Pokud se vláda nerozpadne, čeká ji prosazení dalších reforem

01.01.2013 10:05

Do nového roku vstupuje kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) s velkým problémem mezi koaličními stranami. Nejmenší vládní strana LIDEM vicepremiérky Karolíny Peake se v nejbližších dnech rozhodne, zda splní svou hrozbu ze závěru loňského roku a vládu opustí. Pokud kabinet - který loni vstoupil do druhé poloviny řádného funkčního období - nezkrachuje, čeká jej prosazení některých dalších reforem a už delší dobu připravovaných zákonů.

Pokud se vláda nerozpadne, čeká ji prosazení dalších reforem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády narozdíl od sněmovny vyniklo tedy hojnou účastí

Pro pokračující existenci nynějšího kabinetu svědčí výroky Peake z posledních dní. Naznačují totiž možnost, že LIDEM budou revokovat své předvánoční usnesení zavazující ministry za tuto stranu, aby k 10. lednu vládu opustili. Důvodem k avizovaným demisím bylo rozhodnutí premiéra odvolat Peake z pozice ministryně obrany po pouhých osmi dnech ve funkci.Obsazení postu ministra obrany bude jednou z prvních věcí, které letos bude muset předseda vlády vyřešit. Právě Nečas resort nyní prozatímně vede.

Do 10. ledna se odehrají jednání, která budou pro další podobu vlády a její letošní práce nejspíš určující. Zástupci ODS, TOP 09 a LIDEM totiž debatují také nad novou koaliční smlouvou, která mnohé přebírá ze smlouvy uzavřené mezi ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými, bude mít ale některé nové akcenty. Jednání zatím nejsou uzavřena, například TOP 09 nesouhlasí s některými návrhy ODS, smlouva by ale měla být podepsána zřejmě v polovině ledna.

Zástupci vládních stran už dávají neformálně najevo, že ve druhé polovině funkčního období se vláda nebude pouštět do dalších nepopulárních kroků poté, co loni prosadila kritizovanou důchodovou reformu a církevní restituce. Soustředit se kabinet například hodlá na podporu prorůstových opatření či snižování zdvojených a nadbytečných agend státní správy. Do konce příštího roku tak chce ušetřit až 12 miliard korun.

Reformy v dopravě, školství i zdravotnictví

Už na konci roku 2012 bylo rozhodnuto o sloučení ministerstev průmyslu a obchodu a dopravy, na tomto úkolu tak budou letos pracovat ministři Martin Kuba a Zbyněk Stanjura (oba ODS).

Stále hotový není ani nový zákon o úřednících, který by měl přispět k odpolitizování státní správy. Normu, na jejíž přijetí tlačí také Evropská unie, loni připravilo ministerstvo vnitra, ve vládě s ní ale narazilo a nyní ji přepracovává. Hotov zatím není ani zákon o financování politických stran či nový zákon o státním zastupitelství. Na jeho základě by například měla být zrušena vrchní státní zastupitelství a vzniknout specializovaný útvar pro boj s korupcí. Všechny tyto normy bývají označovány za vládní priority v protikorupčním boji.

Před vládou také stojí například reforma vysokého školství, při jejíž přípravě se hovoří o zavedení zápisného a řadě dalších nových prvků. Původní vysokoškolský zákon loni neprosadil tehdejší ministr Josef Dobeš, novou normu připravuje tým ministra Petra Fialy.

V letošním roce by chtěla vláda také prosadit zásadní legislativní změny systému zdravotního pojištění tak, aby platily od počátku roku 2014. Ministr Leoš Heger (TOP 09) plánuje sjednotit podmínky pro pojišťovny a dát jim větší pravomoci.

Vláda si také pro letošní rok klade cíl udržet na uzdě veřejné rozpočty. Pomoci by jí v tom mohl nyní Sněmovnou projednávaný zákon označovaný jako "finanční ústava", který obsahuje například dluhovou brzdu a nutí politiky k rozpočtové odpovědnosti. Jedná se o ústavní zákon, vláda tedy k jeho prosazení bude potřebovat pomoc opozice, zřejmě ČSSD.

Vláda má problémy nalézt většinu

Složitá vyjednávání ve Sněmovně ale budou vládu provázet zřejmě celý letošní rok. Vláda už dávno nedisponuje jasnou hlasovací mašinérií, jako tomu bylo v roce 2010, kdy kabinet vznikl a měl podporu 118 poslanců. Nyní premiér už přiznává, že jeho vláda je striktně vzato menšinová a musí při každém sněmovním hlasování hledat i mezi nezařazenými poslanci většinu pro své návrhy.

Vládu čeká ve Sněmovně také prosazení novely zákona o stavebním spoření. Návrh mimo jiné zavádí účelovost státní podpory. Lidé ji budou moci použít od roku 2014 pouze na bydlení nebo na důchodové připojištění. Změna má platit pro všechny smlouvy včetně dříve uzavřených.

Na počátku roku politické dění v zemi nepochybně ovládne historicky první přímá volba českého prezidenta. Zatím je možné, že ji v nejbližších dnech kvůli stížnosti senátora Tomia Okamury odloží Ústavní soud. Pokud se tak nestane, začnou novou hlavu státu občané vybírat 11. ledna. Současný prezident Václav Klaus Pražský hrad opustí v březnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

11:05 Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

Ani pokud jde o fast food, není situace v ČR a v okolních státech stejná. McDonald's platí za meziná…