Obklíčené okresy, zadržení Volného, rozehnaná demonstrace. Advokát, který jde po Hamáčkovi a dalších, to rozjel naplno. Tady je to černé na bílém

09.03.2021 20:10

V posledních dnech se docela zviditelnil advokát Norbert Naxera. Podal trestní oznámení na ministra vnitra a předsedu ČSSD Jana Hamáčka. Nebo také zastupuje dělníka, a prý už je jich víc, kteří napadli povinné testování ve firmách. A jak by se tedy dle něj mělo postupovat? „Myslím, že je ten virus v populaci tak rozšířený, že se stejně všichni musíme promořit. Jiná cesta není a toto jen epidemii prodlužuje. Oficiálně to mělo 1,3 miliony lidí, takže reálně tím prošly tak tři miliony. Domnívám se, že kdyby se nic nedělalo, tak se to po pár měsících zastaví samo, protože budeme mít všichni kolektivní imunitu,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

Obklíčené okresy, zadržení Volného, rozehnaná demonstrace. Advokát, který jde po Hamáčkovi a dalších, to rozjel naplno. Tady je to černé na bílém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na neděli byly v Praze ohlášeny dvě demonstrace proti vládním opatřením. Obě ovšem policie rozpustila z důvodu právě nedodržování vládních nařízení jako například nošení respirátorů nebo zachování dvoumetrových rozestupů

„Dnes jsem podal trestní oznámení na ministra vnitra Jana Hamáčka a další neznámé pachatele a dále, v zastoupení klienta, pana Michaela Svatoše, obsahově prakticky stejnou žalobu ke správnímu soudu. Naším cílem je po vyčerpání řádných opravných prostředků podat stížnost k Ústavnímu soudu s návrhem na zrušení usnesení vlády, kterým se zakazuje cestovat mezi okresy pro rozpor s ústavním pořádkem,“ oznámil advokát médiím 9. března. „Je podezření, že se jedná o trestné činy, neboť právo shromažďovací je zaručeno listinou základních práv a svobod a žádné vládní usnesení ani nařízení o omezení počtu osob na demonstracích a o zákazu pohybu mezi okresy nemůže vzít občanům jejich základní ústavní právo. Takové nařízení je proto nezákonné,“ uvádí v textu trestního oznámení.

Podezřelí: Hamáček, příslušníci policie, politici a úředníci, velitel zásahu

Anketa

Má poslanec Lubomír Volný vaši důvěru?

37%
63%
hlasovalo: 14829 lidí
Kromě Jana Hamáčka jsou podle něj „podezřelí“ i neznámí pachatelé, příslušníci Policie ČR, kteří veleli policejním akcím na Václavském náměstí a Staroměstském náměstí v Praze 7. 3. 2021 a politici či úředníci Magistrátu města Prahy, kteří rozhodli o zákazu demonstrace, a také velitel policejního zásahu v Písku 6. 3. 2021. „Podávám trestní oznámení na výše uvedené podezřelé z důvodu, že ve dnech 6. a 7. března 2021 bránili občanům v ústavně zaručeném shromažďovacím právu,“ píše advokát.

Dne 6. března se konala demonstrace proti vládním opatřením spojeným s pandemií koronaviru na náměstí v Písku. „V souvislosti s touto demonstrací policie ČR obklíčila okres Písek a nikoho z jiných okresů tam nepouštěla a přímo kolem náměstí v Písku byly policejní zátarasy a rovněž nebyli občané s trvalým pobytem mimo okres Písek vpuštění na náměstí. Totéž se opakovalo 7. března od 13:00, kdy byla demonstrace se stejným účelem na Václavském náměstí v Praze a následně od 14:00 byla podobná demonstrace na Staroměstském náměstí v Praze,“ sděluje v trestním oznámení Naxera.

Dále dodává, že 7. března policie prováděla rozsáhlé kontroly po celé republice, přičemž autobusy s lidmi, kteří chtěli jet do Prahy na demonstrace, byly zastaveny na hranicích okresu, a to jak v Moravskoslezském, tak v Jihomoravském, tak v Plzeňském kraji. „Přímo v Praze byly policejními kordony zablokovány ulice směřující na Václavské náměstí i na Staroměstské náměstí. Vpuštěni byli zpočátku jen lidé s trvalým bydlištěm v Praze, později ani ti ne. Navíc demonstrace byly rozpuštěny údajně rozhodnutím úředníků Magistrátu hlavního města Prahy, jak sdělovala policie demonstrantům do megafonu,“ konstatuje advokát.

