Zelenského žena navštívila USA. Přesvědčila sedm senátorů, aby začali konat

22.07.2022 7:40

Rusům dochází nejen vojenská síla, ale už i lži. A tak začínají opakovat ty staré. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se znovu hlasitě ozval. Oznámil, že návštěva první dámy Ukrajiny Oleny Zelenské v USA už přinesla první hmatatelné výsledky.

Zelenského žena navštívila USA. Přesvědčila sedm senátorů, aby začali konat
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9635 lidí
Hned v úvodu svého projevu Zelenskyj prozradil, že ve čtvrtek jednal na společném zasedání s představiteli bezpečnostních složek Ukrajiny, konkrétně s šéfem Obranné rozvědky Ukrajiny Kyrylem Budanovem, šéfem Služby zahraniční rozvědky Oleksandrem Lytvyněnkem, s vrchním velitelem ozbrojených sil Ukrajiny Valerijem Zálužným, ministrem obrany Oleksijem Reznikovem a také ministrem vnitra Denisem Monastyrským. Generálplukovník Oleksandr Syrskij, velitel pozemních sil, se prý k zasedání štábu připojil přímo z fronty.

Podle prezidenta probírali možnosti, jak vybavit ukrajinské vojáky a jak způsobit ruským okupantům ještě větší ztráty. Shodli se prý na tom, že Ukrajina má potenciál jednat tak, aby to Rusy bolelo.

Prozradil, že hovořil také s prezidentem Kostariky a rozšiřoval tak zahraniční vazby Ukrajiny v dalších regionech světa. Zelenskyj je podle svých slov připraven celému světu popsat, co všechno Rusové na Ukrajině napáchali.

Během pátku Zelenskyj očekává informace z Turecka, jak by to mohlo být dál s transportem ukrajinské zemědělské produkce dál do světa.

„Na pozadí takové pravidelné vojensko-politické a diplomatické aktivity bylo trochu zvláštní slyšet dnes o mně staronový fake ruské propagandy, že jsem údajně na jednotce intenzivní péče, že Ruslan Štefančuk údajně vykonává funkci hlavy státu,“ kroutil hlavou ukrajinský prezident.

„No, co na to říct... Dříve téměř každý týden ruští propagandisté a úředníci šířili fake, že jsem údajně utekl někam z Ukrajiny nebo že údajně neplním své povinnosti. Pak to všechno přestalo. A teď se takové primitivní věci objevují znovu. Zdá se, že okupantům dokonce dochází munice lží - nejsou schopni přijít s ničím novým,“ pokračoval Zelenskyj.

Upozornil, že ruské rakety opět dopadaly na obytné domy v Charkovu, ve Slavjansku i Kramatorsku. Zelenskyj zdůraznil že rakety dopadají na čistě civilní objekt a pod jejich údery trpí obyčejní lidé, obyčejné ženy a děti. Každý takovýto útok podle Zelenského představuje další a další důvod k tomu, aby Ukrajinci od svobodného světa dostali další raketové systémy HIMARS a další moderní zbraně. Napomoci by tomu mohla i návštěva první dámy Ukrajiny Oleny Zelenské v USA. Jeden výsledek už prý tato návštěva přinesla.

„Před několika měsíci navrhla naše expertní skupina pod vedením Jermaka a McFaula uznat ruské akce proti Ukrajině za genocidu. A zde je první reálný výsledek návštěvy první dámy Ukrajiny ve Spojených státech - senátoři Risch, Cardin, Wicker, Blumenthal, Portman, Shaheen a Graham předložili návrh rezoluce o uznání ruských akcí na Ukrajině za genocidu. V rezoluci se uvádí, že akce Ruska na Ukrajině, které zahrnují násilné deportace do Ruska a cílené zabíjení ukrajinských civilistů během masových zvěrstev, jsou genocidou vůči ukrajinskému lidu. Senátoři předložili rezoluci krátce poté, co Olena přednesla projev přímo v americkém Kongresu,“ zaznělo od Zelenského.

„Podle návrhu dokumentu Senát USA odsuzuje Rusko za páchání genocidy na ukrajinském lidu; vyzývá Spojené státy, aby společně se spojenci v NATO a EU podpořily ukrajinskou vládu a zabránily dalším aktům ruské genocidy vůči ukrajinskému lidu; podporuje tribunály a mezinárodní trestní vyšetřování, které by pohnalo ruské politické představitele a vojenský personál k odpovědnosti za útočnou válku, válečné zločiny, zločiny proti lidskosti a genocidu. Všemi svými teroristickými útoky proti Ukrajincům a naší zemi Rusko jen pohřbívá samo sebe,“ pokračoval Zelenskyj.

Nakonec prozradil, že vyznamenal dalších 186 obránců Ukrajiny.

Pak se tradičně rozloučil.

„Sláva Ukrajině.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …