Nový rozpočet EU by měl být pro Česko příznivý. Týká se věcí, na nichž máme zájem, říká Jourová

02.05.2018 18:39

Nový dlouhodobý rozpočet Evropské unie na roky 2021 až 2027 bude pokrývat i témata, která od něj čekají čeští občané, řekla dnes novinářům komisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitelů Věra Jourová. Dobrou zprávou podle ní je, že Česká republika i přes ekonomický růst zůstane v příštím víceletém finančním období čistým příjemcem unijních financí. Teprve v příštích týdnech ale bude jasné, kolik přesně peněz by mohla země získat, uvedla ČTK.

Nový rozpočet EU by měl být pro Česko příznivý. Týká se věcí, na nichž máme zájem, říká Jourová
Foto: Daniela Černá
Popisek: Věra Jourová

„Jasně jsme se dohodli, že politické zadání pro rozpočet musí být, že nesmí být jasných vítězů a jasných poražených,“ poznamenala Jourová o týdnech jednání v Evropské komisi, která dnes vyvrcholila představením jejího návrhu dlouhodobého unijního rozpočtu.

Nový víceletý finanční rámec po roce 2020 bude prvním bez Británie, přesto je rozsahem srovnatelný s tím současným, informovala ČTK. Má totiž při mírném snížení peněz na společnou zemědělskou politiku a politiku soudržnosti, která je pro ČR významná, také řešit nové výzvy, jako jsou migrace, lepší ochrana hranic, bezpečnost či podpora vědy a výzkumu, vzdělávání mladých lidí nebo digitalizace ekonomiky.

Tyto nové priority jsou podle Jourové pro EU zásadní. Komisařka ocenila například zdvojnásobení prostředků na program studentských pobytů Erasmus+, který označila za „výborný nástroj“ pro vzdělávání. „Je tam finančně pokryto hodně dobrých věcí,“ poznamenala česká komisařka.

Připomněla, že dnešní prezentace rozpočtu v europarlamentu byla jen představením návrhu, o kterém nyní začnou velmi intenzivně jednat členské země. „To, co dneska komise schválila, je velmi dobře míněný návrh vyrovnaného rozpočtu, který pokrývá všechny potřeby a který je užitečný pro všechny Evropany,“ řekla Jourová.

Už nyní je podle ní – právě díky oznámenému krácení prostředků na politiku soudržnosti – jasné, že z unijních fondů po roce 2020 dostane ČR méně, než kolik získává nyní. Snížení, které se dotkne i zemědělské politiky, je jedním z důsledků britského odchodu z Unie.

Jak konkrétně velký ale český podíl bude, to podle ní ukážou teprve jednání v příštích týdnech. Finální verzi návrhu nové politiky soudržnosti chce komise představit až koncem května.

„Před námi jsou čtyři týdny pro jednání o tom, jak bude vypadat vzoreček pro přepočítání peněz hlavně v kohezní politice, které jsou pro ČR podstatné,“ podotkla komisařka.

Jourová připomněla, že Česko si vede ekonomicky dobře, a to ovlivní už nyní existující a do budoucna nadále nejvýznamnější kritérium pro rozdělování peněz z kohezních fondů, založené právě na velikosti hrubého domácího produktu (HDP). „Teď není na stole nic, začínáme od nuly a jediné na stole je HDP,“ poznamenala komisařka. Cílem unijních fondů je dál snižovat rozdíly mezi státy EU v sociální a ekonomické oblasti.

Mezi dalšími zvažovanými kritérii jsou podle dostupných informací například míra nezaměstnanosti mládeže, potřeba ekologických investic či třeba zatíženost migrací. Jourová souhlasí s tím, že u těch, kdo dostanou azyl, jsou potřeba peníze na jejich integraci do společnosti. V českém či slovenském případě by se to mohlo týkat třeba příchozích z Ukrajiny, míní.

„Tuhle linku budu sledovat velice opatrně – má to smysl na integraci, ale dostat do vzorečku, kolik jsme přijali migrantů, to mi moc není po chuti,“ připustila Jourová.

Nový dlouhodobý rozpočet se výrazně zaměřuje na veřejnou infrastrukturu s „evropskou přidanou hodnotou“.

„To, myslím, rezonuje dobře i v české politické sféře – tam máme pořád schodek – dálnice, infrastruktura v životním prostředí, transevropské dopravní sítě včetně železnic, to jsou všechno věci, na kterých má ČR zájem,“ vypočetla komisařka. Vláda by si podle ní měla vytvořit seznam velkých projektů a o nich vyjednávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…