Perný den Zelenského v Praze. Tričko se vzkazem od Pekarové, potlesk na Národní, nakonec odlet do Bratislavy

07.07.2023 13:18

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj se na návštěvě v Praze setkal s premiérem České republiky Petrem Fialou (ODS). Společně navštívili památník 17. listopadu na Národní třídě, na tiskové konferenci Zelenskyj celé České republice poděkoval za pomoc. Dále se setkal s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), který mu věnoval symbolický klíč od Senátu ČR, který předseda vnímá jako „oboustranný závazek“. Zelenskyj se setkal i s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP-09).

Perný den Zelenského v Praze. Tričko se vzkazem od Pekarové, potlesk na Národní, nakonec odlet do Bratislavy
Foto: Screen CNN prima News
Popisek: Volodymyr Zelenskyj po dotazu redaktora ČT

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je v Praze na dvoudenní návštěvě, která byla až do posední chvíle kvůli bezpečnosti utajovaná. Prezident přiletěl do Prahy ve čtvrtek okolo osmé hodiny večer z návštěvy Bulharska a setkal se s prezidentem republiky Petrem Pavlem.

V pátek dopoledne se Zelenskyj setkal ve Strakově akademii s premiérem České republiky Petrem Fialou (ODS), který Ukrajině slíbil poslat další zbraně.

 

 

Na společné tiskové konferenci přislíbil Fiala i zapojení Česka do poválečné obnovy Ukrajiny.  „Budeme se zapojovat do poválečné obnovy Ukrajiny,“ prohlásil Fiala.

„Je obdivuhodné, jak statečně se Ukrajina brání barbarskému útoku Ruska. Jsem rád, že ke statečné obraně pomáhají i dodávky pomoci. Česko patří mezi největší dodavatele. Válka trvá 500 dní a my jsme poslali skoro 700 kusů těžké techniky a přes čtyři miliony munice,“ uvedl Fiala s tím, že s ukrajinským prezidentem byly diskutovány i další kroky spolupráce. Česko by mělo Ukrajině pomoci s výcvikem pilotů i dodáním simulátorů, aby mohl výcvik pilotů útočných helikoptér, které Česko Ukrajině daruje, probíhat i na Ukrajině.

Prezident Zelenskyj Fialovi, vládě České republiky i celé České republice za pomoc v podobě obranného balíčku poděkoval. Takovéto projevy solidarity dle jeho slov přibližují konec války. „Chtěl bych poděkovat premiérovi České republiky Petru Fialovi, vládě a celé České republice za nový, silný a velmi aktuální obranný balíček pro Ukrajinu – to je přesně to, co potřebujeme. Každý takový projev solidarity přibližuje konec této strašné války rozpoutané Ruskou federací,“ řekl Zelenskyj a dodal, že děkuje i za podporu ukrajinských snah o to, aby nadcházející summit NATO ve Vilniusu v Litvě, který se má konat 11. až 12. července, byl přínosný jak pro Ukrajinu, tak samotnou alianci.

 

 

„Jsem také vděčný za podporu našich lidí – všech Ukrajinců, našich vnitřně vysídlených osob, kteří byli v České republice chráněni před ruským terorem, před touto nelidskostí a agresí. Ukrajina bude vždy vděčná za pohostinnost České republiky – za tak silnou podporu, za pomoc našim ženám, dětem... všem Ukrajincům,“ vyjádřil svůj vděk ukrajinský prezident a v závěru vyjádřil svou naději, že v budoucnu budou zajištěny podmínky pro návrat ukrajinského lidu zpět na „vítěznou Ukrajinu“.

Po jednání se Fiala se Zelenským vydali na Národní třídu, kde položili květiny u pamětní desky 17. listopadu.

 

 

Ukrajinský prezident se dopoledne setkal i s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a s předsedkyní Poslanecké sněmovny České republiky Markétou Pekarovou Adamovou (TOP-09).

Předseda horní komory Parlamentu Vystrčil ukrajinskému prezidentovi předal symbolický klíč od Senátu, který vnímá jako „oboustranný závazek“. „Závazek českého Senátu, že bude podporovat Ukrajinu, že bude dělat všechno pro to, aby získala svoji územní celistvost, svébytnost, nezávislost a aby se stala svobodnou demokratickou zemí tak, že ji nebude žádný agresor napadat,“ řekl Vystrčil a pokračoval: „Pokud má někdo klíče od domu někoho jiného, tak to znamená, že je jeho přítel, a tudíž předpokládám, že i to bude zřejmé z toho, jakým způsobem se bude Ukrajina do budoucna chovat a kam bude směřovat,“ vysvětlil předseda Senátu. „Sláva Ukrajině,“ ukončil svůj projev.

 

 

Markéta Pekarová Adamová přivítala Zelenského ve Sněmovně se slovy, že přinesl do politiky prvek hrdinství. „Na to, čemu byl ze dne na den vystaven, nemůže být nikdo připraven. On ukázal, že jeho vlast je mu cennější než vlastní život. Bylo mi ctí Vás přivítat ve Sněmovně, pane prezidente Zelenský,“ sdílela na twitteru.

 

 

Ukrajinskému prezidentovi věnovala tričko s potiskem odkazující na datum 15. listopadu 2022, kdy Poslanecká sněmovna České republiky odhlasovala, že ruský režim je teroristický. „Ukrajina je hrází proti tomu, aby se ruské běsnění nedostalo dál. Pomoc obětem zločinů vnímám jako povinnost k sobě samým,“ napsala Pekarová.

 

 

ČTK informovala, že po necelých 16 hodinách strávených v České republice Volodymyr Zelenskyj odletěl do Bratislavy. Dále by měl zamířit i do Istanbulu na setkání s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Znovu a znovu ...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKardio , 07.07.2023 14:00:02
Znovu a znovu se ukazuje jak tupé máme v současnosti vládnoucí politické reprezentanty. Všichni naši politici zmiňovaní v článku opakovaně prokazuji naprostou absenci selského rozumu, základního přehledu, vzdělání, zkušeností a diplomatického citu.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…