Pokrytectví kolem Saúdské Arábie. Lidská práva mlčí, když mluví ropa, poznamenává politolog

25.08.2018 13:53

Publicista Pavel P. Kopecký kroutí v komentáři pro server Reflex.cz hlavou nad tím, jak pokrytecky se svět chová k Saúdské Arábii. Zatímco jiné země Západ kritizuje za porušování lidských práv, v případě Saúdskoarabského království mlčí. Najít odpověď na otázku, proč se to děje, prý zas tak těžké není...

Pokrytectví kolem Saúdské Arábie. Lidská práva mlčí, když mluví  ropa, poznamenává politolog
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

„Její nafta představuje politické palivo prvního řádu, neboť z prodeje profituje i mnoho velkých (západních) států či koncernů. V čemž tkví kámen úrazu. Ostatní aspekty pouštního státu jsou jakoby podružné. Že provádí kruté, barbarské tresty (veřejné kamenování a stínání hlav) nebo že je v jejím zákoníku pamatováno na potírání čarodějnictví,“ napsal publicista.

„O tom se u nás obvykle nehovoří, nicméně je do nebes vynášen reformátorský rozměr nového (nesmírně složitě protlačovaného) opatření – práva místních ženy řídit vůz. Zamlčují se též zprávy o podílu jistých saúdskoarabských kruhů na teroristických útocích 11. září 2001. Kdežto bombardování civilistů v jižně sousedícím Jemenu a snaha vyhladovět tamější obyvatelstvo námořní blokádou se přímo omlouvá raketovými útoky na území poloostrovního hegemona. Tohle by dejme tomu syrskému Asadovi takhle hladce neprošlo…“ pokračoval.

Velmi konzervativní muslimští duchovní v této zemi hrají důležitou roli a opakovaně varují před vpouštěním prozápadních vlivů do země. Západ ale skutečně nejraději mlčí. A když už se někdo ozve. Saúdové jeho kritiku ignorují nebo ji od sebe odmrští.

Přesvědčit se o tom mohli Kanaďané, kteří Saúdy kritizovali za věznění dvou feministek. Saúdská královská rodina opáčila, že Kanada sama utlačuje ženy a tím to v podstatě všechno skončilo. Ropa teče dál, zapomeňte. Nezní to nijak vzletně, ale zjevně to funguje: Chcete ropu, mlčte. Nemlčíte? Vrátíme vám to.

Nejde však jen o ropu. Saúdská Arábie představuje v regionu protiváhu k Íránu. Íránští duchovní nenávidí Spojené státy a ani Trump nenechává na Íránu nit suchou. O to víc Trump podporuje Saúdskou Arábii. Nejednou hlásil světu, že se svými partnery v arabském světě uzavřel zbrojní kontrakty za miliardy dolarů. I proto prý Spojené státy mlčí k tomu, co se děje v Saúdské Arábii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…