Okamura: Spolu s referendy by měl přijít mediální zákon. Aby média nemohla lhát

21.01.2014 15:55

Předseda Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura v rozhovoru pro server iDnes.cz vysvětluje, jak by mohlo vypadat referendum podle jeho představ a s čím vším by taková referenda byla spojena. Aby se ušetřilo, hlasování by mohlo být zároveň s volbami. Hlasovat by se navíc mělo elektronicky. A aby média nemohla v diskusích před konáním referenda lhát, hodil by se i mediální zákon.

Okamura: Spolu s referendy by měl přijít mediální zákon. Aby média nemohla lhát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura při rozhovoru televizi

Konání referenda bez výjimek, jak ho požaduje Tomio Okamura, řada politiků odsoudila, a to jak z levé, tak z pravé části politického spektra. Odmítají totiž tezi o referendech bez výjimek a také fakt, že v návrhu zákona není uvedeno, kolik voličů se referenda musí zúčastnit, aby bylo platné. Okamura k tomu poznamenává, že stačí podmínka 100 tisíc podpisů sehnaných pro konání referenda a jako ústavní pojistka přezkum Ústavního soudu.

Lidé prý nedopustí zlodějiny

V důvodové zprávě k zákonu se přitom píše, že obecný přezkum ze strany Ústavního soudu je nevhodný. Okamura prý tuto tezi neumí vysvětlit, protože není ústavní odborník, ale trvá na tom, že nebude možné hlasovat o věcech, které by byly v rozporu s Ústavou. Stát navíc ušetří, protože referenda budou spojena s volbami, pokud to jen trochu půjde. A nejvíc peněz stát ušetří tím, že občané zabrání zlodějinám.

„Lidé by například Klausovu privatizaci okamžitě zastavili a my bychom ušetřili možná stovky miliard. Není to o tom, kolik stojí jedno referendum, ale o tom, že politici nemohou bezhlavě utrácet, čímž se ušetří miliardy. Otázka, kolik jednotlivé referendum stojí, je lichá, přímá demokracie neskutečně zefektivňuje chod státu,“ říká Okamura.

Časový limit není podle Okamury třeba, přestože ho mají i ve Švýcarsku

Pakliže se komukoli podaří nashromáždit 100 tisíc podpisů ke konání referenda a položená otázka nebude v rozporu s Ústavou, politici se podle Okamurových představ budou muset řídit výsledkem hlasování. Budou to tedy občané, kdo bude rozhodovat o směřování země v otázkách, které považují za zásadní. O tom má svědčit právě oněch 100 tisíc podpisů.

„Strašně důležitá je i doba mezi vyhlášením a konáním referenda, protože v ní je čas na diskusi, prostor, aby se tomu média věnovala. Ideálně s tím by měl přijít mediální zákon, jako v nejvyspělejších zemích, aby média nemohla beztrestně lhát a překrucovat fakta. To u nás nemáme a dává to prostor manipulaci..,“ varuje dále poslanec.

Návrh zákona hnutí Úsvit přitom neobsahuje časový limit, během něhož by bylo možné podpisy ke konání patřičného referenda sesbírat. Okamura časové ohraničení nepovažuje za důležité, a to i navzdory tomu, že je využíváno např. u referend ve Švýcarsku a poslanec se na švýcarský příklad rád odvolává. Sto tisíc podpisů ke konání referenda tedy bude teoreticky možné sbírat celé roky. Podle Okamury je však možné, že se v zákoně zmíněný časový limit ještě objeví. Rozhodně se tam ale nesmí objevit podmínka platnosti referenda jen za účasti určitého počtu voličů či omezení otázek, vyjma omezení Ústavou ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…