Piráti kritizují vládní programové prohlášení

09.01.2018 10:42

Piráti kritizují novou verzi programového prohlášení jednobarevné menšinové vlády hnutí ANO. Z dokumentu podle nich zmizely důležité formulace protikorupčních opatření, které byly v původním návrhu. Třetí nejsilnější sněmovní strana dnes vyjádřila obavy, že se kvůli tomu nepodaří zlepšit transparentnost státu.

Piráti kritizují vládní programové prohlášení
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„U firem čerpajících veřejné prostředky nebyl zahrnut požadavek na odkrytí vlastnické struktury. U veřejných zakázek byl doplněn jen obecný závazek k transparentnosti. Nezávislost státního zastupitelství byla doplněna, ale místo jejího posílení je uvedeno ‚nové nastavení‘, což zní mnohoznačně. Chybí úprava nominací do dozorčích rad státních firem,“ uvedl v tiskovém prohlášení předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Kritizoval také skutečnost, že v programovém prohlášení nejsou jasně stanoveny podniky, kterých by se měla týkat povinnost zveřejňovat smlouvy v registru. Konkrétně Pirátům jde o ČEZ a Českou poštu, o kterých i původní návrh vládního dokumentu mluvil. Piráti už sami připravili návrh zákona, který by registr smluv novelizoval tak, aby se na oba tyto podniky vztahoval.

„Každý, kdo to s bojem proti korupci myslí vážně, přesně ví, proč je potřeba být přesný a neumožňovat relativizaci potřebných opatření. Doufám že se podobně jako s textem prohlášení, nevytratí i deklarovaná podpora hnutí ANO těchto návrhů ve Sněmovně,“ uvedl předseda poslaneckého klub Pirátů Jakub Michálek.

Před Vánoci jednali Piráti a ANO o úpravě registru smluv, po jednání oznámili, že se na změnách prosazovaných pirátskými poslanci shodují.

Piráti nicméně už před zveřejněním programového prohlášení oznámili, že vládě na středečním hlasování důvěru nedají. O vstupu do vlády neuvažují ani v případě dalších pokusů o sestavení kabinetu, v tomto volebním období chtějí být konstruktivní opozicí.

 

reklama

autor: čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…