Pět dní před volbami katastrofa pro Fialu s Bartošem: Místo většiny 87 křesel

03.10.2021 12:02

Nejnovější model STEM pro CNN Prima News ukázal, že by volby vyhrálo ANO s 27,3 procenty. Dvě opoziční koalice SPOLU a PirSTAN by nezískaly většinu ve Sněmovně. Do ní by se totiž dostali i komunisté a Přísaha. Před branami dolní komory by naopak skončila ČSSD, informuje iDNES.cz.

Pět dní před volbami katastrofa pro Fialu s Bartošem: Místo většiny 87 křesel
Foto: Facebookový profil TOP 09
Popisek: Předsedové opozičních politických stran TOP 09, ODS, Pirátů, STAN a lidovců při přednesu své výzvy vládě

Současné vládní hnutí ANO podle posledního volebního modelu je ve vedení, získalo by 27,3 procent. Za sebou by tak nechalo dvě koalice: SPOLU s 21,4 procenty a Piráty se Starosty, kteří by získali 17,4 procent. 

Původní zdroj ZDE

„ANO své voliče dokázalo mobilizovat již před měsícem, u ostatních uskupení je to mnohdy úkol až do finiše kampaně. Koalice Spolu mírně posiluje, se ziskem přes 21 procent by skončila druhá. Oproti druhé koalici má pevnější stoupence a působí soudržněji. Koalice Pirátů a STAN zaznamenala od jara významný pokles, nyní je ale zhruba na stejné úrovni jako v předchozích dvou měsících,“ vysvětlili tvůrci modelu.

Čtvrtou stranou, která by se dostala do Sněmovny, by byla SPD Tomia Okamury se ziskem přes 12 procent. Hranici pěti procent by pokořili komunisté a přísaha Roberta Šlachty. Naopak 4,4 procent by znamenalo zásadní neúspěch pro ČSSD Jana Hamáčka.

„Model STEM ukazuje situaci na konci září, v době zhruba deseti dní do voleb. Přesto každý sedmý volič váhá, kterou stranu – a zda vůbec nějakou – půjde volit. Ve finiši kampaně politických stran nepůjde jen o to pokusit se přesvědčit váhající, ale do určité míry snížit ochotu se voleb zúčastnit u potenciálních voličů konkurenčních stran,“ uvádí agentura k výsledkům modelu.

Průzkum probíhal v době od 24. září do 30. září 2021 a zúčastnilo se ho 1247 osob nad 18 let. Volby se konají ve dvou dnech, v pátek 8. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 9. října od 8 do 14 hodin.

Průzkum dal koalici SPOLU 48 mandátů, Pirátům se STAN pak 39. Zatímco minulý týden jim průzkum Kantaru pro Václava Moravce dával většinu 102 hlasů, nyní by tato dvě seskupení, která již deklarovala vzájemnou povolební spolupráci, získala pouhých 87 křesel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…