Polští zemědělci mají dost, ukrajinská vláda taky. A EU? Ta ulehčí papírování. Možná

23.02.2024 13:18

V Polsku pokračují protesty zemědělců, kteří se zlobí kvůli nekalé konkurenci levnějšího ukrajinského dovozu. V reakci na blokádu polsko-ukrajinských hranic Volodymyr Zelenskyj žádal polskou vládu o urychlené jednání ještě v únoru, sám chtěl jet na hranice. Polský premiér Donald Tusk jednání nepřijal, obě vlády se sejdou až 28. března. Evropská komise mezitím v reakci na protesty zemědělců v celé Evropě připravila iniciativu na zjednodušení administrativní zátěže pro zemědělce.

Polští zemědělci mají dost, ukrajinská vláda taky. A EU? Ta ulehčí papírování. Možná
Foto: FCB
Popisek: Zemědělské protesty

Zemědělci po celé Evropě demonstrují kvůli řadě stížností, včetně omezení, která na ně uvalují opatření Evropské unie zaměřená na boj proti změně klimatu, a toho, co zemědělci označují za nekalou konkurenci ze zahraničí – zejména z Ukrajiny, když byla po rozhodnutí Evropské unie v roce 2022 zrušena cla na dovoz ukrajinských potravin.

Zemědělci v Polsku se rozhodli vyhlásit totální blokádu polsko-ukrajinských hranic. Blokáda, která platí od 20. února, na Ukrajině vyvolala hněv. Poté, co polští zemědělci vysypali obilí na železniční trati napsal ukrajinský ministr infrastruktury Oleksandr Kubrakov na X, že se jedná jen o „další politickou provokaci, jejímž cílem je rozdělit naše národy“.

Už v úterý Kubrakov varoval před eskalací situace, kterou Rusové dle jeho názoru pouze využijí „k rozdělení evropské jednoty“. Vyzval polskou vládu, aby protesty nepodporovala, Kubrakov se dožadoval její okamžité reakce.

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46423 lidí
O den později vyzval světové politiky ke zvážení jiné trasy pro vývoz ukrajinských zemědělských produktů. „Ukrajina využije další cestu přes Dunaj, aby zvýšila vývoz alespoň na předválečnou úroveň. Jedná se o otázku našeho přežití, protože polská blokáda zemědělských produktů fakticky zastavuje pozemní hranici s Evropskou unií. V blízké budoucnosti zahájíme kontejnerovou přepravu přes horní tok Dunaje. Nová trasa povede z ukrajinského přístavu Izmail do rumunské Konstance a podunajských přístavů v Německu,“ napsal na X.

Poté vyzval polské a evropské partnery k podpoře dialogu mezi polskou a ukrajinskou vládou. Oznámil, že je připraven se vydat k polským hranicím a vyřešit všechna nedorozumění mezi oběma zeměmi.

Ve jménu solidarity se k situaci vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Jsme nyní svědky nadměrné a nespravedlivé politizace, kdy hrozí, že společné úspěchy půjdou ke dnu. Podobně jako ukrajinské obilí, které celý svět viděl flagrantně vyhazovat z nákladních aut a železničních vagónů na polské silnice. Je to obilí, které naši zemědělci a rolníci s velkými obtížemi pěstují navzdory všem útrapám způsobeným brutální ruskou agresí,“ uvedl v prohlášení Zelenskyj s tím, že Ukrajina usiluje o spravedlivé řešení situace.

Zelenkyj se obrátil na polského premiéra Donalda Tuska, oslovil též Evropskou komisi. „Nařídil jsem naší vládě, aby se v nejbližší době, nejpozději 24. února, dostavila na hranici mezi našimi zeměmi… Jsem také připraven přijít na hranice po boku naší vlády. Rád bych se nyní obrátil také na Evropskou komisi. Musíme zachovat jednotu Evropy. Je to zásadně v zájmu Evropské unie. Proto Ukrajina požádala o účast zástupce Evropské komise na tomto zasedání,“ sdělil ukrajinský prezident.

Polský premiér Tusk pak ve čtvrtek informoval, že polská a ukrajinská vláda se sejdou 28. března. Žádost Zelenského o naléhavé jednání o blokádách hranic ze strany polských zemědělců nepřijal.

„Dohodl jsem se s ukrajinským premiérem na schůzce obou vlád, která se uskuteční 28. března ve Varšavě, a doufám, že do té doby povedou technické rozhovory k plodnému setkání,“ řekl Tusk na tiskové konferenci, citovala agentura Reuters. K návrhu Zelenského se přímo nevyjádřil.

Polský prezident Andrzej Duda je navíc přesvědčen, že jsou polští zemědělci oprávněni protestovat vzhledem k tomu, že se jedná o jejich živobytí. „Podle mého názoru mají zemědělci pravdu,“ řekl Duda polskému informačnímu serveru Polsat News a požádal Tuska, aby „pokračoval“ v jednání s evropskými úředníky. „Jde o evropský problém, který by měla řešit Evropská komise.“

„Jsme první zemí z ukrajinské strany hranice, ale za námi jsou další země, a pokud se tyto potraviny budou nekontrolovanou vlnou valit z Ukrajiny do EU, je zřejmé, že tím utrpí všichni,“ dodal. Následně Duda vysvětlil, že poskytování vojenské a humanitární pomoci na Ukrajinu není blokováno.

Evropská unie pomalu ustupuje nátlaku

Ve čtvrtek evropský komisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski na sociální sítí X informoval o opatřeních, která Brusel přijal v reakci na požadavky protestujících zemědělců. „Dobrá zpráva pro zemědělce!“ avizoval na X. „Evropská komise dnes zaslala belgickému předsednictví dokument, v němž jsou nastíněna první možná opatření, která by pomohla snížit administrativní zátěž doléhající na bedra zemědělců.“

Cílem předložené iniciativy je zjednodušení stávajících právních předpisů. Dokument bude s členskými státy Evropské unie projednáván 26. února.

„Komise je i nadále plně odhodlána přinášet řešení, která by zmírnila tlak, který v současné době pociťují naše tvrdě pracující zemědělkyně a zemědělci. Snižujeme administrativní zátěž našich zemědělců, abychom jim pomohli zajistit potravinovou bezpečnost pro evropské občany,“ vyjádřila se k dokumentu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Touto řadou opatření plníme slib, který jsme dali našim zemědělcům, že tuto diskusi urychlíme. Těším se na názory našich členských států.“

Evropská komise též v březnu zahájí průzkum zaměřený na zemědělce. Cílená konzultace by měla pomoci zajistit hlavní zdroje obav a pochopit zdroje administrativní zátěže. Výsledky průzkumu budou zahrnuty do podrobnější analýzy zveřejněné na podzim 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Maďarsko, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 23.02.2024 14:10:28
István Jakab, šéf farmářského sdružení Magosz, řekl, že „neschopní lidé“ v Bruselu ničí evropské zemědělství a evropské lidi. Všiml si podobné demonstrace, kterou proti nařízením EU zorganizovali maďarští farmáři loni v září na ochranu 5 milionů hektarů orné půdy v zemi. Jakab řekl, že evropští zemědělci nemohou konkurovat velkým ukrajinským producentům a jejich zahraničním vlastníkům a investorům registrovaným v zahraničí, „kteří chtějí s pomocí Bruselu vložit ruce do velké orné půdy na Ukrajině“. „A chtějí nejprve oslabit a nakonec vložit ruce do evropského trhu,“ dodal.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…