Pavel na výročí okupace v Německu? Václav Klaus cosi prořekl k jeho cestě

23.03.2024 10:30 | Monitoring

Vláda se diskredituje jedním krokem za druhým, nad kroky vlády každý člověk musí vrtět hlavou a ťukat si na čelo, uvedl Václav Klaus v rozhovoru pro XTV. Vyjádřil se k cestě prezidenta Pavla do Německa na výročí okupace, že rozhodně nešlo o nepromyšlenou a nahodilou návštěvu, míní exprezident.

Pavel na výročí okupace v Německu? Václav Klaus cosi prořekl k jeho cestě
Foto: XTV
Popisek: Václav Klaus

Počátkem rozhovoru Václav Klaus, jenž se nedávno setkal v Bratislavě s bývalým prezidentem Ivanem Gašparovičem a s předsedou slovenské vlády Robertem Ficem, hovořil o svých pocitech z česko-slovenských vztahů, které nyní nabourává Fialova vláda přerušením vládních konzultací: „Za prvé, velmi odlišme vztahy lidí, Čechů a Slováků, které k sobě navzájem mají, od vztahů pár politiků, kteří si honí triko. Myslím si, že na skutečných česko-slovenských vzájemných vztazích se nic nezměnilo, pouze náš pan premiér dětinsky, neprofesorsky vyslovil určité soudy, o kterých si myslím, že byly hloupé,“ říká Klaus.

„Do dnešního dne dostávám maily od lidí, kteří proti výrokům Fialy pořád protestují. Mne to překvapilo, jelikož již uplynulo čtrnáct dní, a opět jich několik přišlo. Děkují mi, že jsem tam jel a udělal toto gesto, a tak dále,“ řekl Klaus pro XTV. „Naši politici si neuvědomují naše zájmy, a kdo je naším nepřítelem. Bylo to hloupé a nerozumné,“ dodal k přerušení vládních konzultací se Slovenskem.

Čeští politici jdou tímto na ruku EU. „Vždyť přece ta Evropská unie, respektive ta západoevropská část Evropské unie, se netěší na nic jiného, než aby definitivně zlikvidovala V4. Aby ji rozpoltila, rozkouskovala. Aby tato entita, která si už několikrát dovolila zabouřit proti tomu, co se v té Evropské unii děje, tak aby zmizela z povrchu zemského,“ pokračuje exprezident.

„Jestli Fiala, který psával před patnácti dvaceti lety docela rozumné texty o Evropské unii, by se na ně měl fakt znovu podívat. Já se dívám na své texty z té doby. Nyní totiž připravujeme několik věcí v institutu k dvacátému výročí vstupu do Evropské unie. Určitě uděláme pochod na Blaník, ale větší setkání uděláme někde dole, o kousek níž pod vrcholem, takže 30. večer. Kromě toho jsme se rozhodli, že se podíváme na naše texty, co jsme psali před vstupem do EU o Evropské unii. A od té doby to vydáváme na našem webu institutu, každý den jeden text,“ zmiňuje Klaus.

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53653 lidí
Komentoval ruské prezidentské volby, v nichž zvítězil Vladimir Putin. V médiích se objevují názory, že šlo o volby nedemokratické. „Volby v Rusku nejsou volby našeho typu, nemají pluralistickou demokracii, to je jiný systém. Klasické demokratické volby to určitě nejsou. Ale nemyslím si, že Putin vyhrál podvodem. Nevím o tom ale nic. V tom systému, ve kterém se Rusko odehrává, navíc ve válce, kdy prostý občan Ruska má pocit, že je útočeno na podstatu Ruska, bych skoro tipoval, že 80 procent jakýkoliv prezident v Rusku dnes může dostat,“ řekl Klaus.

Došlo i na téma vládou svolané mimořádné schůze Sněmovny, i kvůli Babišovu e-mailu, v němž žádal o informace na pirátského ministra zahraničí Jana Lipavského poté, co pirát Babiše označil za bezpečnostní riziko pro stát. Podle Klause takové počínání pětikoalici rozhodně nepomůže. „Vládní pětikoalice se jedním krokem za druhým diskredituje, tohle byla další forma její vlastní diskreditace. Každým tím krokem jí ubývá počet voličů,“ řekl. A že si dovede představit, že naštvaný volič pětikoalice pak dá raději hlas Babišovi. „Každý člověk na tím musí vrtět hlavou a ťukat si na čelo,“ uvedl bývalý prezident ČR.

Václav Klaus se vyjádřil k tomu, že prezident ČR Petr Pavel vyrazil na výročí okupace do Německa, kde se v Drážďanech setkal se saským premiérem Michaelem Kretschmerem, což od lidí v ČR sklidilo ostrou kritiku. „Nevěřím, že tato návštěva prezidenta Pavla v Německu na výročí okupace, ta nebyla nahodilá a nepromyšlená. Druhá varianta je, že by se záměrně chtělo toto výročí bagatelizovat, že jsou Němci náš nejlepší kamarád, na vše zapomeňme, demonstrovat to tímto způsobem. Ale oboje je špatně,“ konstatoval exprezident Václav Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pavel za to nemůže od dělá co mu přikážou, je to jen slouha., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 23.03.2024 11:16:54

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…