Ostuda jako hrom. Twitter mazal symbol Židů. Prý je nenávistný. A reakce se valí

29.07.2020 10:44

Sociální síť Twitter zřejmě chtěla zakročit proti těm, kdo si na ní berou na mušku Židy a používají k tomu židovské symboly. Jenže v mazání a trestání nebyla dostatečně opatrná a tak se obětí stali i ti, kdo si na profil dali Davidovu hvězdu z hrdosti. U organizace proti antisemitismu už je oheň na střeše. A z Čech přišel výsměch.

Ostuda jako hrom. Twitter mazal symbol Židů. Prý je nenávistný. A reakce se valí
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: antisemitismus

Na adresu sociálních médií už se shromáždila řada stížností za jejich chyby při moderaci diskuzí, povětšinou způsobené tím, že na fotku či příspěvek byl aplikován algoritmus bez kontextu. Z nedávných případů jmenujme třeba fotku britského státníka Winstona Churchilla se samopalem Thompson, za kterou Facebook omezoval příspěvková privilegia, což vedlo nejednoho kritika sociálních sítí k tomu, aby fotku sdílel.

Nyní k chybě podle Kampaně proti antisemitismu (britská nezisková organizace – pozn. red.) došlo na Twitteru. Za „symbol nenávisti“ začala být považována Davidova hvězda, symbol judaismu a také součást izraelské vlajky. Na tuto organizaci se údajně obrátilo hned několik uživatelů, že u jejich účtů na Twitteru došlo k omezení. Důvod? Prý sdílely „nenávistné obrázky“ v profilové fotce nebo v záhlaví. A doporučení pro ty, kterým se tak stalo, bylo, aby „nenávistné obrázky“ smazali, pak by jejich účet byl odemčen.

Zpodobnění Davidovy hvězdy u uživatelů bylo různé, od uměleckého zpracování, až po fotky graffiti na zdi. A také se tak stalo u fotografie kolekce žlutých hvězd s tématikou druhé světové války. Stephen Silverman z Kampaně proti antisemitismu k tomu měl svůj komentář: „Je už tak dost špatné, že Twitter konstantně selhává v potírání antisemitismu na své platformě, ale nyní aktivně postupuje proti Židům, kteří se dopustili ‚zločinu‘ hrdosti na svou identitu tím, že použili Davidovu hvězdu. Nikdy nás nepřestane překvapovat, jak hluboko dokáže Twitter klesnout.“

Doplnil, že Twitter dokázal, že lže, když tvrdí, že na moderaci nemá prostředky, když je používá, ale právě proti symbolům perzekvované menšiny. Vzkázal, že sociální síť musí okamžitě obnovit účty těm, kdo byli postiženi, omluvit se a slíbit, že zakročí proti skutečným antisemitům. Twitter prý také selhal, když odmítl něco dělat s hashtagem #JewishPrivilege (Židovská privilegia – pozn. red.).

Společnost už prý situaci napravila a vydala prohlášení. Davidovu hvězdu prý za symbol nenávisti rozhodně nepovažuje. Ale žlutou hvězdu, ať už samotnou nebo v podobě nášivky, údajně používali ti, kdo jsou proti Židům vyhranění. Což se dle podmínek Twitteru nesmí. „Ve většině případů byl postup proti těmto účtům správný, ale u některých se jednalo o chybu a tyto účty byly obnovené. Děkujeme Kampani proti antisemitismu a dalším organizacím, že nás na to upozornily a za jejich spolupráci v boji proti antisemitismu,“ uvedla společnost.

Ironickou tečku za kauzou udělal šéfredaktor Mladé fronty DNES Jaroslav Plesl svou poznámkou: „Tohle dělá Twitter moc dobře. Lepší důkaz o debilitě cenzury neexistuje. Davidův štít je projevem nenávisti... Haha. Možná tak žlutej na kabátě několika milionů evropských Židů. Skvěle!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…