Pelikán operoval s nepravdivou částkou 380 tisíc měsíčně. Exekutoři mají průměrně plat jen 50 tisíc, zazněla stížnost z rádia

02.02.2017 18:47

Hostem čtvrtečního pořadu Kauza dne Rádia Impuls byl viceprezident Exekutorské komory Vladimír Plášil. Hovořil především o tom, jak se exekutoři snaží osvětou zvýšit finanční gramotnost obyvatelstva, ale také o snížení odměn exekutorům, které je podle Plášila pro řadu z nich likvidační.

Pelikán operoval s nepravdivou částkou 380 tisíc měsíčně. Exekutoři mají průměrně plat jen 50 tisíc, zazněla stížnost z rádia
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle vypadají exekuční polepky

Osvětu dělají exekutoři také na školách a snaží se mládež přesvědčit, aby nevyužívala půjčky od nebankovních ústavů.

I když dosud nejsou dostupné statistiky za loňský rok, budou až koncem února, z dostupných údajů vyplývá, že počet exekucí se nijak výrazně nesnižuje. „Pokles není takový, aby stál za zmínku,“ podotkl Plášil. Někteří dlužníci si podle něj už při podpisu smlouvy nedělají starosti se splácením. Na druhou stranu někteří věřitelé institut exekuce nadužívají.

Plášil také kritizoval ministra spravedlnosti za snahy snižovat odměny exekutorům. Argumentoval tím, že odměny byly exekutorům sníženy už třikrát. „Poslední aktualizace exekučního tarifu je likvidační,“ prohlásil Plášil.

Podle něj ministr Pelikán operoval s nepravdivou částkou 380 tisíc měsíčně, kterou si prý průměrný exekutor vydělá. Exekutorská komora si vypracovala v tomto smyslu od auditorské firmy posudek a ten došel k částce 50 tisíc měsíčně.

Plášil také prohlásil, že loni bylo u nás přes tři a půl tisíce exekutorů. Kvůli sníženým odměnám exekutorů čeká jejich další úbytek. Loni prý zaznamenali čtrnáct rezignací z ekonomických důvodů.

Posteskl si také, že v některých lokalitách, jako jsou Louny nebo Sokolov, se nedaří obsadit místa soudních exekutorů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…