O přerovské Romy se postará město, rozhodli zastupitelé

12.09.2012 14:27

Přerovským Romům se zřejmě začíná blýskat na lepší časy. Zastupitelé totiž nyní rozhodli, že se o jejich vystěhování z ghetta ve Škodově ulici postará město. Vlastník, který se původně zavázal, že nájemníkům zajistí náhradní bydlení a začne lokalitu od poloviny září přeměňovat v luxusní čtvrť s byty a obchody, není schopen dodržet své závazky, a tak požádal město o prodloužení termínu výstavby, což radnice neschválila.

O přerovské Romy se postará město, rozhodli zastupitelé
Foto: Petr Kupka
Popisek: Romské ghetto v Přerově

Osm zchátralých objektů v přerovské Škodově ulici spolu s pozemky o rozloze 4 886 metrů čtverečních koupila v roce 2007 od přerovského magistrátu společnost Immofin CZ (dnes Opera Bohemia) za pouhý jeden a půl milionu korun s cílem proměnit tuto oblast v moderní a reprezentativní čtvrť města. Z původní asi čtyřicítky převážně romských rodin zde dnes stále bydlí asi šest ve třech posledních domech. Čtyři cihlové budovy jsou již zbourány. Stěhování nájemníků navíc provází podivné machinace s výměnami bytů, na což ParlamentníListy.cz upozornily jako první.

Město se postará o ty, kteří mu nedluží

Termín zahájení výstavby byl stanoven na 13. září. Majitel však požádal město o odklad  do roku 2014, což zastupitelé na svém včerejším jednání zamítli. Město nyní řeší, co s nájemníky, o které slíbilo, že se postará. „Postaráme se o rodiny, které v někdejším romském ghettu stále ještě žijí a pro něž stávající majitel nenašel odpovídající byty – ale jen o ty, které mají platný dekret na byt a nedluží městu peníze,“ uvedl redakci náměstek primátora Michal Zácha (ODS).

Zatím se uvažuje o jejich přestěhování do sousední Husovy či Kojetínské ulice. Konkrétní  opatření by měla být známa na nejbližším jednání zastupitelů. Město nyní může odstoupit od kupní smlouvy, udělit společnosti půlmilionovou pokutu a převzít pozemky zpět. Problémem pro město je navíc i fakt, že na pozemcích je v současné době zástavní právo ve prospěch firmy Remedies, od níž si Opera Bohemia půjčila sedm milionů na demolici objektů. Pokud by si v případě nedodržení závazků město vzalo pozemky zpět, znamenalo by to pro něj, že je bude nuceno převzít i s dluhy.

Počítá se i se soudním sporem

Převzetí pozemků zpět by ale nejprve ještě museli potvrdit zastupitelé. „Pokud tento krok takto schválí a zástupci z firmy Opera Bohemia nebudou s rozhodnutím souhlasit, budeme muset podat občanskoprávní žalobu. Tu musíme podat i v případě, pokud se s firmou nedohodneme na rozsahu majetku, které jsou si strany povinny navzájem vrátit v důsledku zrušení kupní smlouvy. I s tím počítáme,“ doplnil Zácha.

Romové rozhodnutí vítají, vlastník ho nechtěl komentovat

V každém případě Romové aktuální rozhodnutí přerovské radnice o neprodloužení termínu výstavby vítají. „Čekáme, že město nám konečně najde náhradní bydlení. Majitel se o nás roky vůbec nezajímal. Jsme rádi, že se to alespoň někam pohnulo a snad se situace už změní k lepšímu. Bydlet se tu rozhodně nedá. Záchody máme na chodbě. Je tu zima a padá nám to tu skoro na hlavu,“ řekla ParlamentnímListům.cz asi pětatřicetiletá žena, která nechtěla uvést své jméno.

Zástupce vlastníka lokality Bohumil Chodil rozhodnutí zastupitelů nechtěl příliš komentovat. „Je to rozhodnutí zastupitelů a k tomu já neříkám nic,“ sdělil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Petr Kupka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…