Pojišťovny zavřely nejstarší léčebnu šilhání v České republice

28.04.2013 7:47

V Kroměřížské nemocnici v dubnu skončila léčebna tupozrakosti a šilhání. Byla jediná svého druhu na Moravě a nejastraší v České republice. Pojišťovny ale přestaly platit lůžka. Upozorňuje server iDnes.cz.

Pojišťovny zavřely nejstarší léčebnu šilhání v České republice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokoje na lůžkových oddělení jsou přeplněny

V Kroměříži se v léčebně za rok vystřídalo kolem stovky školáků s vadami očí. Podle primářky očního oddělení Marie Holbové zařízení mnoha dětem pomáhalo.

Oční školka fungovala od druhé světové války

Podle serveru iDnes.cz byla kroměřížská léčebna, jinak také známá jako „oční školka“, nejstarší v republice. Vznikla hned po druhé světové válce. Byla zaměřena na lidi se zrakovými vadami, zejména pak se šilhavostí a tupozrakostí.

Dětem léčebna nabízela nepřetržitý pobyt v nemocnici v délce i pěti týdnů, který byl propojený s mateřskou a základní školou. Jednalo se tedy o péči, která jinde nebyla dostupná.

Děti byly pod stálým dohledem lékařů a oči si tak cvičily mnohem častěji a intenzivněji než doma. Navíc mohly používat speciální přístroje. Pravidelné cvičení je přitom pro léčbu tupozrakosti podstatné.

V oční ordinaci děti s oční vadou cvičí kolem dvaceti minut. V léčebně ale cvičení probíhají i třikrát denně. Výsledky jsou pak mnohem znatelnější.

Přespání v oční klinice pojišťovny považují za hotelovou službu

"Je to velký rozdíl oproti ambulantní léčbě," prohlásil primář oční léčebny ve Dvoře Králové nad Labem Jan Stružinský. Jeho oddělení je nyní jediným místem v České republice, kde je taková péče dostupná.

Pojišťovny v Česku ale rozhodly, že nebudou proplácet lůžka, na kterých děti v noci spí. Takový pobyt v nemocnici považují za hotelovou službu, kterou pacienti potřebovali kvůli vzdálenosti a nemohli se každý den vracet domů. Možnosti sice zůstaly, často jen za nepřijatelných podmínek.

I v Kroměříži se změnily podmínky pro léčebný pobyt. Rodiče zaplatí za den 250 korun místo dosavadních 100 korun. Chybí zde ale možnost výuky pro školáky, kteří se v případě pobytu dostávají do skluzu v učební látce za svými spolužáky. Dlouhodobější dozor je možný pouze u předškoláků. Rodiče ale musí dítě ráno přivézt a odpoledne zase odvézt.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…