Obavy z toho, co provede ČT před volbami. Je tu výzva

08.04.2024 22:40 | Monitoring

Koalice STAČILO! (KSČM, SD-SN, ČSNS a Osobnosti) v souvislosti s blížícími se předvolebními debatami k volbám do europarlamentu vyzývá k objektivnímu výběru kandidátů do těchto předvolebních debat či diskusních pořadů.

Obavy z toho, co provede ČT před volbami. Je tu výzva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

V minulosti byly menší politické strany ve vysílání veřejnoprávních médií prokazatelně upozaďovány, uvádí koalice STAČILO! v tiskové zprávě.

Proto veřejnoprávní média vyzývá, aby v zájmu zachování rovné soutěže politických stran postupovala tak, aby již v budoucnu k takovým nedopatřením nedocházelo. Aby při budoucí přípravě politických a zejména předvolebních a volebních pořadů dodržovala veškeré zásady vyváženosti a novinářské etiky.

Dále média veřejné služby vyzývá, aby při přípravě politických a zejména předvolebních a volebních pořadů využila kombinované průzkumy volebních preferencí (tzv. poll of polls) renomovaných agentur místo spoléhání se na privátní průzkumy jediné agentury.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17421 lidí
A apeluje také na to, aby pravidla pro účast kandidujících subjektů v předvolebním a volebním vysílání stanovila transparentně a přezkoumatelně, a to zejména s ohledem na specifika voleb do Evropského parlamentu a fakt, že koalice STAČILO! je v současné době prostřednictvím KSČM v Evropském parlamentu zastoupena.

„V případě Komunistické strany Čech a Moravy se v nedávné minulosti běžně stávalo, že jsme nebyli přizváváni do diskusních pořadů i přesto, že KSČM má zástupkyni v Evropském parlamentu. O objektivní vyváženosti mediálního prostoru politickým stranám tak nemohla být vůbec řeč,“ řekl tiskový mluvčí koalice STAČILO! a KSČM Roman Roun.

Koalice v této souvislosti ve své výzvě upozorňuje na nutnost dodržování veškerých zásad vyváženosti a novinářské etiky i využívání kombinovaných průzkumů volebních preferencí renomovaných agentur.

Pluralitní společnost se podle mimoparlamentní opoziční koalice STAČILO! může plně rozvíjet pouze tehdy, existuje-li svobodná soutěž politických stran. A za tu nesou svůj díl odpovědnosti i veřejnoprávní média.

Veřejnoprávní média nemají upřednostňovat žádný politický směr. Ve společnosti, v níž svobodnou soutěž politických stran média ovlivňují negativně, roste nesnášenlivost, extremismus a nedůvěra v demokratické hodnoty i média samotná, uvádí dále v tiskové zprávě koalice STAČILO!

Na Českou televizi již v minulosti mířila stížnost i žaloba kvůli předvolebním debatám. „Pravidla předvolebních debat na České televizi jsou diskriminační, omezují svobodu slova a narušují volební soutěž,“ uvedla v roce 2021 před parlamentními volbami formace Trikolora Svobodní Soukromníci.

„Česká televize záměrně diskriminuje především menší nebo nově založené politické strany a hnutí. Taxativně a bez jakékoliv logiky určuje počet volebních stran, jejichž zástupce pozve do předvolebních debat. Aniž to Česká televize jakkoliv zdůvodnila, letos stanovila maximální počet stran na sedm. Přitom při loňských krajských volbách dostalo prostor devět, při posledních parlamentních volbách v roce 2017 dokonce deset politických stran. Má-li Česká televize ze zákona plnit funkci veřejnoprávního média, nemůžeme této zjevné diskriminaci, která může mít potenciál ovlivnit výsledky voleb, mlčky přehlížet. Nejde nám o to, vynutit si účast v diskusích, chceme však vzdorovat svévoli České televize,“ uvedla tehdy poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková, předsedkyně hnutí Trikolora Svobodní Soukromníci. 

Obrátili se tehdy jak na Radu České televize, tak na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání s oficiální stížností. Hnutí současně podalo žalobu k soudu a domáhalo se vydání předběžného opatření.

Její slova potvrdil i advokát Zdeněk Koudelka. „Pravidla České televize postupují v rozporu s tradicí, když významně snižují počet volebních stran v debatách. Česká televize snížila pro letošní rok počet účastníků debat vůči předchozím volbám do Poslanecké sněmovny v roce 2017, a to o 30 procent. K tomuto kroku nebyl relevantní důvod,“ uvedl Zdeněk Koudelka, podle něhož pravidla diskriminují zvláště nové strany, které se nemohou v plné míře mediálně prezentovat tak jako strany zavedené, a proto je jejich účast v debatách o to důležitější. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vzhledem k tomu , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevodnař , 09.04.2024 9:03:10
Co dokazala Čt produkovat pred volbamy sousedu doporučuji VUBEC!!!! nepouštet!!

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…