Ochránce práv majitelů zbraní vystoupil v Českém rozhlase. Europoslanci prý schválili nesmysl, česká úprava je takřka dokonalá

15.03.2017 18:35

Hostem dnešního vydání pořadu 20 minut Radiožurnálu byl David Karásek ze Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní.

Ochránce práv majitelů zbraní vystoupil v Českém rozhlase. Europoslanci prý schválili nesmysl, česká úprava je takřka dokonalá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Manifestace proti omezení legalních držitelů zbraní na Václavském náměstí

Karásek se svěřil s tím, že už si pořídil samonabíjecí pušku, tedy takovou zbraň, kterou by si podle nových pravidel, včera schválených europarlamentem, v budoucnosti už pořídit nemohl. Poukázal na to, že nová evropská směrnice diskriminuje mladší ročníky střelců, kteří si už nebudou moci pořídit takové zbraně, které si starší ročníky již pořídily.

Zbraně, které budou podle nové evropské směrnice zakázané, používají u nás lidé jak ke sportovní střelbě, tak k ochraně soukromého majetku.

Moderátor ale poukázal na to, že členské zbraně EU mohou povolit sportovním střelcům samonabíjecí palné zbraně.

Karásek řekl, že takhle by to být nemělo. Nevidí důvod, proč by někdo, kdo si chce jít čas od času zastřílet na střelnici, musel být členem nějakého spolku.

Karásek upozornil, že už podle nyní platné směrnice má Evropská komise výslovně uloženo, že má vydat jednotné předpisy, které zaručí, že znehodnocené zbraně nebude možné upravit. „Tohle se kupodivu neřeší, to v EU nikoho nezajímá,“ podotkl.

Proč se zrovna ČR postavila do role odpůrce nové evropské směrnice? Podle Karáska má ČR nejvíce co ztratit. Náš zákon je přísný ohledem prověření držitele, na druhou stranu okruh zbraní, který civilista může mít, je široký. A tak u nás může mít civilista takové zbraně, které v jiných státech mít nemohou.

Moderátor upozornil, že podle eurobarometru je nejvíce vlastníků zbraní na Kypru, v této zemi vlastní nějakou zbraň 18 % občanů. V ČR je to jen 6 %. Přitom všichni kyperští europoslanci kontroverzní směrnici podpořili. „Pokud tam mají povolené lovecké brokovnice, tak jim to nevadí,“ podotkl Karásek.

Podle něj je současná česká právní úprava ohledně držení zbraní téměř dokonalá. „Nabízí optimální rovnováhu mezi bezpečností společnosti a jednotlivce. Důkladné prověřování trestního rejstříku, kontrolu u lékaře, člověk, který je prověřený a kvalifikovaný, si může pořídit zbraň, jakou chce, ke sportovní střelbě, k sebeobraně.“

Evropským parlamentem přijatá směrnice prý také povede ke snížení obranyschopnosti země. Je totiž zřejmé, že kdyby došlo k válečnému konfliktu, nebudou stačit jen profesionální vojáci. Nastoupit by museli civilisté. Už nyní je ale mezi nimi mnoho lidí, kteří už se zbraněmi umějí zacházet. Mezi nimi je těch, kteří mají zbraně, jež chce EU zakázat, asi 40 až 50 tisíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …