Podrážděný Pirát Michálek na Takáče: Volte otázky méně nátlakově, tohle mi není příjemné

13.12.2021 19:53

Prezident Miloš Zeman jmenuje v pátek novou vládu, a tedy i Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí, oznámil to po dnešním společném jednání designovaný prezident Petr Fiala (ODS). Čím u prezidenta argumentoval, že změnil ohledně jmenování Lipavského názor, a bude nový šéf diplomacie na oplátku dělat vůči hlavě státu nějaké vstřícné kroky? O tom ve speciálu ČT24 hovořil poslanec Jakub Michálek (Piráti), který si během rozhovoru měl co vyjasňovat s moderátorem Danielem Takáčem.

Podrážděný Pirát Michálek na Takáče: Volte otázky méně nátlakově, tohle mi není příjemné
Foto: Piráti
Popisek: Jakub Michálek

Ještě v pátek Zeman tvrdil, že Lipavského do čela české diplomacie jmenovat nechce. Jako důvody svého postoje uvedl nedostatečnou kvalifikaci nebo odtažité vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce. Lipavského a hlavu státu rozdělují také odlišné názory na vztahy k Rusku nebo k Číně, což ale Zeman v oficiálním vyjádření jako příčinu svého nesouhlasu nezmínil. O to překvapivější bylo, když dnes Fiala oznámil, že prezident Lipavského ministrem zahraničí jmenuje.

„Jsem rád, že vám mohu oznámit závěr mé hodinové schůzky s prezidentem Zemanem. Vláda ČR bude tento pátek jmenována tak, jak jsem ji navrhl, tedy včetně kandidáta na ministra zahraničních věcí pana Lipavského,“ uvedl Fiala.

„Naše diskuse s panem prezidentem byla otevřená, místy tvrdá, což mi nevadí, pokud vede k řešení,“ dodal s tím, že vládu přebírají ve velmi složité situaci. „Naše země není v dobrém stavu,“ dodal Fiala.

„Máme tu rostoucí ceny, inflační problémy, složitou mezinárodní situaci. To jsou věci, na které se musí vláda soustředit. Nevidím smysl v tom, aby spolu bojovali klíčové instituce státu a jejich představitelé. Udělám všechno pro to, abychom vedli dialog,“ slíbil na závěr Fiala.

Podle Michálka nebylo pochyb o tom, že Lipavský je hoden postu šéfa české diplomacie: „Myslím, že pan Lipavský je velmi kompetentní kandidát do funkce ministra zahraničí. Ačkoliv je v mladé generaci, je to člověk, který si svou prací ve Sněmovně získal respekt,“ uvedl.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Celou situaci vnímal jako politický spor: „Čili jako spor, jehož obsahem jsou odlišná stanoviska prezidenta republiky a vznikající vlády v zahraniční politice. Tento spor je nyní podle mého názoru rozřešen v souladu s ústavou,“ dodal místopředseda ústavně-právního výboru Michálek. Jedním dechem dodal, že všichni navržení ministři by měli dostat „šanci se ukázat“: „Všichni ministři ukážou teprve svou prací, zda jsou hodni toho místa, či nikoliv,“ podotkl.

„Čím Fiala podle Michálka prezidentu republiky argumentoval, že dosáhl tohoto výsledku, a jednala o tom pětikoalice, co přesně řekne?“ zajímal se moderátor Daniel Takáč. „Myslím, že ten základní argument byl takový, že Jan Lipavský je koaliční kandidát a je kvalitní po odborné stránce,“ řekl Michálek.

Moderátor se proto znovu zeptal, jestli neprobírali společně s Fialou i jiné argumenty, které mohl použít. Michálek se okamžitě ohradil proti jeho nátlakovým dotazům: „Já bych vás rád poprosil, abyste volil otázky méně nátlakově. Tohle mi není úplně příjemné,“ napomenul důrazně moderátora.

A věcně dodal: „Ty argumenty jsou známé, jsou ve veřejném prostoru, tady se nedalo vymyslet nic nového,“ připomněl, že je zde daný ústavní rámec, kdy prezident přece nemůže vetovat navrženého ministra. A samozřejmě Lipavského kvality.

„Naprosto chápu, že rozumné řešení pro všechny zúčastněné aktéry bylo nejít do kompetenční žaloby,“ ocenil, že se nebudou otevírat konflikty před soudy při řešení sporu, který je „typicky politický“, a měl by se tedy řešit pouze vyjednáváním a dohodou.

Takáč si poté převzal slovo a reagoval nejdříve na Michálkův útok: „Dovolím si podotknout, že odpovídáte především občanům České republiky, a když budete odpovídat na mé otázky, nebudu je muset důrazně opakovat, pane poslanče,“ vysvětlil pirátovi.

Závěrem se zajímal, zda padla nějaká „vstřícnost“ vůči prezidentovi ohledně jmenování velvyslanců, v čemž bude hrát Lipavský významnou roli: „Jak říkám, na tom jednání jsem nebyl. Všichni politici koalice se budou u všech úkonů, které patří do jejich odpovědnosti, rozhodovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ je přesvědčen předseda poslaneckého klubu Pirátů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …