Za dva roky bude veselo. Trump se chystá to zkusit znova

23.10.2022 18:21

Donald Trump to o příštích prezidentských volbách prý nejspíš zkusí znova. Podle svých slov vyhrál dvakrát, tak to svede i potřetí. „Aby byla naše země opět úspěšná, bezpečná a slavná,“ vysvětlil na mítinku v Texasu. Mlčící většina je podle něj zpět silnější než kdykoli předtím

Za dva roky bude veselo. Trump se chystá to zkusit znova
Foto: Repro YouTube The Independent
Popisek: Donald Trump na CPAC v Dallasu

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32335 lidí
„Nejspíš to zkusím znovu“. Věta Donalda Trumpa, pronesená na mítinku v Texasu, která vyvolala rozruch po celých USA a v celém světě. Čtyřicátý čtvrtý americký prezident chce odvetu za volby 2020 a plánuje porazit Joe Bidena nebo kohokoliv jiného, koho postaví Demokratická strana.

Když před dvěma lety obhajoval své vítězství z roku 2016, vyhrál jeho soupeř Joe Biden. Trump jeho vítězství stále zpochybňuje a odůvodňuje to pochybnostmi při sčítání hlasů i faktem, že Bidenův náskok vznikl mezi masově využitým korespondenčním hlasováním.

„Kandidoval jsem dvakrát a vyhrál jsem dvakrát,“ oznámil Trump nyní na mítinku v texaském Robstownu. „Podruhé to bylo to dopadlo mnohem lépe, než předtím. V roce 2020 jsem získal o miliony více hlasů, než předtím. A zdaleka nejvíce hlasů ze všech prezidentů, kteří funkci obhajovali“.

Donald Trump v roce 2020 získal 74 milionů 216 tisíc hlasů, zatímco v roce 2016 jen necelých 63 milionů. Ze srovnání s předchůdci vychází přesně tak, jak řekl. Barack Obama při obhajobě v roce 2012 získal 65 milionů 915 tisíc hlasů, George Bush roku 2004 obhájil s 62 miliony a 40 tisíci navrch.

„A nyní to budu muset pravděpodobně udělat znovu. Aby byla naše země opět úspěšná, bezpečná a slavná,“ pronesl za jásotu texaského publika.

„Mlčící většina je zpět silnější než kdykoli předtím,“ slíbil. Své prohlášení učinil v horké fázi kampaně před „poločasovými“ volbami, ve kterých se bude na začátku listopadu volit do obou komor amerického parlamentu.

Opoziční Republikánská strana chce dosáhnout výsledku, který by prezidentu Bidenovi znemožnil v druhé polovině mandátu cokoliv prosadit. Komentátoři řeší, jak prohlášení její dominující osobnosti posledních let ovlivní výsledky.

Současně se před volbami řeší Trumpovo předvolání ke komisi, vyšetřující události ze 6. ledna 2021. Po mítinku končícího prezidenta Trumpa ve Washingtonu část jeho příznivců vnikla do Kapitolu, kde právě zasedal Kongres. Komise Kongresu žádá Trumpův výslech a předání veškeré jeho komunikace z daného dne, aby posoudila, zda tam „výtržníky“ nechtěl poslat.

Opozice i sám Trump považují aktivity této komise, ovládané Demokraty, za součást jejich předvolební kampaně.

Podle posledního průzkumu by dnes odveta Biden- Trump dopadla ve prospěch Donalda Trumpa poměrem 45:43 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…