Novinářka vlepila facku redaktorovi Sputniku. Do dění vstoupil Rozhlas a tamní boss Pokorný dostal taky. Ale libově. Mlask. Mlask. Pouze na PL

21.12.2019 15:24

Dne 23. listopadu vyšel na irozhlas.cz článek, který informoval o incidentu, kdy redaktorka Deníku N Petra Procházková nejdříve vulgárně a poté i fyzicky napadla redaktora Sputniku Vladimíra Frantu. To, jak o situaci irozhlas.cz informoval, se ovšem nelíbilo radnímu ČRo Tomáši Kňourkovi. Ačkoliv ředitel zpravodajství Jan Pokorný a ani šéfredaktor Radek Kedroň v článku problém neviděli, Rada Českého rozhlasu jednoznačně odhlasovala porušení Kodexu Českého rozhlasu.

Novinářka vlepila facku redaktorovi Sputniku. Do dění vstoupil Rozhlas a tamní boss Pokorný dostal taky. Ale libově. Mlask. Mlask. Pouze na PL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Pokorný, zaměstnanec státního Českého rozhlasu od roku 1984

Anketa

Bojíte se Číny?

7%
93%
hlasovalo: 20459 lidí
Tomáš Kňourek o možném problému informoval již na listopadovém jednání Rady. Vedení rozhlasu poté zaslal dotazy a upozornil na to, že zmíněný text podle něj obsahuje řadu zásadních pochybení, která se neslučují s kvalitní žurnalistikou veřejnoprávního média, tedy ani se Zákonem o Českém rozhlasu a s Kodexem Českého rozhlasu.

„Za největší nedostatek článku považuji jeho vyznění, kdy v podstatě zaměňuje roli agresora a jeho oběti (v právu je útočník). To je způsobeno především tím, že redaktor striktně dává prostor pouze jedné straně konfliktu (agresorovi), což považuji za skandální. Tím de facto legitimizuje násilnou formu řešení sporů, čímž rozhodně nepřispívá ke zklidňování stále vyhrocenější společensko-politické atmosféry,“ uvádí radní Kňourek.

Vedení Rozhlasu tedy zaslal dotazy, ve kterých se například ptal: „Proč je v textu oslovena pouze jedna strana sporu (paní Procházková)? Považujete to za chybu? Můžete mě stručně seznámit s procesem vzniku textů na serveru www.irozhlas.cz od práce redaktora až po jeho zveřejnění? Překvapuje mě, že například editor nevrátil článek k přepracování či doplnění? Byl zveřejněný text pouze produktem nekvalitní novinářské práce, nebo snahou redakce postavit se na jednu stranu sporu?“

Odpověď obdržel radní Kňourek od ředitele zpravodajství Pokorného a šéfredaktora iRozhlasu Kedroně.

„Jak ukládá odstavec 6.8 Kodexu Českého rozhlasu, zpráva byla založena „na zjištěných a ověřených údajích“. Situace, při níž Petra Procházková fyzicky napadla korespondenta serveru Sputniknews, byla dostatečně zdokumentovaná videem, které pořídila Raptor TV a které jsme do článku přiložili. Navíc útočnice samotný fyzický atak nerozporovala, potvrdila a prohlásila, že není na to, co udělala, hrdá. Bylo tedy zjevné, že Franta byl atakován. Z našeho pohledu nebylo nutné se jej dotazovat, zda facku opravdu inkasoval. Dle našeho názoru jsme naplnili povinnosti dané kodexem, a sice že „jsme se maximálně přiblížili pravdě“ a že jsme „nezamlčeli důležité informace“ ani jsme „nepotlačili její podstatný aspekt“,“ uvádí ve své odpovědi Pokorný s Kedroňem.

„K samotnému vzniku článku lze uvést, že byl publikován v sobotu 23. 11. 2018, kdy iROZHLAS.cz vydal 51 článků. Celodenní službu měl jeden editor, který měl k ruce pět redaktorů. Konkrétněji: 3 na ranní směně, 2 na odpolední. Podle redakčního systému autor článku ten den k vydání připravil dalších šest zpráv. Editor článek zkontroloval, zda základní popis odpovídá zjištěným informacím, a redaktorovi přidělil ke zpracování další události. Takový je běžný postup. Zpětně viděno lze souhlasit s tím, že text o incidentu mezi dvěma novináři mohl být obsáhlejší a mohl být rozšířen o další informace a reakce. Z výše uvedeného výčtu je nicméně dle našeho názoru patrné, že pokud by se redaktor tématu věnoval zevrubněji, iROZHLAS.cz by svým čtenářům toho dne nenabídl komplexní zpravodajský servis. Proto navzdory výtkám radního Kňourka považujeme rozhodnutí editora za správné. Jsme přesvědčeni, že bylo lépe uživatelům nabídnout alespoň základní zprávu o incidentu, než ji nezveřejnit - jako to udělala některá jiná média,“ odpověděl také Pokorný s Kedroňem.

Anketa

Podporujete stávky a hladovky za klima?

2%
98%
hlasovalo: 20320 lidí
Případu se nyní věnovala Rada Českého rozhlasu, která na svém zasedání 18. prosince jednoznačně odhlasovala porušení Kodexu Českého rozhlasu.

„S odpovědí pánů Pokorného a Kedroně jsme se neztotožnili. My s ní nesouhlasíme, kolega Kňourek už minule načrtl ten hlavní problém, který byl, že nebyl dám prostor druhé straně, což je tedy zásadním porušením novinářské objektivity, tudíž článek už jen z tohoto pohledu pro nás v pořádku nebyl a my tedy nemůžeme ani souhlasit s odpovědí pánů ředitele zpravodajství a šéfredaktora serveru irozhlas.cz, protože tento náš úsudek nijak neoslabila a my trváme na tom, že to v pořádku nebylo a z tohoto důvodu máme připraveno i usnesení, které bude směřovat k tomu, že hlavní povinností radních je dodržovat, aby byl důsledně dodržován Kodex Českého rozhlasu a Zákon o Českém rozhlase a z našeho úsudku tomu tak nebylo. Jsme o tom přesvědčeni, a protože došlo k chybě, tak musíme konat,“ uvedla na zasedání předsedkyně Rady Hana Dohnálková a přednesla zmíněné usnesení.

„Rada Českého rozhlasu na základě článku na stránkách www.irozhlas.cz z 23. listopadu 2019 s názvem „Incident na Mediálním fóru 2019. Novinářka Petra Procházková udeřila redaktora Sputniku“ konstatuje porušení Kodexu Českého rozhlasu. Konkrétně v písmeně d) Preambule Kodexu Českého rozhlasu, kde se píše, že Český rozhlas představuje fórum pro veřejnou diskusi, v níž je možno vyjadřovat široké spektrum názorů a hledisek, a dále pak odstavce 6.6 Kodexu Českého rozhlasu, který říká, že Český rozhlas dbá na přesnost a nestrannost, spočívající především ve zjišťování a ověřování skutečnosti.“  Na tom se jednohlasně shodla celá Rada, všech devět členů Rady hlasovalo pro.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…