Obama: Jsme neustále ve spojení s Tureckem, naším spojencem. Angela a já napravujeme křivdy ve světě

25.04.2016 14:24

Během své návštěvy Německa se americký prezident Barack Obama vyjádřil k mnoha palčivým problémům od uprchlické krize přes terorismus v Sýrii až po mezinárodní obchodní dohodu TTIP, která údajně pozvedne ekonomiku EU i USA. Poděkoval také německé kancléřce Angele Merkelové za to, že pečuje o vztah mezi Německem a USA, a dodal, že věří jejímu úsudku.

Obama: Jsme neustále ve spojení s Tureckem, naším spojencem. Angela a já napravujeme křivdy ve světě
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Americký prezident Barack Obama byl prvním představitelem svého úřadu, který se kdy vydal na návštěvu Hannoveru. Tam vystoupil na největším průmyslovém veletrhu na světě Messe Trade Fair, kde promluvil o spolupráci mezi USA a Německem, potažmo celou EU, a připomněl důležitost mezinárodní obchodní smlouvy TTIP. Na veletrhu mimo jiné vystoupila i americká ministryně obchodu Penny Pritzkerová.

Smlouva TTIP byla důležitým tématem i tiskové konference Angely Merkelové a Baracka Obamy. Tam Obama zdůraznil, že smlouva, která se již několik let v tajnosti připravuje, má za cíl zvýšit transparenci obchodování, zlepšit konkurenceschopnost, pomoci menším podnikatelům, vytvořit nová pracovní místa a mnohé další. Dodal také, že by koncem roku mohla být hotová, a podotkl, že Merkelová TTIP plně podporuje.

Řekl také pár slov o Sýrii. „Žiji tím každý den, čtu o tom každý den, mluvíme s lidmi, kteří prožívali to utrpení, jsme v neustálém spojení s naším spojencem, Tureckem,“ uvedl Obama a dodal, že jednal i s Vladimirem Putinem. Zasadit se však o bezpečný prostor v Sýrii není jen tak, protože je těžké ho dosáhnout.

„Myslím si, že jedna z největších výzev, které Angela i já čelíme, je, že se po celém světě dějí velká příkoří, a my děláme všechno proto, abychom je napravili,“ řekl Obama a vysvětlil, že kvůli tomu je velmi důležité trvat na svém, a proto je také nutné vytvořit podmínky pro politickou změnu v Sýrii.

Merkelová připomněla, že je velmi důležité dosáhnout dohody na mírové konferenci v Ženevě, která by umožnila zvládnutí syrské krize. Následně mluvila o tom, že Německo se na řešení konfliktu podílí částečně vojensky, částečně dodávkami zbraní nejen kurdským milicím. Vysvětlila, že pokračující spolupráce mezi USA a EU je zcela zásadní pro bezpečnost obou.

Obama dodal, že „syrský režim podvádí“ a brání v boji proti radikální opozici. Vysvětlil, že stále v Sýrii existuje umírněná i radikální opozice, přičemž ta umírněná se účastní mírové konference v Ženevě.

Následně chválil Angelu Merkelovou a spolupráci mezi Německem a USA, která je podle něj zcela zásadní pro zachování míru. „Neexistuje problém, na kterém bychom nepracovali společně,“ prohlásil a zdůraznil, že je důležité, aby všichni členové NATO tváři v tvář nebezpečí z Ruska dostáli svým povinnostem, ke kterým se zavázali, a platili tak do společného rozpočtu 2 % svého HDP.

Mluvil také o KLDR a jejich raketových testech, přičemž vysvětlil, že apeloval na mnoho zemí, aby zavedly vůči Severní Koreji sankce. Připomněl, že i Čína bere tento problém vážně.

Na otázku, jak se Merkelová těší na rok 2017, kdy může nastat situace, že se americkým prezidentem stane Donald Trump, který označil její imigrační politiku za „šílenou“ a nejednou poukázal na zbytečnost NATO, Merkelová jen diplomaticky poznamenala, že se těší na výsledek amerických voleb.

Obama se vyjádřil i ke svému nedávnému prohlášení, ve kterém se omluvil za nezdar, ke kterému došlo po svržení libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. To totiž nevyřešilo problémy země, naopak ji to uvrhlo do ještě většího chaosu. „Věřím, že pro nás bylo důležité se pořádně připravit,“ řekl a dodal, že se bohužel nepřipravili dostatečně. Nyní je však třeba podpořit současnou libyjskou vládu.

„Mimochodem, v tom, co se děje ohledně uprchlické politiky, ona je na správné straně historie,“ řekl o Merkelové Obama a dodal, že je hrdý na německý lid, protože Merkelová se jej snaží spojit, nikoli rozdělit.

Mimo jiné se během své návštěvy Hannoveru přiznal Obama i k tomu, že do Sýrie vyšle dalších 250 vojenských specialistů, jejichž cílem bude pomoci v boji proti tamním teroristickým organizacím, jako je Islámský stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…