Politici a právníci chválili Ústavní soud. Zato advokát Kalvoda...

05.01.2013 7:21

Ústavní soud v pátek zamítl návrh senátora Tomio Okamury, díky které hrozil dokonce i odklad prezidentských voleb o několik měsíců. Lidové noviny přinesly reakce na toto rozhodnutí ze strany politiků i právních expertů. Všichni rozhodnutí tribunálu vesměs kvitovali.

Politici a právníci chválili Ústavní soud. Zato advokát Kalvoda...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Premiér Petr Nečas se nechtěl pouštět do složitých rozborů. Uvedl pouze, že rozhodnutí Ústavního soudu bere na vědomí a ocenil, že soudci rozhodli v tak krátkém termínu. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg řekl: „Jsem rád, že se volby uskuteční v termínu. Doufám, že nedojde ke zpochybnění jejich legitimity. Mám ale plnou důvěru v soud,“ říká.

Ostřeji vystoupil prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka. „Respekt k rozhodnutí ÚS je samozřejmost. Neúcta, kterou k této instituci projevil Tomio Okamura, je nehorázná,“ řekl LN Sobotka. Naopak Jana Bobošíková vyřazeného senátora politovala. „Rozhodnutí beru na vědomí. Mrzí mě ale, že byl vyřazen Tomio Okamura, protože mohl do volby výrazně zasáhnout,“ uvedla.

Rozdílná hodnocení se objevila i mezi právníky. Předseda volebního senátu Nejvyššího správního soudu, jehož rozhodnutí Okamura napadal, Vojtěch Šimíček, nechtěl jako soudce téma komentovat. Marek Antoš z Právnické fakulty UK uvedl, že se jedná o správný krok, neboť nebyl důvod odkládat volby. „Nemusí to být konečné rozhodnutí, věcně soud stížnost teprve posoudí,“ upozornil. Jeho kolega Jan Kysela si myslí, že samo Okamurovo podání nebylo úplně nejšťastnější. Rozhodnutí soudu je však prý správné, neboť zákonná úprava není protiústavní.

Spoluautor zákona Petr Mlsna, současný ministr bez portfeje, prohlásil: „Je to uvážlivé rozhodnutí a výborná zpráva. Nejistota, která panovala, je odbourána. Kvituji i rychlost soudu. Naopak ostrou kritiku jeho legislativního díla předvedl advokát Jan Kalvoda: „Ten zákon je packalská darebnost, nevím jen, zda dost protiústavní,“ uvedl. Ústavní soud podle něj začal směřovat k politicky motivovaným rozhodnutím, čehož je třeba litovat.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…