Neděláme si iluze, že by byl pan ministr odsouzen

Co si od trestního oznámení slibuje? „Neděláme si iluze, že by byl pan ministr odsouzený. Když nám to zamítnou, tak se budeme odvolávat až k Ústavnímu soudu a naším cílem je, aby soud zrušil toto nařízení vlády,“ prozradil ParlamentnímListům.cz. Což by se mohlo dle něj odehrát do několika měsíců. V té době ovšem, doufejme, bude pandemická situace lepší a mnohá současná opatření už platit nebudou. Jaký to tedy má smysl? „Je třeba, aby bylo konstatováno, že právo shromažďovací se nemůže omezovat, aby se to neopakovalo do budoucna,“ vysvětluje.

Norbert Naxera se ve svém trestním oznámení věnuje i zadržení poslance Lubomíra Volného na demonstraci na Václavském náměstí. „Byla tím porušena ústava, poslanec má imunitu a nelze ho zadržet policií. Pouze při podezření z páchání trestného činu - jak tehdy chytli poslance Ratha. Poslanec Volný byl však podezřelý jen z přestupku, že na veřejném shromáždění nenosil roušku a odmítl si ji nasadit. Policie to může zadokumentovat a předat mandátovému a imunitnímu výboru Sněmovny, protože ten jediný může jednat o přestupcích poslanců. Poslance nemůžou jen tak zadržet a odvést na stanici,“ upozornil advokát. 

Má prsty i v tom, že opatření podle pandemického zákona, které podnikům uložilo povinnost testovat zaměstnance, přezkoumá Nejvyšší správní soud. Návrh na zrušení podal dělník z továrny na autodíly v zastoupení právě Norberta Naxera. „A už není sám. Ozvalo se mi několik dalších z různých továren po celé republice,“ prozrazuje advokát ParlamentnímListům.cz. Povinné testování je podle něj nezákonné, vylučuje jej prý totiž zákon o zdravotních službách a Úmluva o lidských právech a biomedicíně. „Zákon o zdravotních službách, občanský zákoník i úmluva o biomedicíně dávají občanům právo lékařský zákrok odmítnout a testování je nepochybně také lékařský zákrok,“ uvádí se v této žalobě. Nařízení ministerstva zdravotnictví podle advokáta nemá oporu ani v zákoníku práce a je i v rozporu s evropskou směrnicí o ochraně osobních údajů, známou jako GDPR.

Na testování by měl posílat lékař, pokud má podezření, že je člověk nemocný

„Na testování by měl posílat lékař, pokud má podezření, že je člověk nemocný. Vždycky to tak bylo. Laboratorní vyšetření byl jen doplněk diagnózy, kterou stanovoval lékař. A ne aby se pracovalo bez vyšetření, bez toho, jestli má člověk symptomy, jenom s laboratorním vyšetřením. Člověk může mít v sobě pár virů a test mu ukáže, že je pozitivní. I když nemoc vůbec nepropukla. Takhle se vytváří umělá čísla nemocných,“ domnívá se Naxera.

Povinné testování se ovšem zavedlo v době hrozivé epidemiologické situace a naprostého zahlcení našich nemocnic. A dostalo přednost před další zvažovanou variantou, tedy úplným zavřením fabrik, protože nejvíce přenosů viru dochází kromě rodiny právě v zaměstnání. Co by tedy advokát Naxera navrhoval, jak postupovat dále, když je proti testování? „Myslím, že je ten virus v populaci tak rozšířený, že se stejně všichni musíme promořit. Jiná cesta není a toto jen epidemii prodlužuje,“ uvedl a svoji myšlenku ještě rozvinul. „Oficiálně to mělo 1,3 milionu lidí, takže reálně tím prošly tak tři miliony. Domnívám se, že kdyby se nic nedělalo, tak se to po pár měsících zastaví samo, protože budeme mít všichni kolektivní imunitu,“ sdělil. Pokud jde o restrikce, je už na ně dle něj pozdě. Jako příklad dává Vietnam. „Kde když se to objevilo, hned hermeticky zavřeli hranice a každý, kdo je překročil, musel do karantény. To se u nás neudělalo, teď už je na nějaké karantény pozdě,“ myslel si.

Advokát Naxera připojil svůj podpis a je spoluautorem výzvy ke společnému postupu různých organizací kritizujících proticovidová opatření a restrikce. Naxera je tam uveden za organizaci Výbor pro veřejné blaho. Což, kdo zná historii, ví, že to byl docela zlověstný orgán v době jakobínského teroru za francouzské revoluce, zodpovědný za tisíce poprav gilotinou. „Tím jsme se inspirovali. To je spolek, který jsme založili spolu s kolegou youtuberem Michalem Svatošem. Cílem je bojovat proti omezování občanských práv. Zatím ho rozbíháme, ale chceme z toho udělat masovou organizaci,“ prozradil na závěr ParlamentnímListům.cz Norbert Naxera.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Oldřich Szaban

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…