Pieta? Ne. Romové se neudrželi: Ukrajinci, táhněte na Ukrajinu! A Rakušan? Velký pozor! Toto sledujte...

17.06.2023 17:31 | Reportáž

Prostranství před Janáčkovým divadlem v Brně dnes po 14. hodině zaplnili lidé, kteří přišli zavzpomínat na mrtvého Roma. Pieta se nesla v duchu protivládní demonstrace, ač mělo jít o poklidné setkání a plánovaná demonstrace byla zrušena. „V čele policie stojí člověk, ministr vnitra Vít Rakušan. Člověk, který adoruje banderovce, který se fotí s banderovskými vlajkami. Jsem rád, že jste sem přišli a že tu záležitost budete sledovat,“ řekl jeden z řečníků na akci.

Pieta? Ne. Romové se neudrželi: Ukrajinci, táhněte na Ukrajinu! A Rakušan? Velký pozor! Toto sledujte...
Foto: twitter
Popisek: Shromáždění převážně Romů před Janáčkovým divadlem v Brně.

Mladý muž Nikolas zemřel poté, co ho minulou sobotu před přehlídkou ohňostrojů na festivalu Ignis Brunensis u Brněnské přehrady pobodal sedmatřicetiletý cizinec. Podle nepotvrzených informací to byl Ukrajinec, což u části Romů vyvolalo protiukrajinské reakce a komunitu rozdělilo. 

„Co se stalo, udělal jednotlivec, nesmíme odsuzovat celou komunitu. Jak nás oni odsuzují, to dělat nebudeme,“ prohlásil v Brně směrem k davu za organizátory Jozef Daniel. Zatímco ale Daniel opakovaně vyzýval lidi, aby poklidně zavzpomínali, část přítomných dávala najevo nesouhlasné emoce.

„Putin jim dává dobře. Ať jim dá Putin, já mu fandím. Aby dostávali tady peníze, aby chlastali. Oni dostanou penízky, všechno tady,“ rozčiloval se jeden z Romů. „Proč nás napadají? Ať si táhnou bojovat na Ukrajinu. Mají mobilizaci, ať si je Zelenskyj vezme zpátky,“ dodal.

„Proč sem vláda nepřijede?! Vláda s tím musí něco udělat,“ rozčilovali se Romové na jednoho z reportérů, který na místě natáčel, proč přijede on, a ne vláda. „Ukrajinci budou dále zabíjet. My tady všichni stojíme, a na ho*no tady stojíme. Co s tím udělají, když tady natáčejí?“ pokračoval další Rom.


Protestní shromáždění Romů se změnilo v útoky na vládu.

Kritika Rakušana

Anketa

Jste pro schválení česko-americké obranné dohody DCA?

4%
95%
hlasovalo: 35821 lidí
„Nejsme tady jako Romové, ale my máme v občance, že jsme Češi,“ zaznělo následně z pódia od jednoho z řečníků, a to poté, co minutou ticha byla uctěna památka zesnulého chlapce. „Tohle, co se tady stalo, se týká nás všech v České republice, ne jenom Romů v České republice," pokračoval řečník. „Neděláme války, ani války nevytváříme, ani nikoho nezabíjíme,“ dodal. 

Velké kritiky od jednoho z řečníků se následně dočkal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Nerozeznávám minoritu ani majoritu. Jsme všichni občané České republiky. Živím se jako advokát. K té věci bych chtěl říct jednu podstatnou záležitost. Uvědomte si, že to vyšetřuje Policie České republiky. V čele této policie stojí člověk, ministr vnitra Vít Rakušan. Člověk, který adoruje banderovce, který se fotí s banderovskými vlajkami. Jsem rád, že jste sem přišli a že tu záležitost budete sledovat. Musíme si dát velký pozor, opravdu velký pozor, kam se to požene, a jak to vyšetřování ve finále bude probíhat. Pokud někdo uznává takové zločinné uskupení, jako jsou banderovci, kteří mají na rukách krev dětí, pak se nemůžeme divit, že se něco takového přihodilo Nikolasovi, a příště se to může stát někomu dalšímu. Tady tahle sebranka se pokládá za výjimečné lidi. Neříkám Ukrajinci. Mezi nimi je spoustu správných lidí, kteří to odsuzují,“ rozhorlil se diskutér. Banderovci sem podle něj přišli, aniž by to někdo kontroloval. 

„Doufám, a je to smutné, že smrt takového mladého hocha bude podnět pro všechny, aby začali sledovat tu situaci, co se tady děje, a aby se už nikomu dalšímu něco takového nestalo. Ať už další matka nebrečí a nenaříká,“ dodal. 

Demisi! 

„My je tady nechceme!“ začali skandovat další lidé na konto Ukrajinců, kteří do Česka uprchli před ruskou invazí. Podobně se lidé ptali na to, „co tady Ukrajinci (muži) dělají, když by měli bojovat za svou zemi".

Mají za to, že vláda ČR v přijímání Ukrajinců selhala. „Tato vláda by měla podat demisi,“ zaznívalo z davu. Účastníci kritizovali, že na shromáždění nepřišel nikdo z vedení města.

„Za současný stav může česká vláda. My musíme opravdu společně komunikovat, spolupracovat a vzájemně si všichni pomáhat. To, co se stalo, se nesmí stát, a musíme proti tomu udělat opatření. To, co dělá vláda, je neúnosné. Tato vláda by měla podat demisi a měla by skončit. Tato vláda jde proti nám, proti lidem,“ rozčílil se další z řečníků. „My nechceme v České republice vraždy, my chceme mír, klid, svobodu, demokracii. A já pevně věřím, že ten vrah, co to učinil, bude přísně potrestán,“ dodal.

Na demonstraci promluvil také jeden z Nikolasových kamarádů. „Chtěl bych říct jednu věc. Je mi líto, co se mu stalo. Miloval jsem ho. Naučil mě vařit, bydlel jsem s ním. Ukázal mi, jaký to je, dřít v práci. Jako pravý čávo (romský kluk, pozn. red.) jsme dřeli, kopali, dělali s lopatou. A normálně jsme chodili dělat s gádžema. Mezi náma a gádžema to bylo dobrý, dokud nedošli Ukrajinci. Ti to tady převrátili. Mám jeho památku v srdci,“ řekl. 

I další z demonstrantů apeloval na vládu, aby více kontrolovala příchozí z Ukrajiny. „My jsme tady doma. Jsme tady občany. Chceme tady klid. Chceme tady stop vraždám,“ poznamenal. „Černí – bílí, spojme síly. Nikdo nesmí zabíjet Romy,“ rozčilovali se přítomní lidé. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jsem rád.., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemobidick2020 , 17.06.2023 20:40:01
Jsem rád, že se romové hlásí k čechům. Vražda je vražda, ať už to bylo jakkoliv! S názorem, že se mají ukrajinci nekompromisně kontrolovat a trestat za symboly ( vlajky s vlčím drápem, Bander párty v plzni, nacistické kříže na tancích atd.A také s tím, že mladí ukrajinci mají být doma a bojivat za svoji vlast! A nemáme si na jejich podporu půjčovat u EU a brát peníze důchodcům!!

|  16 |  1

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…