Ničí covid EU? Mimozemšťané, kroutil u Moravce Fischer hlavou nad Ruskem

24.01.2021 14:56

Je myšlenka sjednocené Evropy zavirována a znehodnocena? Selhala EU při řešení pandemie i při nákupu vakcín? V nedělních Otázkách Václava Moravce se nad tím zamysleli ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a předseda zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer. Oba politici ostře kritizovali Rusko. „To je jako kdybychom jednali s nějakou mimozemskou civilizací,“ kroutil hlavou rozzlobený senátor Fischer.

Ničí covid EU? Mimozemšťané, kroutil u Moravce Fischer hlavou nad Ruskem
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Petříček připustil, že Česko by teoreticky mohlo nakoupit vakcíny z Ruska nebo z Číny, ale upozornil na jeden zásadní problém. „Já jsem přesvědčen, že tady to naráží na praktickou stránku. Pokud ta vakcína neprošla řádným procesem registrace, tak nelze tvrdit, že je bezpečná. Ten proces registrace by asi mohl probíhat rychleji, to si přejeme všichni, ale na druhé straně si aspoň můžeme být jisti, že schválená vakcína je bezpečná.“

Jedním dechem dodal, že kdyby se Česko vydalo balkánskou či africkou cestou, mohlo by se také stát, že by nevědělo, kdy vakcínu získá a za jaké ceny to bude.

Zmínil i vakcinační pas Evropské unie. „Covid pas by neměl diskriminovat, ale měl by usnadnit volný pohyb v rámci EU. Čekáme na návrh Evropské komise, který by měl přijít na konci ledna,“ pravil Petříček.

Fischer upozornil, že lidé, kteří cestují do zemí, kde hrozí nákaza různými nemocemi, jsou zvyklí na to, že se nechávají očkovat a doklady o tomto očkování si vozí s sebou.

V obecně rovině doufá, že si česká vláda napraví reputaci. „U nás se ukazuje, že se nám nedaří ta čísla dostat pod kontrolu. To je věc, která se s námi potáhne a má to své dopady nejen politické, ale i ekonomické,“ upozornil senátor.

Moravec poté přehodil výhybku k demonstracím v Rusku na podporu zadrženého nejvýznamnějšího ruského opozičního politika Alexeje Navalného.

Fischer se vymezil proti prezidentovi Miloši Zemanovi a premiérovi Andreji Babišovi, kteří ještě v neděli v poledne k protestům v Rusku a k velkému zatýkání mlčeli. Zadrženo bylo více než 1500 lidí. Na podporu Navalného protestovaly v 70 městech Ruské federace desítky tisíc lidí.

„Já to mlčení považuji za nedobré. Za skandální. Ono je samo o sobě sdělením. Sdělením, že buď se nás to netýká, nebo že si chceme v Rusku dělat lepší jméno,“ uvedl Fischer.

Anketa

Kdo ze zpěváků anebo zpěvaček má vliv na Vaše postoje?

hlasovalo: 3939 lidí
„Je potřeba na to reagovat, protože nám jde o Rusko a o občany Ruské federace,“ rozvíjel myšlenku Fischer s tím, že i v Rusku je třeba trvat na tom, aby i tam fungovala pravidla právního státu a aby se i někdo jako Alexej Navalnyj mohl v Rusku dovolat svých práv, což se v jeho případě nestalo.

Česko by se tady, podle Fischera, mělo mít na pozoru a velmi si rozmyslet, jestli do tendru na dostavbu jaderných elektráren pustí i ruské firmy. „Andrej Babiš chce příští týden s představiteli politických stran o dostavbě jaderné elektrárny jednat, ale předsedu Senátu Miloše Vystrčila nepozval, což je podle mého názoru velká chyba,“ zlobil se Fischer. S tím, že by vláda při jednáních o energetické politice země měla hledat konsenzus i se Senátem.

Petříček okamžitě odmítl, že by vláda přehlížela stanovisko Senátu. „I Senát je složen z politických stran a proto také proběhne to jednání se zástupci politických stran,“ upozornil Petříček.

Moderátor se otázal: „Pane ministře, považujete vy Putinův režim za zkorumpovaný?“

„Určitě to, čemu my chceme v souvislosti s ruským režimem věnovat pozornost, je i otázka korupce,“ pravil Petříček, jenž má své pochybnosti o tom, jak to v Rusku funguje.

Moravec chtěl od Petříčka slyšet, zda není na čase zastavit projekt výstavby plynovou Nord Stream 2, pokud se dá říct, že ruský režim je zkorumpovaný.

Petříček naznačil, že toto se nepodaří. „Tady nejsem optimista v tom, že by Německo projekt Nord Stream 2, který je už z 97 procent dokončen, zastavilo,“ sdělil Petříček.

„Ale je potřeba o tom jednat,“ poznamenal na to konto senátor Fischer. Podle něj nastal čas zhodnotit smluvní vztahy s Ruskem a vypovědět smlouvy, které Rusko nedodržuje. „Dokonce neodpovídá ani na naše žádosti o dialog,“ zlobil se Fischer.

Petříček uznal, že Česko chce jednat o zlepšení spolupráce s Ruskem, ale za půl roku se prý tento zájem z české strany nesetkal v Rusku s jakoukoli reakcí.

„To je jako kdybychom jednali s nějakou mimozemskou civilizací,“ kroutil hlavou rozzlobený senátor Fischer.

Petříček vyjádřil naději, že se nakonec podaří jednání s Ruskem rozvinout. „Já mám plnou důvěru ve vyslance (Rudolfa) Jindráka,“ uvedl s odkazem na šéfa zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky, který s ruskou stranou již celé měsíce jedná.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…