Podnikatel Jančura: Jsme příliš bohatí na to, aby politici museli řešit korupci

30.12.2011 10:10

Majitel společnosti Student Agency Radim Jančura líčí ve svém komentáři na serveru iHNed.cz, jak se snažil zachránit pro stát půlmiliardu korun. Česko je však podle něj příliš bohaté na to, aby politici museli řešit korupci. I tak ale v končícím roce pozoroval v politice posun k lepšímu. Z někdejší Topolánkovy vlády nikdo nerezignoval, ač ve vzduchu smrděla korupce na sto honů, zatímco dnes se rezignuje už při nepatrném zápachu.

Podnikatel Jančura: Jsme příliš bohatí na to, aby politici museli řešit korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Veřejné zakázky v Česku dosahují ročně výše 600 miliard korun a z toho 10 až 30 procent, tedy 60 až 180 miliard korun padne na jejich předražení. Majitel společnosti Student Agency v komentáři pro iHNed.cz líčí, jak se snažil obrátit pozornost ministra financí Miroslava Kalouska na to, že ministr dopravy Pavel Dobeš poslal před koncem roku do Českých drah naprosto zbytečně půl miliardu korun. Dostalo se mu však jen rady, aby to buď zažaloval, nebo dal na Evropskou komisi.

„Česko je příliš bohaté na to, aby politici museli korupci řešit. Dlouho jsem zastával názor, že Česko potřebuje padnout na samé ekonomické dno, aby byla vůle zaříznout ony penězovody a oznámit všem korupčníkům: ´Nakradli jsme si dost, už není kde brát, musíme nastavit nová pravidla.´ Jenže geniální Kalousek přišel s geniálním nápadem, jak tu díru zalepit: ´Zvyšme DPH, vyberme peníze od lidí´,“ pozastavuje se Jančura, že lidé nevyšli do ulic, takže panu ministrovi ještě víc otrnulo a prohlásil: „Bude-li třeba, zvýšíme DPH až na 22 procent.“

Dnes se rezignuje už při nepatrném zápachu

Přece jen ale považuje končící rok za období pozitivních změn. „To, jak elegantně vyčistili premiér Nečas a primátor Svoboda ODS od starých kmotrů, bylo grandiózní. Nebo případ Martina Romana již není tabu, ač většina jeho nohsledů se tváří překvapeně, že Martin Roman ještě před rokem vlastnil Škodu Plzeň a dlouhá léta si beztrestně přihazoval zakázky z ČEZ a Českých drah,“ pochvaluje si Jančura.

Upozorňuje i na rozdíl mezi posledními dvěma koaličními vládami. „Ve vládách dřívějších byli lidé jako Řebíček, Dalíkův Topolánek, ale nikdo nerezignoval, ač ve vzduchu smrděla korupce na sto honů. Dnes se rezignuje už při nepatrném zápachu,“ míní šéf Student Agency, že společnost začíná být otevřenější a stále častěji se objevují lidé, kteří se nebojí otevřeně ukázat na podivné praktiky české politické scény.

Příští rok bez arogantních politiků, korupce a bratříčkování

Věří také, že do politiky konečně vstoupí takové osobnosti, které berou angažmá v politice skutečně jako službu veřejnosti, ne jako příležitost k získání moci a peněz, a které jsou dostatečně silné na to, aby nepodlehly vlivu stávajících politiků. A že lidé tyto politiky podpoří. „Očišťování politické scény nastartované v ODS nyní pokračuje v ČSSD, která hledá cestu, jak se zbavit kmotrovského křídla reprezentovaného Palasem, Haškem, Rafajem či Hulinským,“ doufá Jančura.

Příští rok bude jen takový, jaký si ho uděláme. „Tak si ho udělejme takový, jaký ho opravdu chceme mít. Se zodpovědným politickým vedením, s dobrými správci státního rozpočtu, s transparentním a objektivním politickým rozhodováním. Bez arogantních politiků, bez korupce, bez bratříčkovaní a výměnných obchodů ´něco za něco´,“ uzavírá Jančura.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …