Neziskovkářka, která přivezla běžence, chce žalovat Salviniho. Není prý žádná pirátka

06.07.2019 13:43

Na konci června server britského deníku The Telegraph informoval o zadržení jednatřicetileté kapitánky lodi Sea-Watch 3 Caroly Rackete. Z moře zachránila několik desítek migrantů, kteří se chtěli dostat z Afriky do EU. Italský ministr vnitra Matteo Salvini označil německou kapitánku za pirátku a tím ji pořádně namíchl. Namíchl ji dokonce tolik, že se rozhodla italského ministra vnitra zažalovat.

Neziskovkářka, která přivezla běžence, chce žalovat Salviniho. Není prý žádná pirátka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rybářská loď, ilustrační foto

Server německého deníku Bild napsal, že Carola Rockete byla zklamána z chování států, jež odmítly přijmout žadatele o azyl, které vylovila z moře „kdesi“ mezi pobřežím Afriky a Evropou. Zklamána prý byla i z reakce německého ministra vnitra Horsta Seehofera, který se ihned kladně nevyjádřil k záměru několika německých měst žadatele o azyl přijmout.

Zarazilo ji prý i vyjadřování italského ministra vnitra Mattea Salviniho, který ji označil za pirátku. „Překvapilo mě, jak byl osobní. Jeho způsob vyjadřování je neuctivý. To není u vrcholného politika vhodné,“ uvedla kapitánka z lodi neziskové organizace. „Již jsme připravili žalobu (proti ministrovi Salvinimu),“ dodal již v pátek advokát kapitánky Alessandro Gamberini pro Radio Cusano.

Německá kapitánka přivezla do italského přístavu na ostrově Lampedusa čtyři desítky žadatelů o azyl, přičemž to udělala proti vůli italských úřadů a navzdory tomu, že se jí pokusily zadržet lodě italské pobřežní stráže. Carola Rackete byla krátce po příjezdu do přístavu zadržena a skončila v domácím vězení, ale po čtyřech dnech z něj byla propuštěna. Italský soud totiž konstatoval, že žena nespáchala trestný čin, nýbrž se zachovala tak, jak se sluší a patří, když několika desítkám osob zachránila život.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…