiér často koalici vyhrožuje. „Kdyby řekl, že nebude kandidovat na prezidenta, neměli by proti komu jít. ANO by řeklo: My tam dáme pana Havlíčka. Havlíček by ostatní outsidery lehce porazil, stal by se prezidentem. Ve volbách by ostatní dostali pořádnou sprchu. Havlíček by mohl jmenovat úřednickou vládu v čele s Andrejem Babišem. Tento scénář bych nevylučoval,“ říká s drobnou nadsázkou a úsměvem Mikeš.

Kampaň „Stejní agenti“ moc podle něj nezabere. „Jestli chtějí Babiše vyprovokovat? Porazil by je jednoduše, kdyby do kampaně vůbec nešel. Vždyť oni nikoho nemají,“ poukazuje na bídné množství osobností, které pětikoalice nabízí. „Kampaň není moc inteligentní,“ dodává analytik.

Hesla a argumentaci, kterou používá ANO 2011, považuje Mikeš za lidsky přijatelnější. „Když proti tomu postavíte kampaň – Za Babiše bylo líp – je to daleko příjemnější pro lidi a rozumnější,“ uvedl a ještě si přisadil na adresu pětikoalice: „Nemají nic, tak vytáhnou Putina.“  

Právníci? „Ať se na ně úplně vybodne“

Podle expremiéra Babiše jde o projev zoufalství Fialovy vlády, která je nejhorší v celé Evropě a nijak nepomáhá lidem v krizové situaci. „Poradím se s právníky,“ uvedl Andrej Babiš pro ParlamentníListy.cz na otázku, zda se bude proti takovému typu kampaně bránit soudně.

„Já bych mu doporučil, ať se na ně úplně vybodne,“ reagoval Mikeš. „Lidi si udělají svůj názor. Když si vezme právníky, protistrana si vezme taky právníky. Hlavní je, že se politická reklama nemá o co opřít. Žádný etický kodex není. Nebudou se mít na co odvolat. Kdyby šlo o jakékoliv zboží, je jasné, co je možné a co zakázané. Politická reklama nemá žádný etický kodex,“ upřesňuje.

Kampaň cílená konkrétně proti expremiérovi Andreji Babišovi má přesvědčit veřejnost, že právě předseda hnutí ANO pomohl energetické závislosti na Rusku. Jeho politická rozhodnutí jsou označována za napomáhání Rusku. Nová grafika zobrazuje Babiše vedle prezidenta Ruské federace Vladimira Putina. ODS také stále opakuje heslo, že patříme na Západ.   

ParlamentníListy.cz už získaly dokumentaci k nové kampani Spolu, která má zaplnit nejen on-line prostor, ale také billboardy. V ní se píše, že se jedná o podpůrnou kampaň, protože koalice dobře ví, že témata z celostátní politiky prosáknou na komunální úroveň. Argumentace má název: „Závislost na Rusku. Bezpečnostní hrozba.“

Na sociální síti už teď ODS o Babišovi například tvrdí: „Andrej Babiš může za to, že Česká republika je téměř 100% energeticky závislá na nebezpečném Putinově Rusku.“ Kromě toho vyčítá Babišovi, že nevyloučil Rosatom z tendru na dostavbu Dukovan. „Andrej Babiš prosazoval zájmy Ruska a zatahoval Česko na Putinův barbarský Východ,“ prohlašuje strana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…