Pokud bude Ševčík odvolán... Václav Klaus tuší zásadní dopad. Lidé to sledují

30.06.2023 17:54

MONITORING Akademický senát v pondělí potvrdil pravomoc rektoru Petru Dvořákovi odvolat děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslava Ševčíka. Bývalý prezident České republiky Václav Klaus ve svém komentáři vyjádřil názor, že Ševčík skutečně pochybil, a to neodhadnutím nálady ve společnosti. Své názory říkal podle Klause hlasitě a bezstarostně. „Myslel, že se to smí,“ napsal Klaus. Pokud k jeho odvolání skutečně dojde, stane se „symbolem režimové změny“ v ČR. Prezident se vyjádřil i k výroku Nerudové o nerovnosti mužů a žen a víkendové vzpouře Prigožina v Rusku. Zvláštní systém, umí zavřít Navalného, ale ne Prigožina, napsal Klaus.

Pokud bude Ševčík odvolán... Václav Klaus tuší zásadní dopad. Lidé to sledují
Foto: Hana Brožková
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Rektor Vysoké školy ekonomické si akademickým senátem školy nechal schválit, že děkan Národohospodářské fakulty Miroslav Ševčík pochybil. Václav Klaus ve svém komentáři zveřejněném na webových stránkách Institutu Václava Klause souhlasí. Ševčík dle něj pochybil. Podceněním atmosféry ve společnosti a nedostatečným vyvážením role děkana a svých občanských postojů. „Měl své názory a ty dával zřetelně najevo. Své názory vyjadřoval až příliš bezstarostně. Myslel, že se to smí,“ napsal o charakteru děkana fakulty Klaus.

Dvořák pro iRozhlas v úterý řekl, že už akademickému senátu VŠE předložil návrh, ve kterém je jeho záměr děkana odvolat z funkce obsažen. Dojde-li k tomu, stane se to podle Klause precedentem a bude možné tuto situaci přirovnávat ke komunistickým praktikám. „Dojde-li k jeho odvolání, rozhodnutí rektora bude kaňkou na našem školství a na našem akademickém světě. Bude precedentem. Stane se varováním, aby si všichni dali pozor. Bude oprávněně přirovnáváno k praktikám komunismu,“ zdůraznil Klaus ve svém komentáři.

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26117 lidí
Rektor Dvořák by si podle Klause také měl uvědomit, že se na jeho rozhodnutí bude společnost dívat i s vědomím, že odvolal z funkce „nejvíce protržního, nejvíce nebruselského, nejvíce nezeleného děkana všech ekonomických fakult v České republice“. Klaus dále připomněl, že Ševčík na své fakultě nechával přednášet ekonomy, kteří se v 90. letech podíleli na transformaci ekonomiky. Dvořákovo rozhodnutí o odvolání Ševčíka se takto dle slov Klause stane symbolem režimové změny, ke které v České republice v současnosti dochází, možná už došlo.

Minulý víkend sdílela ekonomka a neúspěšná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová na sociální síti tweet, v němž se domáhala všech účastníků mužského pohlaví, aby ženám neříkali, že v České republice existují pro ženy i muže rovné příležitosti. „Mám prosbu. Přestaňte prosím přesvědčovat nás ženy, že máme v ČR rovné příležitosti. Je to jako kdybychom my přesvědčovaly vás, že když vás někdo kopne do rozkroku, tak to nebolí. Díky!“ uzavřela svou prosbu poděkováním Nerudová.

 

 

Klaus o jejím výroku prohlásil, že žádný muž by si podobný výrok vůči ženám nedovolil vyslovit a vyjádřil tak svou úlevu spojenou s tím, že Nerudová ve své prezidentské kampani byla neúspěšná. S prezidentem Petrem Pavlem je pak Klaus spokojenější. „Ještě štěstí, že máme toho Pavla. Ten aspoň není profesorem a neříká o sobě, že je chytrý,“ napsal Klaus s dodatkem, že Nerudovou však není radno podceňovat.

Posledním tématem hýbajícím společností, na které Václav Klaus reagoval, byl víkendový pokus vůdce ruských žoldnéřů Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina o vzpouru proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Prigožina označil za „iracionální postavu v iracionálním světě“, nechápe ho. Co však ještě Klaus zjistil, že úplně nechápe a nedává mu smysl, je samotný ruský režim – systém, který, jak sám poznamenal, dokáže zavřít novináře Navalného, ale neporadí si s Prigožinem. „Buď je Rusko v čele s Putinem nedemokratický, zcela autokratický systém, jak je v našich médiích líčeno, a pak by si se vzpurným majitelem armády snadno poradilo, nebo je to systém daleko méně centralizovaný, systém neřízený, systém, kde si každý dělá, co chce,“ napsal se slovy, že obojí je samozřejmě špatně. Na závěr komentáře přednesl Klaus svůj názor, že Putina Prigožinova akce výrazně oslabila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Paní Nerudová, alias nepovedená blondýna, se ukazuje čím dál hloupější, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseChristian , 01.07.2023 9:44:32
Pepa je syčák, ta jeho propagandistka taky, ale Nerudovka je jednotkou blbosti, tu možná překoná jen pekarka.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …