Neoliberální kapitalismus prý definitivně selhal. A toto jej nahradí

13.08.2015 16:27

Neoliberální kapitalismus selhává, OECD předpovídá klesající kvalitu úplně všeho, populace stárne a chudne, zatímco pár lidí ovládá peníze. Řešení celé situace nabízí novinář Paul Mason. Podle něj je postkapitalismus reálný systém, který nám umožňují moderní technologie.

Neoliberální kapitalismus prý definitivně selhal. A toto jej nahradí
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

„Kapitalismus selhal, to, co začalo jako krize finančního systému, se přelilo do společenských nepokojů, občanských válek, jako jsou v Sýrii či Ukrajině, a rozhodilo geopolitickou rovnováhu. Pokud nenajdeme alternativu neoliberálnímu modelu kapitalismu, jehož krize je středobodem veškerého vývoje, svět upadne v chaos nejpozději v roce 2050,“ říká Mason.

Neoliberalismus je „rozbitý“. Snížením mezd, zničením práv pracujících a následným „vytištěním neomezeného množství peněz“, vytváří neustále se zvětšující dluh a ničí sociální stát. Má to však řešení a Paul Mason ho vidí v moderních technologiích.

„Práce, kterou musíme udělat, je čím dál míň, pokud bychom tedy rozumně všechno zautomatizovali, nejen výrobu, ale i služby, mohli bychom masivně snížit množství práce, jež se musí odvést, a poslat tak do háje všechny ty kecy o pracovním trhu,“ tvrdí Mason.

Celé video zde

Druhá věc je, že „informace ničí cenový systém, tržní cena čehokoliv, co můžete nakopírovat, je prakticky nulová“. Řešením byly firmy, které si nárokují monopol na informace, jako jsou Google nebo Apple, ty ale podle Masona dlouho nevydrží. Obzvlášt v době, kdy se informace staly společenskou záležitostí, vznikají instituce, které stojí zcela mimo trh. Wikipedie, open source software, sdílení informací, výměna zboží. „Možná to vypadá nereálně, ale tak zněly i banky v dobách, kdy bankéřům králové stínali hlavy.“

„Postkapitalismus je systém, který nastane, když potlačíme monopoly a necháme ceny informací a věcí klesnout,“ říká Mason a dodává, že místo toho je třeba podporovat právě svobodné sdílení informací a všeho.

A jestli je to nereálné? „Nereálná je demokracie, kterou vynucují policejní těžkooděnci, kde politické strany vedou oligarchové, kde si centrální banky diktují ropočty jednotlivých zemí, kde existují policejní státy. To je nereálné. Jsme ve světě, kde nám technologie umožňuje představit si věci, které pak následně přivedeme k životu. Proč to tak nemůžeme udělat i s novým druhem ekonomie?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…