Olena Zelenská je jako královna matka za 2. světové, soudí Milion chvilek

27.10.2022 8:42

Hnutí Milion chvilek pro demokracii je hrdé na to, že na jejich demonstraci, kterou pořádají pod názvem Česko proti strachu zazní ze záznamu řeč manželky ukrajinského prezidenta Oleny Zelenské. Její působení přirovnávají k činnosti matky Alžběty II. v době 2. světové války a bitvy o Anglii. Poděkováním má být pro Zelenskou fotografie zaplněného Václaváku. Ne každý ale vnímá činnost Zelenské takto oslavně, zaznívá i její kritika, třeba v souvislosti s focením se během války pro módní magazín.

Olena Zelenská je jako královna matka za 2. světové, soudí Milion chvilek
Foto: Repro Twitter @ukraine_world
Popisek: Ukrajinská první dáma Olena Zelenská

„Slova Oleny Zelenské zazní v neděli na Václavském náměstí,“ začínají svůj příspěvek na facebooku šéfové Milionu chvilek pro demokracii a doprovází to žlutým a modrým srdíčkem.

„A my si toho nesmírně vážíme,“ pokračují.

„Odvaha, se kterou rodina Zelenských – Volodymyr, Olena, Oleksandra a Kyryl – čelí ruské invazi je totiž mimořádná. Jsme tak svědky velmi podobného příběhu a odhodlání, které jsme v historii mohli pozorovat, když se královna matka rozhodla během 2. světové války zůstat v Británii,“ neváhají „chvilkaři“ použít příměr z Anglie z dob 2. světové války.

Na začátku bitvy o Anglii tam totiž tehdy matka nedávno zesnulé královny Alžběty II. prohlásila, že svoji zemi neopustí. „Mé děti nikdy necestují beze mě. Já nikdy neodejdu bez svého manžela krále. A král zemi neopustí.“

„To nejmenší, jak se jí můžeme odvděčit, je, že naplníme Václavské náměstí až po okraj,“ vyjadřují „chvilkaři“ přesvědčení, že jejich demonstrace bude probíhat za účasti statisíců lidí a chtějí zaplněný Václavák manželce ukrajinského prezidenta vyfotit.

„Že vyjádříme podporu Ukrajině. A že Oleně Zelenské po akci pošleme poděkování v podobě fotky náměstí plného lidí, kteří se přišli postavit strachu, který šíří Putin Evropou. Lidí, kteří stojí za jejím statečným národem,“ dodávají ještě s tím, že by poloprázdné náměstí Zelenskou zklamalo.

„Nezklameme ji. Sláva Ukrajině!“

Ukrajinská hrdinka se podle serveru Echo24.cz po ruské invazi na veřejnosti poprvé objevila počátkem května, ve společnosti americké první dámy Jill Bidenové, kanadského premiéra Justina Trudeaua a rockového zpěváka Bona ze skupiny U2.

V poslední době na sebe upoutala sérií fotek a rozhovorem pro módní časopis Vogue, za což ale nesklidila pouze pozitivní ohlasy, ale stala se také terčem kritiky některých lidí.

 

„Válka není oslňující,“ napsal podle Echo24.cz třeba Michael Pratt a dodal, že nechápe, jak by někdo mohl s takovým focením souhlasit.

„Tohle ani nejde satirizovat, každá fotka je neuvěřitelná. Holy sh**,“ vyjádřil svůj odmítavý postoj k fotografiím také uživatel Janus Thiresius. I další lidé se ale prezidentskému páru vysmívali, že chtějí válku vybojovat v módním časopisu.

Terčem kritiky se Zelenská stala i pro své spojení s podporou amerického prezidenta Joea Bidena. „Neuvěřitelné. Zelenská a její manžel si udělají čas na příběh pro Vogue, zatímco jim Biden posílá peníze a zbraně, a Američané trpí zvyšujícími se cenami plynu a jídla,“ napsala Terri Greenová a svůj text doprovodila videem z focení pro zmíněný módní časopis.

Dodejme, že manželka ukrajinského prezidenta je se svými dětmi v současné době na neznámém místě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…