Odborník sledoval velký duel: Fischer si je vědom Zemanovy převahy

04.01.2013 22:40

V prezidentském duelu televize Prima Family se střetl Miloš Zeman s Janem Fischerem. V pořadu se mluvilo o financování kampaní. Zeman si přitom rýpl do Fischera, že on postrádá finance od miliardářů.

Odborník sledoval velký duel: Fischer si je vědom Zemanovy převahy
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: V divadle Rock opera Praha se předtáčel duel prezidentských kandidátů Jana Fischera a Miloše Zemana

Oba kandidáty v úvodu pořadu uvítala prezidentská famfára a hromový potlesk diváků. Ten posléze následoval po každé promluvě jednoho z kandidátů. Lidé během debaty často pokřikovali a nahlas komentovali názory obou kandidátů.

Jsem zaostalý člověk, tuhle hru neznám

Nejdříve se mělo rozhodnout, kdo se chopí slova. Měla to rozhodnout hra „kámen, nůžky, papír“. Záměr moderátora Jana Punčocháře ale překazil Zeman: „Já se vzdám slova ve prospěch Jana Fischera. Jsem zaostalý člověk, tuhle hru neznám. Jsem šachista. V šachové teorii se říká, že je výhoda a ne nevýhoda nezahájit.“

Proto Fischer jako první uvedl důvody, proč by měl být prezident. Mluvil o tom, že chce do politiky navrátit slušnost a profesionalitu. Zeman si vypůjčil výrok spisovatele Jeana-Paula Sartra, že „pravda o tobě se stane skutečnou pravdou teprve tehdy, projde-li druhými. Občané musí posoudit, který z nás dvou je vhodnějším kandidátem“.

Zeman by měl svými bonmoty více stmelovat

Kandidáti si měli do debaty přivést člověka, který vyzdvihne kvality jejich protivníka. S Fischerem do debaty Prima family přišla režisérka Irena Pavlásková. Zeman je podle ní chytrý muž. „Líbí se mi jeho postoje v zahraniční politice a k otázkám mezinárodního terorismu,“ pochválila. Dodala ale, že by měl svými proslulými bonmoty více stmelovat.

„Bonmoty jsou cosi jako koření v polévce. Pokud tam dáváte jenom koření, tak to není k jídlu. Pokud ho tam nedáváte, pak tam něco chybí. Bonmot znamená, že si dokáže dělat legraci sám ze sebe. Prezident nemůže odstraňovat blbou náladu, když se neustále tváří, jako by měl žaludeční problémy,“ reagoval Zeman.

Dobrý statistik neznamená, že bude dobrý politik

Zemanův člověk pochválil Fischera jako odborného a erudovaného člověka. Připomněl ovšem, že nemusí být dobrým politikem, když byl dobrým statistikem. „Kde je více nepřesnosti než v politice? Ta statistika není až tak špatnou průpravou. Znám řadu statistiků, kteří byli dobrými politiky,“ uzavřel Fischer.

Debata se stočila na amnestii, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus. Zeman prohlásil, že to chápe jako gesto na „odchodnou“. „Co ale považuji za hrubou chybu, je její rozsah,“ zdůraznil Zeman. Nelíbí se mu ani to, že tam jsou zahrnuti lidé z korupčních kauz.

„Octnou-li se tuneláři na svobodě, je to obrovské znehodnocení práce policie, soudců a státních zástupců,“ kritizoval Zeman. Fischer prohlásil, že nechápe, co Klause vedle k vyhlášení amnestie.

Jazykově obstál lépe Miloš Zeman, kandidáti se častovali nepříjemnými otázkami

Došlo i na test, kdy každý z kandidátů položil tomu druhému otázku na tělo. „Proč jste neuvedl své členství v KSČ?“ zaryl Miloš Zeman do Fischera. „A proč vy se vracíte do politiky, když jste řekl, že nepůjdete?“ kontroval okamžitě Fischer.

Oba pánové si prošli i jazykovou prověrku. Byli vybídnuti ke konverzaci s americkým novinářem, který léta studoval v Rusku. A zatímco angličtinu měli oba kandidáti na stejné úrovni, v ruštině významně převažoval Miloš Zeman.

Zatímco Fischer přivedl syna, Miloš Zeman svou Kačenku

Kromě toho si kandidáti přivedli posilu. A zatímco Jan Fischer si přivedl syna, Miloš Zeman se pochlubil svou dcerou Katkou, která mu jeho kampaň vlastně řídí.

Televize Prima family spustila během pořadu několikrát potleskoměr. Zdá se však, že problémy s vyvážeností mikrofonů přece jen byly.

Miloši Zemanovi moderátor Punčochář vyčetl, že původně sliboval tištěné materiály a žádné billboardy, a nyní jsou Zemanovy billboardy, jak řekl, „téměř všude“.

Zeman připomněl, že splnil, co slíbil, pokud jde o návštěvu krajských měst a tištěné materiály, zejména svůj podrobný životopis. Jeho volební tým byl ale prý jiného názoru. „Protože ostatní kandidáti mají své billboardy téměř na každém rohu, bylo by trapné, kdybys je neměl i ty, řekli mi," konstatoval Zeman.

