Nobelovka? ČT 8 minut vysílala o Gretě Thunbergové. Padly vážné informace

05.08.2019 12:44

Čeští studenti sice o prázdninách pověsili stávkování na hřebík, ale přesto se alespoň někde stávkovat bude. A to ve švýcarském Lausanne. Zde se koná setkání, na kterém se objeví i proslavená aktivistka Greta Thunbergová. Krátký úvod jí věnovala i Česká televize. A zmínila její celé jméno, i to, jak aktivistka vyjádřila přání, aby mezi světovými lídry nastala panika.

Nobelovka? ČT 8 minut vysílala o Gretě Thunbergové. Padly vážné informace
Foto: Repro ČT
Popisek: Aktivistka Greta Thunbergová na fóru TEDx

Na dnešek spadá začátek klimatického meetingu SMILE (Summer Meeting in Lausanne Europe – letní setkání v Lausanne Europe). Dle programu se na něm bude diskutovat o klimatických podmínkách a skončí opět páteční stávkou. Jak z názvu vyplývá, bude se konat ve švýcarském městečku Lausanne. Tomuto setkání se věnovala ČT ve Studiu 6.

Anketa

Je Putinovo Rusko ,,Říše zla"?

6%
94%
hlasovalo: 26739 lidí

Jak ČT uvedla, setkání se účastní proslavená mladistvá aktivistka Greta Thunbergová. „Která během pár měsíců motivovala statisíce studentů, kteří pravidelně stávkují za důraznější ochranu klimatu,“ informovala Jolka Krásná. Ondřej Topinka pak přidal celé jméno mladé aktivistky, které dle ČT zní Greta Tintin Eleonora Ernman Thunbergová, a informaci, že se narodila 3. ledna 2003. Je tomu již téměř rok, co zahájila svou první stávku. „S touto cedulí tam pak strávila každý den místo školy až do parlamentních voleb, které se konaly 9. září,“ informoval Topinka a dodal, že Thunbergová za splnění limitů z Pařížské dohody stávkovala i dále, ale pouze v pátek, a proto se začalo celé akci říkat Fridays for the Future.

Informoval také o jejích slovech z polských Katowic, kde mladičká aktivistka prohlásila: „Říkáte, že své děti milujete nadevše, a přesto jim kradete budoucnost přímo před očima. Dokud se nezačnete soustředit na to, co je potřeba udělat, spíš než na to, co je politicky možné, tak nemáme naději. Nemůžeme vyřešit krizi, pokud k ní nebudeme přistupovat jako ke krizi.“

Topinka pak doplnil, že to nebylo jediné vystoupení Thunbergové, objevila se i na světovém ekonomickém fóru v Davosu. „Dospělí říkají, že mladým lidem dluží naději. Ale já nechci vaši naději. Nechci, abyste doufali. Chci, abyste panikařili. Chci, abyste cítili ten strach, který já cítím každý den. A chci, abyste potom konali. Chci, abyste konali, jako bychom byli v krizi. Abyste konali, jako by dům už byl plamenech. Protože je,“ apelovala na účastníky Thunbergová. Moderátor ještě doplnil, že přicestovala vlakem kvůli svému přesvědčení a poznamenal, že se sešla i s europoslanci a krátkou audienci měla i u papeže Františka.

Topinka dále zmínil, že jak se začal zvětšovat její vliv, začalo přibývat útoků na její osobu, například za foto, na kterém konzumuje jídlo z plastových sáčků. Podle jejích obránců se ovšem jedná o veganskou stravu a na cestách se plastovému odpadu dá těžko předejít. „A apel, který Greta předává ostatním vzniklý odpad bohatě vyrovnává,“ uvedl argumentaci Topinka. Prý také přišla kritika na psychický stav aktivistky, údajně je psychicky narušená, trpí bludy, trpí katastrofickými vizemi a chce spasit svět. Sama Thunbergová „přiznala“ Aspergerův syndrom, obsedantně kompulzivní poruchu a selektivní mutismus. „To prakticky znamená, že mluvím jenom tehdy, když je to nezbytné. Což je právě teď,“ popsala poslední jmenovanou poruchu.

Jako zajímavost uvedl, že sázkové kaceláře ji vedou jako favorita na získání Nobelovy ceny míru.

Celý pořad ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …