Pekarová si mne ruce: Příště vyhrajeme volby. A pak... Babiš a vězení? Covid bude mít dohru

28.10.2020 18:44 | Zprávy

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová si myslí, že koalice TOP 09, ODS a KDU-ČSL vyhraje příští volby. „Chceme dokonce zvítězit a dát lidem jasnou naději,“ řekla pobavenému moderátorovi Českého rozhlasu. Selhání vlády v boji s koronavirem „by mohlo mít až trestněprávní rozměr“, řekla Pekarová Adamová.

Pekarová si mne ruce: Příště vyhrajeme volby. A pak... Babiš a vězení? Covid bude mít dohru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Hostem pořadu 20 minut Českého radiožurnálu byla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Začalo se tématem koronaviru a chováním ministra Romana Prymuly. „Denně umírají lidé, zdravotníci se na pokraji vyčerpání starají o nemocné, živnostníci a podnikatelé jsou na pokraji krachu, tisíce domácností řeší, z čeho budou vůbec žít – a v takové situaci ministr zdravotnictví poruší všechna myslitelná pravidla,“ citoval moderátor Vladimír Kroc slova Pekarové Adamové a tázal se, jak se k tomu ona staví.

Prý jde o porušení pravidel, která sám zavedl, a nemá prý šanci si udržet důvěryhodnost a respekt lidí, kterých se opatření týkají. I to je, podle ní, jeden z důvodů, proč s epidemií prohráváme. On sám dle Pekarové Adamové důvěryhodnost ztrácel už předtím spolu s celou vládou, která též údajně ztratila autoritu. „Ta opatření nejsou dostatečně zdůvodňována, není tady dostatečné vysvětlení, co se musí stát, aby jednotlivá opatření se mohla rušit, přicházejí ve velmi rychlém sledu za sebou a takovou salámovou metodou. Do toho všeho přichází toto porušení všeho myslitelného, myslím, že to je velmi špatný příklad, a já opakovaně vyzývám lidi, abychom si nebrali příklad z pana Prymuly a byli lepší než vláda,“ dodala Pekarová. Nový ministr zdravotnictví bude mít prý velmi těžko pozici.

„Nás se často lidé ptají, jak bychom to řešili my,“ načala předsedkyně. „My bychom měli jasná data o tom, když uděláme to a to opatření, tak se to projeví v tom a tom časovém horizontu, určitě se nedá říct na den, ale v nějakém časovém horizontu jednoho, dvou týdnů se projeví to opatření tak a tak. To je základ, jak by měla vláda přistupovat k těm modelům a scénářům vývoje. My to od ní prakticky od samotného března chceme, neustále dokola opakujeme, že bez toho se nedá získávat ani ta důvěra lidí v opatření a v to, že ta opatření mají svůj význam, mají svůj smysl,“ myslí si. Prodloužení nouzového stavu podpoří.

Od koronaviru se téma přesunulo ke koalici ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. V úterý strany podepsaly společné memorandum o spolupráci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…