Policie zkontroluje velké muniční sklady v celé republice

01.11.2014 21:05

Policie po nedávné explozi munice ve skladovém areálu u Vlachovic na Zlínsku zkontroluje velké muniční sklady po celé republice, zda jsou provozovány v souladu s bezpečnostními předpisy. Kontroly policie zahájí na začátku listopadu a budou se týkat deseti až dvaceti největších skladů s municí, řekl dnes v Olomouci ČTK policejní prezident Tomáš Tuhý.

Policie zkontroluje velké muniční sklady v celé republice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

O kontrolu muničních skladů policii podle Tuhého požádal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „My samozřejmě tuto státní kontrolu připravujeme a prověříme vytipované sklady, jež připomínají objemem střeliva sklad, který nyní prověřujeme ve Zlínském kraji," uvedl Tuhý. Do celostátní akce se zapojí experti, kteří se specializují na státní kontrolu střeliva. Policie nejprve sestaví tým policejních odborníků pro kontrolu skladového areálu u Vlachovic a zbývající část expertů se poté pustí do kontrol ostatních muničních skladů. „Chceme je zahájit v nejbližších dnech," uvedl dnes Chovanec v Poslanecké sněmovně.

Epicentrum výbuchu munice ve skladovém areálu u Vlachovic na Zlínsku je stále žhavé, občas exploduje, kráter se ale zmenšuje a nyní má asi půldruhého metru. V budově vybuchlo podle Chovance asi 57 tun různé munice.

„Stát má pouze informace od nájemců těchto prostor, a z těchto soupisů víme, jaká munice se tam nachází. Bohužel v současné době nelze vstoupit do všech objektů a nelze tento stav ověřit," řekl poslancům Chovanec. Stát podle něho asi dnes vyzve firmy, aby munici postupně odvážely. Pokud to neudělají, postará se o odvoz stát, zopakoval. Operace bude podle ministrů poměrně složitá a potrvá měsíce. Vláda v pondělí rozhodne o nasazení armády k ostraze areálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…