Ovčáček zavítal do ČT. A pořádně se pustil do moderátora. Podívejte se sami

02.03.2016 22:35

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček a komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo hovořili ve středečních Událostech, komentářích České televize o kauze Ferdinanda Peroutky. Hrad dostal soudem nepravomocně nařízeno se omluvit za nepravdivá slova prezidenta republiky Miloše Zemana. Ovčáček chce celou věc hnát až k Ústavnímu soudu. Zostra se pustil i do moderátora České televize.

Ovčáček zavítal do ČT. A pořádně se pustil do moderátora. Podívejte se sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman a Jiří Ovčáček

Článek s názvem „Hitler je gentleman“ nebyl nalezen. Podle Ovčáčka to ale ještě neznamená, že prezident Zeman neměl pravdu, když prohlásil, že Ferdinand Peroutka selhal na přelomu let 1938 a 1939.

„Jde o tolik závažnou záležitost, že to nelze vyřešit takovým způsobem. V minulosti jsme upozornili, především tedy já, na některé problematické články Ferdinanda Peroutky. Bude tedy dobře, když se tím bude zabývat vyšší soudní instance. U tohoto soudu nebylo připuštěno důkazní řízení. Já soud sice chápu, ale výsledek pak byl očekávatelný,“ posteskl si Zemanův mluvčí Ovčáček.

Zajímavá právní konstrukce...

Když mu moderátor Daniel Takáč připomněl, že článek, se kterým prezident operoval, neexistuje, mluvčí řekl, že je to příliš smělé tvrzení. Musí rozhodnout soud. Hradní mluvčí věří, že jeho šéf článek opravdu četl.

Takáč dodal, že v minulosti Miloši Zemanovi soud nejednou nařídil omluvit se za jiné nepravdivé výroky, takže nelze vyloučit, že neříkal pravdu ani tentokrát. Ovčáček ale přešel do dalšího protiútoku.

„To je zajímavá právní činnost. Až socialistická zákonnost, abych tak řekl, neboť vy ze soudních rozsudků minulosti předpokládáte i rozsudky budoucí. A to je velmi zvláštní,“ uzavřel své vystoupení Ovčáček.

Peroutka odmítl spolupráci s nacisty

Jindřich Šídlo doplnil, že pan prezident rád spoléhá na svou paměť, ale v jeho věku už není tak úplně dokonalá. Na tom by nebylo nic až tak divného. Problém je, že se prezident nejednou odmítl omluvit, když se ukázalo, že neříkal pravdu.

„Jiří Ovčáček se snaží do té kauzy vnést další články a každý den objevuje něco nového, ale o to v té debatě vůbec nejde. Jde zkrátka o to, že prezident neříkal pravdu... Ferdinand Peroutka nebyl fascinován nacismem. Byl v koncentračním táboře, nacisté mu nabídli, že by se z něj mohl vrátit, pokud by psal časopis Přítomnost tak, jak by si to nacisti představovali. A on to odmítl,“ zaznělo z úst Šídla.

Asi by celý spor utichl, kdyby prezident vystoupil a omluvil se. Každý člověk se může zmýlit, prezident není výjimkou, a kdyby to uznal, nic dalšího by se v podstatě nedělo. Prezident se však rozhodl, že bude postupovat jinou cestou a novinář se ani příliš nediví vnučce Ferdinanda Peroutky, že v tomto odmítá prezidentovi ustoupit.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…