Noviny: Babiš a Dienstbier na sebe křičeli. Kvůli muži, za kterého jsme se museli omlouvat v USA

07.09.2016 9:04

Prudká hádka se měla rozpoutat na pondělním jednání vlády. Aktéry byli ministr financí Andrej Babiš a ministr bez portfeje Jiří Dienstbier. Ten se obořil na Babiše, když protestoval proti jmenování profesora Petra Druláka velvyslancem ve Francii a vmetl mu, že jako zpochybňovač holocaustu by měl mlčet. Babiš si to podle všeho nenechal líbit. A korunu všemu nasadil ministr kultury Daniel Herman.

Noviny: Babiš a Dienstbier na sebe křičeli. Kvůli muži, za kterého jsme se museli omlouvat v USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády v prázdinovém měsíci červenci

Profesora Petra Druláka, který se stal známým především svými geopolitickými analýzami na levicových serverech, si přivedl na ministerstvo zahraničí Lubomír Zaorálek. Pracoval jako jeho politický tajemník a měl za úkol vypracovat novou koncepci české zahraniční politiky. Jeho koncepce vyvolala značný rozruch, když v ní hovořil o „odklonu od dosavadní lidskoprávní politiky“. Poté se jeho pozice na ministerstvu stále zhoršovala – až v letošním roce odešel úplně.

Nyní se objevil návrh, aby byl Drulák vyslán jako český velvyslanec do Francie. Návrh projednávala vláda na svém pondělním zasedání a podle informací deníku Právo při jednání došlo k velmi tvrdé hádce. Jejími aktéry byli ministři Andrej Babiš a Jiří Dienstbier.

Babiš má k Francii blízko, díky své školní i pracovní minulosti hovoří plynně francouzsky, rád se jezdí rekreovat na Azurové pobřeží, kde si dokonce pořídil restauraci, která pak získala michelinskou hvězdičku, nejprestižnější restaurační ocenění. Proto má eminentní zájem, aby Česká republika byla ve Francii dobře reprezentována a vyjádřil pochybnosti, zda to nepříliš empatický akademik Drulák svede. „Podle něj je to totiž těžký introvert, který se mezi bezprostřední a extrovertní Francouze vůbec nehodí,“ citoval deník Právo zdroj z jednání vlády.

Po jeho slovech však prý na druhé straně sálu vstal ministr Jiří Dienstbier a velmi hlasitě pronesl, že někdo, kdo zpochybňuje holocaust, nemá morální právo hodnotit jiné. Babiš si to pochopitelně nenechal líbit a mezi oběma ministry se rozpoutala hádka, při které na sebe přes celý jednací sál křičeli. Vše se snažil urovnat premiér Sobotka, ale jeho snaha byla marná.

Když si oba pánové vše vyříkali, přihlásil se o slovo lidovecký ministr kultury Daniel Herman. Ten měl uvést, že Drulák je pro něj nepřijatelný nejen do Francie, ale na jakýkoliv diplomatický post, protože je to podle Hermana antisemita. Ve stoupajícím hluku po ostrých Hermanových slovech raději premiér Sobotka projednávání bodu přerušil.

Přitom se očekávalo, že s nominací Druláka bude mít největší problém právě Sobotka. Ten má nepříjemnou vzpomínku na Drulákovu výše zmíněnou koncepci zahraniční politiky, kterou vypracoval na ministerstvu. Snahy o „přehodnocení dosavadní lidskoprávní politiky“ totiž nemile překvapily i české spojence a premiér Sobotka, který byl několik týdnů poté ve Washingtonu odhalovat bustu Václava Havla, tam údajně čelil mnoha nepříjemným dotazům. Ještě z USA vzkázal, že úředník je vykonavatelem politické vůle a musí respektovat politiku vlády a odkaz Václava Havla.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…