Památku Václava Havla uctí poslanci a ministři v úterý ve sněmovně

19.12.2011 18:44

Poslanci i ministři v úterý ve sněmovně uctí na smutečním shromáždění památku exprezidenta Václava Havla, který v neděli zemřel ve věku 75 let. V předsálí jednacího sálu budou také na pietním místě až do středy k dispozici kondolenční listiny. Jako první se do nich podepíše předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Informoval o tom tiskový odbor sněmovny. Od 08:50 do 09:15 budou do kuloárů smět i fotografové a kameramani, kteří tam jinak mají přístup zakázán.

Památku Václava Havla uctí poslanci a ministři v úterý ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Smuteční shromáždění začne od 10:00. S hlavním projevem na něm vystoupí předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Poslanci si Havlovu památku připomenou i krátkým úryvkem z jeho projevu k zákonodárcům. Po smutečním shromáždění má následovat řádná prosincová schůze sněmovny a poslanci na ní budou rozhodovat hlavně o zákonech, které jim vrátil Senát.
   
Poslanci TOP 09 a Starostů si do klopy vetknou srdíčko jako připomínku zesnulého politika. Bude na svobodné volbě každého z nich, zda tak učiní, řekl ČTK předseda jejich klubu Petr Gazdík.

Sledujeme téma Skon Václava Havla


Webové stránky sněmovny přešly dnes na znamení smutku z běžného barevného designu na černošedé provedení. Také na budově sněmovny, stejně jako na ostatních veřejných budovách, visí ode dneška černá vlajka. Vláda vyhlásila od středy do pátku třídenní státní smutek.

Rozloučení parlamentu s hlavou státu po 54 letech

Z dostupných informací vyplývá, že půjde o první rozloučení parlamentu se zesnulou hlavou státu po 54 letech. Poslední prezident, jehož smrt oficiálně uctil československý parlament, byl podle všech informací komunista Antonín Zápotocký. Zemřel ve funkci v listopadu 1957.

Na webových stránkách sněmovny jsou k dispozici stenozáznamy z jednání parlamentních komor mnoho let zpátky. Lze se na nich například dočíst, smuteční schůzi po úmrtí prezidenta Zápotockého absolvovali poslanci vestoje.


"Scházíme se, abychom smuteční schůzí Národního shromáždění uctili památku nezapomenutelné postavy našeho i mezinárodního dělnického hnutí, abychom vzdali hold dílu zesnulého prezidenta republiky, soudruha Antonína Zápotockého," řekl tehdejší předseda Národního shromáždění Zdeněk Fierlinger.

Stalin rovná se Gottwald
   
O čtyři roky dříve truchlili poslanci nad smrtí prvního komunistického prezidenta Klementa Gottwalda. Sešli se v pátek 20. března 1953. "Kdykoliv jsme řekli Stalin, mysleli jsme také Gottwald. A kdykoliv jsme řekli Gottwald, mysleli jsme současně Stalin. Stalin, první a největší člověk všeho lidstva, Gottwald, první a největší člověk našich národů. Stalin a Gottwald, naši milovaní, rodní, nejdražší," prohlásil tehdejší předseda Národního shromáždění Oldřich John.
    
V roce 1937 uctili poslanci památku prvního československého prezidenta. "Obavy, s nimiž sledovali jsme nemoc prezidenta Osvoboditele, proměnily se dne 14. tohoto měsíce v tragickou skutečnost, když o půl čtvrté hodině ranní Tomáš Garrigue Masaryk vydechl svoji šlechetnou duši," sdělil jim předseda Jan Malypetr.

Když v září 1979 zemřel exprezident Ludvík Svoboda, sešlo se Federální shromáždění až o měsíc později. Ministr zahraničí Bohuslav Chňoupek před poslanci hovořil o zásadních otázkách československé zahraniční politiky. Když před 20 lety zemřel poslední komunistický prezident Gustáv Husák, Federální shromáždění ani Slovenská národní rada tehdy jeho úmrtí na program svého jednání nezařadily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…