30 členů Kongresu: Bidene, pomoc Ukrajině spojte s tlakem na příměří

25.10.2022 9:25

Rusové obviňují Ukrajince, že se chystají v boji použít tzv. špinavou bombu, kombinaci klasické zbraně s jaderným materiálem. Ukrajina toto obvinění Moskvy odmítá. Požádala o vyslání inspektorů MAAE na Ukrajinu, aby situaci monitorovali. Kyjev spolu s Washingtonem tvrdí, že pokud se někdo pokusí použít špinavou bombu, bude to Rusko. Mezitím 30 členů Sněmovny reprezentantů žádá v dopise prezidenta Bidena, aby jednal přímo s Ruskem o ukončení agrese na území Ukrajiny.

30 členů Kongresu: Bidene, pomoc Ukrajině spojte s tlakem na příměří
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva u Chersonu

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) podle CNN vyšle na žádost ukrajinské strany na Ukrajinu dva týmy svých inspektorů. Reaguje tak na tvrzení Ruska, že ukrajinská armáda použije pod falešnou vlajkou tzv. špinavou bombu, která kombinuje konvenční výbušninu s jaderným materiálem.

Americká zpravodajská stanice CNN připomíná, že Moskva s tímto prohlášením přišla, aniž by ho podložila důkazy.

„Tato obvinění důrazně vyvrátily USA, Ukrajina a Spojené království, které zase obvinily Rusko ze snahy o vlastní operaci pod falešnou vlajkou,“ napsala CNN.

Evropská unie žádost Ukrajiny o dozor MAAE plně podpořila. Bílý dům oznámil, že situaci na Ukrajině bedlivě sleduje, ale prozatím prý nenasvědčuje nic tomu, že by k použití špinavé bomby v zemi sužované ruskou válkou došlo.

BBC požádala Sergeje Naryškina, šéfa zahraniční rozvědky SVR, aby na mezinárodní varování, že Rusko využije na Ukrajině špinavou bombu, reagoval.

Naryškin toto obvinění odmítl a prohlásil, že pokud někdo využije špinavou bombu, bude to Západ.

„Jsme samozřejmě velmi znepokojeni západní rétorikou o možnosti použití jaderných zbraní,“ odpověděl Sergej Naryškin. „Včera ruský ministr obrany telefonicky hovořil se svými kolegy z Turecka, USA a Francie. Informoval je o možných plánech ukrajinského vedení na použití takzvané ,špinavé jaderné bomby'," pokračoval Naryškin.

Poté připomínal kubánskou krizi z počátku 60. let minulého století, kdy svět stál jen krok od vypuknutí jaderné války a volal po tom, aby spolu političtí vůdci jednali a jednali, až nakonec naleznou shodu na řešení současné situace

Mezitím tři desítky členů americké Sněmovny reprezentantů napsaly dopis americkému prezidentovi Bidenovi, ve kterém ho požádaly, aby vedl s Ruskem přímá jednání o ukončení války.

„Vzhledem k destrukci, kterou tato válka způsobila Ukrajině a světu, jakož i k riziku katastrofické eskalace, jsme rovněž přesvědčeni, že je v zájmu Ukrajiny, Spojených států a světa vyhnout se prodloužení konfliktu,“ píše v dopise, na který upozornila CNN, skupina vedená předsedkyní Kongresové progresivní skupiny Pramilou Jayapalovou. „Z tohoto důvodu Vás naléhavě žádáme, abyste vojenskou a ekonomickou podporu, kterou Spojené státy poskytly Ukrajině, spojili s aktivním diplomatickým tlakem a zdvojnásobili úsilí o nalezení realistického rámce pro příměří."

Tři desítky signatářů jsou si podle svých vlastních slov vědomy, že Rusko svým vpádem na Ukrajinu napáchalo hodně zla a protizákonně se pokusilo anektovat další ukrajinská území, ale to podle tří desítek amerických politiků nemění nic na tom, že pokud je v silách Spojených států dojednat mír, americký prezident se o to prý musí pokusit.  

Podle britského ministerstva obrany se Ukrajincům stále více daří sestřelovat ruské rakety i íránské drony. „Rusko pravděpodobně vynakládá vysoký počet íránských bezpilotních letounů Shahed-136 s cílem proniknout stále účinnější ukrajinskou protivzdušnou obranou," uvedl britský resort obrany.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov svět varoval, že bude třeba udělat ještě hodně práce, než se na cestu z ukrajinských přístavů vydají další lodě s ukrajinským obilím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …