Nenecháme se vydírat! Na dotace prostě máme právo, udeřila premiérka Polska na Brusel

04.09.2017 7:05

Polská premiéra Beata Szydlová v posledních dnech dává velmi otevřeně najevo, že její země si nenechá od zahraničních kritiků nic líbit. Minulý týden odkázala do patřičných mezí francouzského prezidenta a nyní celou Evropskou unii.

Nenecháme se vydírat! Na dotace prostě máme právo, udeřila premiérka Polska na Brusel
Foto: youtube.com
Popisek: Beata Szydlová, pravděpodobná nastupující premiérka Polska

Macron při své cestě po střední a východní Evropě mimo jiné poznamenal, že se Polsko dostává vzhledem ke své kontroverzní soudní reformě a odmítání uprchlických kvót do izolace. Dále obvinil současnou polskou vládu z toho, že se dostává do konfliktu s hodnotami Evropské unie. Reakce Szydlové byla velmi rázná. Francouzskému prezidentovi „poradila“, aby si hleděl svých vlastních záležitostí a vmetla mu do tváře, že Francie na rozdíl od Polska není schopna svým občanům zajistit bezpečnost ani hospodářský růst.

V aktuálním rozhovoru pro polský magazín Sieci, jehož hlavní pasáže včera publikoval server Wpolityce a celý rozhovor vyjde tento týden, si rázná Szydlová „podává“ celou Evropskou unii. „Nenecháme se vydírat tím, že přijdeme o evropské fondy, protože odmítáme uprchlické kvóty na přerozdělení imigrantů ze severní Afriky a zemí Blízkého východu. Fondy EU a solidarity jsou jedněmi z pilířů Evropské unie, stejně jako volný pohyb zboží a osob. A my na to vše prostě máme nárok,“ uvedla Szydlová s tím, že Polsko si od EU ani od velkých států nenechá nic diktovat.

Anketa

Máte rádi seriál ,,30 případů majora Zemana"?

90%
10%
hlasovalo: 12205 lidí

„Na své straně máme pádné argumenty. Chceme být i nadále členy Evropské unie, čehož si stále vážíme. Právě proto máme plné právo tlačit na dodržování platných pravidel v rámci fungování společného trhu, bezpečnosti a rozvoje. Brusel nás rozhodně nezlomí,“ konstatovala polská premiérka v bojovném duchu s tím, že její vláda rozhodně nehodlá zemi vyvádět pryč z EU. „To je lež všech lží a otřesný příklad manipulace,“ odmítla Szydlová spekulace, které se šíří doma i v zahraničí.

Szydlová se rovněž v rozhovoru vyjadřuje ke zmiňované reformě justice, která se stala hlavním důvodem rozepře mezi Polskem a Evropskou unií. Evropská komise dala Polsku ultimátum ve výši jednoho měsíce a hovořilo se o tom, že by země za trest mohla přijít o hlasovací právo v Radě ministrů. Vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS) před několika dny zaskočilo veto prezidenta Andrzeje Dudy.

Toho přitom přitom strana do boje o prezidentský úřad sama nominovala. „Doufám, že šlo jen o ojedinělý incident. Doufám, že prezident nebude navrhovat nějaké povrchní úpravy, které by nepřinesly žádnou změnu. Dnešní Polsko potřebuje skutečně razantní reformu soudnictví, médiích i v oblasti tajných služeb. Pokud se nám to podaří prosadit, potom můžeme prohlásit toto volební období za úspěšné uzavřené. Minimálně další čtyři roky však potřebujeme k tomu, aby se reforma usadila a Polsko se mohlo posunout dál,“ uzavřela Szydlová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…