Nemáme miliardáře Chrenka a Soukupa, rýpl si Zeman

Kardiolog Jan Pirk Zemanovi vyčetl nejednoznačné financování a nesrovnalosti na transparentním účtu. Zeman na to reagoval rýpnutím: „Nemáme pana Chrenka ani pana Soukupa. Dostáváme drobné ‚obamovské dary‘.“

Chyby televize i moderátora

„Ta myšlenka s velkou arénou je vůbec špatná,“ řekl po skončení duelu pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil. Podle něj, tím že jsou hned na začátku odděleni příznivci a odpůrci, dochází spíše k tomu, že nikdo z nich pořádně kandidáty neposlouchá. „Vědí jen, že když jejich kandidát domluví, mají aplaudovat,“ konstatoval.

„Reakce pak není spontánní a ta společenství skutečně vypadají jako najatá klaka, a to je hodně nešťastné,“ konstatuje Zbořil. Dalším problémem je podle něj naše obecná nezkušenost s přímou volbou prezidenta. „Ti kandidáti se automaticky stylizují do předvolební, jakoby stranické kampaně,“ říká politolog. Kandidáti prý málo mluví za sebe, a když prý už za sebe mluví, opět to v národě vnímáme, jako že oni se předvádějí. „Připadá nám to nakonec jako nepatřičné,“ směje se Zbořil.

Na dotaz redakce, zda by pak nebylo lepší, kdyby tu debatu neřídil moderátor, tak jako tomu bývá například v USA, Zbořil rozhodně zavrtěl hlavou.  „To ne, ten moderátor tam může být, ale neměl by to moderovat jako kteroukoliv jinou debatu v televizi,“ upozorňuje Zbořil.

„Neměl by jim skákat do řeči, ale měl by je nechat vymluvit,“ tvrdí politolog. Jedinou úlohou moderátora by tak bylo hlídání času. „Některý z nich to přetáhne, jiný nedotáhne, ale jinak to samozřejmě zvládnou,“ směje se Zbořil. Moderátor by je tak měl prý skutečně „moderovat“, což doslova znamená umírňovat.

Fischer asi málo četl, chybí mu podle Zbořila vzletnost

Je tu ještě jeden, velmi důležitý moment,“ upozorňuje ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil. „Učím to i své studenty, že jediným pramenem poznání a studia politiky je jazyk a jazyková výbava,“ tvrdí politolog. A když prý ten člověk nečte, a to nejen odbornou literaturu, ale i beletrii či dokonce poezii, vlastně se neumí vyjadřovat. „A to je případ pana Fischera,“ konstatoval.

Jak dodal, zdálo se mu, že ani v té angličtině není Jan Fischer tak „vzletný“, jak by se slušelo. I když se o něm říká, že skvěle ovládá gramatiku. Ovládá prý nejspíš jen tu svoji ekonomii, kterou studoval,“ konstatoval politolog.

Kritika dopadla i na ruštinu prezidenta Klause, ta Fischerova prý byla jako zábavní vložka

„Na Zemanovi je ovšem „málo platné znát, že četl futurologickou literaturu, tu svoji prognostickou, ale on čte také beletrii. A to jak v angličtině, tak v ruštině,“ konstatoval politolog.

Jak Zbořil dodal, že v případě Fischerovy ruštiny se ve skutečnosti jednalo spíše o komickou vložku celkového uměleckého dojmu. „No jo, takovou tu ruštinu – Ja bydljaju v chatě za rogom, kterou praktikuje Václav Klaus. Připustil, že z našich politiků asi nikdo nemluví cizími jazyky tak, jako Miloslav Ransdorf, europoslanec za KSČM. Ovládá prý nejen dokonale gramatiku, ale i přízvuk.

Fischer prý používá jazyk bývalých stranických schůzí, zná ale prý nejvíc ministrů

„Připadlo mi, že dokonce v té angličtině překládá Jan Fischer jazyk buď vládních, nebo bývalých stranických schůzi,“ hodnotí dále Zbořil. Podle něj si Fischer neuvědomuje ten obrovský rozdíl mezi zkušenostmi svýma a Zemana, kterého navíc vidí jako jednoznačného vítěze duelu.

„Rozdíl ve zkušenostech je obrovský,“ dodává pro ParlamentníListy.cz. „Zeman začínal jako poslanec Federálního shromáždění, následovalo předsednictví strany, Poslanecké sněmovny, vlády. Zeman si tak prošel po stupínkách celou tu hierarchii.

Jak politolog dodává, zná se Fischer se spoustou důležitých lidí a politiků, díky svému angažmá v Českém statistickém úřadě. „Navíc deset let byl zástupcem ředitele,“ konstatuje Zbořil. Znamená to podle něj, že musel pravidelně docházet na vládu, a že tudíž zná nejvíce ministrů ze všech. „No jo, ale on tam vždycky byl za úřad, zatímco Miloš Zeman za ty, co dělají politiku,“ dodal. Zemanovi se tak prý podle něj snadno vítězí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …